TvObzor
KOMEDIJA HANE JUŠIĆ

„Ne gledaj mi u pijat”: Humor s knedlom u grlu
Objavljeno 2. listopada, 2015.
Filmska ekipa radit će u Šibeniku do 8. listopada, kada se seli u Zagreb

U koprodukciji HRT-a i produkcijske kuće Kinorama u Šibeniku se snima dugometražni igrani film “Ne gledaj mi u pijat” scenaristice i redateljice Hane Jušić. Priča je to o kompleksnim odnosima unutar jedne obitelji koja živi u Šibeniku, u svom minijaturnom stanu u jednoj od osiromašenih gradskih četvrti.

Petkoviće čine otac Lazo, uštogljeni tiranin uvjeren da je bolji od okoline u kojoj živi, majka Vjera i sin Zoran, čiji se život svodi na zanovijetanje i gledanje tv programa. Na koncu tu je i Marijana, kćer i glavna protagonistica filma...

Ova crnohumorna priča zahuktava se kada otac doživi moždani udar i ostane nepokretan, a Marijana preuzima njegove obrasce ponašanja da bi ukrotila ostale članove obitelji, navikle na sadizam i stegu.

Na tom putu je usamljena, odsutna iz vlastitog života te preživljava iz dana u dan. Kada njezina zarobljenost u tom stanu – kavezu postane nepodnošljiva, nađe se u suludom pokušaju pronalaženja slobode tako da se upusti u ponižavajući seksualni odnos s trojicom nepoznatih,, pijanih i bahatih muškaraca. Drugi eskapizam označen je naglim odlaskom u Zagreb da bi započela nov, emocionalno zdrav početak u Zagrebu. Dolazi na pola puta, ali ne može dalje i vraća se u patološku sredinu svoje obitelji...

“Ne gledaj mi u pijat” je priča na rubu tragičnosti, no nije patetična jer glavna protagonistica nakon svake nevolje izbori svoju egzistenciju. Iako se radi o mračnoj obiteljskoj drami, bitna komponenta filma je humor, i to, prema riječima redateljice “humor s knedlom u grlu“.

- Jako je lijepi osjećaj nakon dugotrajnih priprema započeti snimanje – dugo smo radili i na scenariju i na pripremama za film, sada je vrijeme da se sva ta kumulirana energija pretoči u snimanje - rekla je redateljica Jušić.

Likovi u filmu snažno su profilirani, no nisu karikaturalni i stripovski prenaglašeni. Zahtjevna uloga Marijane dodijeljena je mladoj glumici Miji Petričević, koja nije krila uzbuđenje zbog početka snimanja:

- Prije snimanja svog prvog kadra bila sam tako uzbuđena i srce mi je tako snažno lupalo da sam mislila da će tonac baciti slušalice i otići sa seta. Srećom, to se nije dogodilo a prva repeticija nakon toga ipak mi je bila lakša.

Filmska ekipa radit će u Šibeniku do 8. listopada, kada se seli u Zagreb gdje će se snimati posljednji kadrovi.N.Vekić

ULOGE

Marijana – Mia Petričević

Lazo – Zlatko Burić Kićo

Vjera – Arijana Čulina

Zoran – Nikša Butijer

Anđela – Karla Brbić

Ivana – Bruna Bebić

Katarina – Marijana Mikulić

Šefica – Daria Lorenci Flatz

Najčitanije iz rubrike