Svijet
SASTANAK NA ZASJEDANJU OPĆE SKUPŠTINE UN-A

Obama i Putin nagovijestili zajednički napad na ISIL
Objavljeno 29. rujna, 2015.
Putin i Obama se ne mogu dogovoriti o sudbini sirijskog predsjednika

Američki i ruski predsjednik Barack Obama i Vladimir Putin na rubu godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku sat i pol razgovarali su o Ukrajini i Siriji.

Napretka u odnosu dviju zemalja nema puno. Dogovoreno je tek da će vojni zapovjednici SAD-a i Rusije razgovarati o tome kako izbjeći sukob oko potencijalne operacije u Siriji. Kada je riječ o predsjedniku Sirije Bašaru al-Asadu, i dalje nema dogovora o tome treba li on ostati na vlasti. Rusi ga žele zadržati na čelu Sirije, a Amerikancima to ne odgovara.

Putin je nakon razgovora ocijenio da postoji osnova za suradnju vezano uz zajedničke probleme. “Rusija i SAD mogli bi koordinirati zračne udare kako bi riješili krizu u Siriji. O tome razmišljamo. Ne isključujemo ništa. No ako moramo djelovati, bit će to jedino uz potpuno poštovanje propisa međunarodnog prava. Ali nema govora o kopnenim operacijama, o sudjelovanju ruskih vojnika u tome”, rekao je Putin. Dodao je da iznimno poštuje svojeg američkog i francuskog kolegu, ali da oni nisu sirijski državljani i o Asadovoj sudbini treba odlučiti sirijski narod, a ne Obama ili francuski predsjednik Francois Hollande. Obama je Putinu odgovorio da nema puta u stabilnost Sirije dok je Asad na vlasti. Prema riječima američkog dužnosnika, Putinove nakane u Siriji su jasne: pobijediti Islamsku državu i poduprijeti Asada. U Dnevniku 3 vanjskopolitički komentator HRT-a Damir Matković analizirao je stanje u Siriji te, između ostalog, rekao da je pitanje ako se sruši Bašar al-Asad, tko je njegova demokratska alternativa.

Ruski predsjednik, koji je pozvao na osnutak široke antiterorističke koalicije protiv džihadista IS-a, rekao je da je nužno u tom ratu osloniti se na predsjednika Sirije Bašara al-Asada. Obama je osudio logiku podupiranja "tiranina" koji masakrira nedužnu djecu uz izgovor da bi bez njega stanje "bilo još gore".

Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je razgovore o prijedlogu Turske i sirijske oporbe da se na području sjeverne Sirije uspostavi zona zabrane leta radi zaštite tog područja od Islamske države i kurdskih militanata. “Vijeće sigurnosti UN-a moralo bi odobriti takav prijedlog da bi dobio međunarodni legitimitet”, rekao je Hollande, no diplomati predviđaju da će Rusija, saveznica režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, glasati protiv rezolucije.

Odnosi Rusije i SAD-a pali su na najnižu razinu od Hladnog rata nakon ruskog pripojenja poluotoka Krima 2014. i potpore proruskim separatistima s istoka Ukrajine. U dijelu razgovora o situaciji u toj zemlji, Obama je ponovio američku potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i ocijenio da SAD vidi mogućnosti za napredak u mirovnim sporazumima iz Minska. No, izrazio je zabrinutost provedbom tih sporazuma te planovima proruskih separatista da održe "nezakonite" lokalne izbore.

Eduard SOUDIL
KINEZI POSLALI NOSAČ AVIONA, TOPOVNJAČU I 1000 MARINACA

Nagađanja o tome da je Kina odlučila aktivno se uključiti u zbivanja na sirijskoj geopolitičkoj sceni dobila su svoju potvrdu kada je u sirijsku luku Tartus, gdje se nalazi i ruska pomorska baza, uplovio kineski nosač aviona i raketna topovnjača. Taj nosač zrakoplova predstavlja jezgru kineske borbene ekspedicije koja bi sljedećih dana trebala početi s borbenim djelovanjima protiv ISIL-a. Uz koaliciju koju predvode Sjedinjene Države na sirijskoj bojišnici sada je formirana nova “istočna” koalicija u kojoj su Rusija, Kina, Sirija, Irak i Iran. Peking planira i razmještanje borbenih helikoptera Z-18 i kontingenta od najmanje 1000 kineskih marinaca koji će se, zajedno s ruskim i iranskim vojnicima, boriti u kopnenim operacijama protiv islamista u Siriji.

RUSKI AVIONI I TENKOVI SPREMNI SU ZA VELIKU BORBU U PUSTINJI

Potpora Rusije sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu već dugo nije samo deklarativna. Sirijske snage već dugo na raspolaganju imaju sofisticirano rusko oružje. Iako Putin tvrdi da je jedini cilj srušiti Islamsku državu, kolumnist Independenta Robert Fisk smatra da to nije sve. “Plan mu je vratiti antički grad Palmiru, što bi ojačalo Asadov položaj, a ujedno bi postao i epski simbol nove projekcije Rusije na Bliskom istoku. Sirijska vojska naoružava se za veliki napad na pozicije ISIL-a u Palmiri. Ruski avioni, protutenkovske rakete i tenkovi T-90 pripremaju se za borbu u pustinji. Jedan od najsuvremenijih aerodroma u Siriji nalazi se nedaleko od Palmire i sirijska vojska već nekoliko mjeseci planira izvršiti napad na području ovog grada. Napad bi trebao početi u idućih nekoliko tjedana.

I na kraju... skandal

A kada je sve završilo uslijedila je svečana večera, na kojoj je Obama održao govor. Kada je završio, prišao je stolu i nazdravio svima. Osim Putinu, iako je ruski predsjednik u jednom trenutku počeo ustajati da nazdravi. Obama ga je potpuno ignorirao. Pojedini analitičari smatraju da je ovo svojevrsni diplomatski skandal. Drugi ističu da Obama ovim šalje jasnu poruku Putinu...

Najčitanije iz rubrike