Kultura
PREMIJERA U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

Pinokio će biti nova osječka hit-predstava
Objavljeno 30. rujna, 2015.

Pinokio, novi premijerni naslov na daskama Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, predstavljen je jučer na konferenciji za novinare.

- Riječ je o koprodukcijskoj predstavi koju radimo s Gradskim kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca. Zašto baš Pinokio? Svi mislimo da znamo tu priču, no ona je mnogo dublja nego što na prvi pogled izgleda. Stoga pozivam roditelje da dovedu djecu i zajedno s njom pogledaju predstavu - rekao je Ivica Lučić, ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.

Ravnatelj vinkovačkog kazališta Zdenko Rečić izrazio je zadovoljstvo suradnjom s osječkim kolegama, kao i činjenicom da će predstavu Pinokio vidjeti veći broj djece, ne samo na osječkom području već i u Vinkovcima i okolici. “Bit će to hit-predstava, jer osječko kazalište svake godine iznjedri uspješne predstave”, očekuje Rečić.

Tekst za prvu ovosezonsku premijeru, rađenu prema romanu Carla Collodija, napisao je Damir Mađarić, ujedno redatelj predstave, inspiriran dramatizacijom Jadranke Bargh. Autorsku ekipu čine još scenografkinja Marta Crnobrnja, kostimografkinja Marija Šarić Ban, lutke je osmislila Ria Trdin, a glazbu Igor Karlić.

Redatelj Damir Mađarić rekao je kako je najveći izazov bio u 50 minuta prikazati svu kompleksnost cijelog jednog romana i, zapravo, cijelog života Pinokija. Mađarić napominje kako će djeca moći naučiti da je odrastanje proces, koji je tužan, radostan i naporan, da roditelji možda nisu uvijek krivi za sve te da za svaki problem postoji rješenje. Dodao je kako su sva tri glumca Đorđe Dukić, Edi Ćelić i Mirel Huskić odigrala sjajne uloge, u zanimljivoj kombinaciji lutkarskih i dramskih elemenata.

Na konferenciji za novinare istaknuto je kako ovom predstavom Đorđe Dukić obilježava 30 godina umjetničkog rada. Najveći mu je izazov bio, objasnio je, odnos prema ocu koji ga je napravio iz komada drveta, prodao svoj kaput kako bi sinu kupio početnicu te spoznaja da je taj kaput ljubav koja je prevelika da bi se tek tako odbacila.

Dukić ističe kako mu je 30 godina u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića prošlo začas, a u sljedećih 30 godina, našalio se, vidi se kako glumi “dedeke” u domaćim sapunicama da bi svojim unucima osigurao bolju budućnost.

Vesna LATINOVIĆ
PREMIJERE U OSIJEKU I VINKOVCIMA

Premijera je na rasporedu u četvrtak, 1. listopada, s početkom u 18 sati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, dok će u Vinkovcima predstava premijerno biti izvedena u petak, 6. studenoga. Nakon premijere predstava će se igrati za vrtiće i osnovne škole te u slobodnoj prodaji.

Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike