Novosti
ŠTRAJK U ŠKOLAMA SE NASTAVLJA

Ministar: Povećanje plaća
razmotrit će nova vlada
Objavljeno 29. rujna, 2015.

U osnovnim, srednjim i visokim školama te na fakultetima i u znanstvenim institucijama, i 30. rujna štrajk se nastavlja, a prosvjetari ne odustaju od svog zahtjeva da se plaće povećaju za četiri posto.

Sastanak ministra obrazovanja, znanosti i sporta Vedrana Mornara sa sindikalistima ponovno je završio bez dogovora. Prosvjetari su tražili pisanu potvrdu da će dobiti povećanje plaća, a ministar Mornar je na pregovore došao s pismom namjere u kojem je napisano da će se zahtjev razmotriti s novom vladom, što znači nakon parlamentarnih izbora i u skladu s mogućnostima državnog proračuna za 2016. godinu.

Prema podacima Ministarstva, u 604 osnovne škole u štrajk je uključeno 35,46 posto radnika, a u 318 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, 34,35 posto radnika. Prema tim podacima, u Osječko-baranjskoj županiji štrajka 46,78 posto djelatnika u osnovnim školama.

Sindikati tvrde da je postotak prosvjetara u štrajku veći.

Podsjetimo da je u povodu štrajka pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić uputila preporuku Vladi, ministru znanosti, obrazovanja i sporta, Sindikatu hrvatskih učitelja i Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama, pozivajući ih da vode računa o zaštiti najboljeg interesa djeteta, kako to nalaže Konvencija o pravima djeteta. “Apeliramo na sve uključene strane da ne dopuste da ijedno dijete ispašta zbog njihovog konflikta i teškoća u postizanju dogovora među njima”, istaknula je pravobraniteljica.(D.Pav.)

PREMIJER OBEĆAVA RAZGOVORE

Premijer Zoran Milanović ponovno je komentirao pregovore sa sindikatima prosvjetara u vezi sa štrajkom u školama i na fakultetima. Rekao je kako može obećati jedino da će razgovarati sa sindikatima. “Mogu obećati razgovore o povišici u javnom sektoru svima, ali ne mogu reći koliko i kada. Ja nisam Karamarko,” poručio je.