Mozaik
ŠOKAČKA RAPSODIJA - HUMANITARNI KONCERT

100 tamburaša sviralo za
pomoć malim Slavoncima
Objavljeno 1. listopada, 2015.
Nastupili su tamburaši iz svih dijelova Hrvatske te iz Kanade

Veliki humanitarni koncert Šokačka rapsodija (100 tamburaša) održan je u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Namjena tog tamburaškog spektakla prikupljanje je sredstava u humanitarne svrhe. Sav prihod s koncerta namijenjen je podizanju kvalitete života najmlađih u selima stradalim u poplavi prošle godine u županjskoj Posavini. Organizator, Rotary klub Zagreb Maksimir, prije svega želi nabaviti opremu za rad tamošnje Udruge za djecu i mlade oboljele od malignih bolesti Mali korak te sagraditi sportski centar u Strošincima, kao i, u skladu s raspoloživim sredstvima, pomoći neke projekte u Gunji i Rajevu Selu.

Taj jedinstveni glazbeni spektakl šest godina punio je ne samo zagrebački hram glazbe nego i koncertne dvorane u Beču i Budimpešti. I ove je godine brojna zagrebačka publika u Lisinskom imala prilike uživati u klasicima tamburaške glazbe, kao i vrhunskim djelima najpoznatijih autora, i to ne isključivo tamburaške glazbe, ali u posebnom aranžmanu prilagođenom tom instrumentu. Tako je uz već svima dobro poznate klasike poput “Laže selo, lažu ljudi”, “Garavušo garava”, “Vesela je Šokadija” i niz slavonskih kola i tradicijskih napjeva, publika mogla čuti i obrade zabavnih hitova Rajka Dujmića, odnosno Novih fosila, kao “Košulja plava” i “Za ona dobra stara vremena”.

Uz tamburaše iz Osijeka, Požege, Slavonskog Broda, Siska, Varaždina, Čakovca, Karlovca, Dugog Sela, Sv. Ivana Zeline, iz Zagreba i Kanade u programu su nastupili mješoviti zbor HKUD-a Osijek 1862. Oni su na svojim tamburicama izvodili melodije iz svih krajeva Hrvatske, od Prigorja, Slavonije do Dubrovnika. Uz vrsne glazbenike, nastupila su i renomirana imena naše tamburaške glazbe: Kićo Slabinac, Ćiro Gašparac, Šima Jovanovac i Stjepan Jeršek Štef te Mirko Bačić.(T.K.)

SVRHA KONCERTA

JE PODIZANJU KVALITETE ŽIVOTA NAJMLAĐIH U SELIMA STRADALIM U POPLAVI 2014.

Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

Najčitanije iz rubrike