Kultura
HRVATSKI P.E.N. CENTAR U ČLANSTVO PRIMIO PET NOVIH KNJIŽEVNIKA:

Požeška književnica Lana Derkač prva iz toga kraja primljena u hrvatski P.E.N.
Objavljeno 1. listopada, 2015.

POŽEGA - Hrvatski P.E.N. centar je proteklog tjedna u svoje članstvo primio pet novih književnika, a među njima je i poznata požeška pjesnikinja i književnica Lana Derkač. Često smo ju predstavljali na stranicama Glasa Slavonije, njezina djela i brojna gostovanja diljem svijeta.

- Drago mi je što sam postala članicom P.E.N. centra jer smatram da je pravo na slobodu mišljenja izuzetno važno. Nikada nisam bila pristalica konformizma i pragmatizma što me više puta uvuklo u probleme. U svibnju me pjesnik Tomica Bajsić zvao da sudjelujem u P.E.N.-ovom programu “Poezija i subverzija”, koji je u Zagrebu organiziran u sklopu Subversive Film Festivala. Tada sam upoznala izuzetno zanimljive članove iz drugih zemalja, poput TJ Deme iz Botswane koja vodi edukacijske projekte u školama, sabirnim centrima za prihvat izbjeglica i pritvorskim jedinicama ili Lullete Lleshanaku koja se bavila temom zatvaranja i mučenja za vrijeme Enver Hodžinog režima – istaknula je Lana Derkač, koja je rodnoj Požegi ostala vjerna.

Lana radi u Đačkom domu u Požegi, a svoje pjesme i prozu objavljuje posvuda u svijeta. Objavila je: Usputna raspela (poezija), Utočište lučonoša (poezija), Eva iz poštanskog sandučića (poezija), Škrabica za sjene (poezija), Rezignacija (drame), Osjećam melankoliju (poezija, s R. Jarakom i T. Ribićem), Osluškivanje anđela (kratke priče), Šuma nam šalje stablo e-mailom (poezija), Striptiz šutnje (poezija), Tko je postrojio nebodere (poezija), Murmullo sobre el asfalto (poezija, s Davorom Šalatom), Zastava od prašine (kratke priče), Qui a mis en rang les gratte-ciels? et autres poèmes (poezija), Šah sa snijegom (poezija) i Doručak za moljce (roman).

Hrvatski P.E.N. centar je nevladina udruga osnovana 1927. godine kao jedna od najstarijih članica udruge P.E.N. International, svjetske udruge pjesnika, romanopisaca, esejista, dramskih pisaca, scenarista, povjesničara, kritičara, prevoditelja, izdavača i žurnalista okupljenih u obranu slobode izričaja, zainteresiranih za sudbinu književnosti i opstanak jezika « male protočnosti » u suvremenom svijetu, spremnih osobnim primjerom i već stečenim književnim ugledom, založiti se za ljudska i intelektualna prava, etičke standarde civilnog društva i mir u svijetu. P.E.N. senzibilizira javno mnijenje protiv rasnih, spolnih, vjerskih i nacionalnih predrasuda i govora mržnje. P.E.N. brani slobodu riječi i prava pisaca i publicista ugroženih represivnom politikom. Temeljna zadaća te međunarodne udruge je promicanje dobra u svijetu intelektualnom solidarnošću i snagom književne riječi.

P.E.N. International, A World Association of Writers djeluje putem 145 centara u više od 104 zemalja svih kontinenata. Međunarodni P.E.N osnovala je 1921. u Londonu novelistica Catharine Amy Dawson Scott. Kratica P.E.N. izvorno je značila: pjesnici, esejisti i novelisti. Među prvima u članstvu Međunarodnoga P.E.N.-a bili su: Joseph Conrad, D.H. Lawrence, George Bernard Shaw, John Galsworthy, H.G. Wells, Anatole France, Paul Valery, Thomas Mann, Benedetto Croce, Alberto Moravia i Heinrich Böll.AGM Kruna

Lana Derkač

književnica

Nikada nisam bila pristalica konformizma i pragmatizma što me više puta uvuklo u probleme

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike