Novosti
ŠTRAJK PROSVJETARA

Neopravdanih sati neće biti, ali djeca
će morati nadoknaditi propušteno
Objavljeno 28. rujna, 2015.
“Mnoge stvari u školstvu nisu u redu, ali i javnost uglavnom smatra da nije pravi moment za štrajk”

U osnovnim, srednjim školama, na fakultetima i u znanstvenim institucijama u cijeloj je Hrvatskoj u ponedjeljak nastavljen štrajk, koji je počeo u petak u organizaciji vertikale sindikata obrazovanja. Prema podacima sindikata, 76 posto nastavnika u srednjim te 84 posto u osnovnim školama odazvalo se štrajku u petak, nastave nije bilo ili je bila krnja, a sve je to ohrabrilo sindikate da nastave štrajk.

Obišli smo nekoliko osječkih osnovnih i srednjih škola te zaključili da je stanje šaroliko. U nekim je školama bilo nastave, u drugima djelomično, a u trećima je cijeli kolektiv bio u štrajku, tako da nastave uopće nije bilo.

Nadaju se dogovoru

Tako je u OŠ “Dobriša Cesarić” bilo nastave u petak i jučer, a da ne bude nedoumice, ravnateljica Jagoda Koščević stavila je obavijest o redovitom održavanju nastave u vrijeme najavljenog štrajka na web-stranicu škole, jer su djelatnici škole odlučili u tom štrajku ne sudjelovati. Za razliku od njih štrajku se odazvao cijeli kolektiv OŠ Antuna Mihanovića. Članovima Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) pridružili su se nečlanovi sindikata. “Došlo je nekoliko učenika, no vratili su se kući kada su vidjeli da smo u štrajku. Nadamo se dogovoru ministra Mornara i predstavnika sindikata te da ćemo danas početi redovitu nastavu. Mi doista nismo sretni zbog štrajka, ali jednostavno ne vidimo drugi način borbe za naša prava”, rekla nam je Vesna Lončar, sindikalna povjerenica SHU-a u OŠ Antuna Mihanovića.

Nastave nije bilo ni u OŠ “Mladost”, jučer, ni u petak. “U školu je došlo šestero djece, od ukupno 501 učenika. O njima se brinu učiteljice koje nisu u štrajku. Ta su djeca dobila i topli obrok”, kaže ravnatelj Josip Jukić i dodaje: “Ako se štrajk nastavi i ovaj tjedan, bit će problema. Trebat će nadoknaditi propuštene dane, no nadam se da će 180 radnih dana biti dovoljno te da nećemo morati raditi subotama.” Što se neopravdanih sati tiče, naš sugovornik kaže da ih neće biti, s obzirom na to da nije bilo organizirane nastave.

Slična je situacija u osječkim srednjim školama. Dok je, primjerice, u Ekonomskoj i upravnoj školi, Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji, Gaudeamusu, Medicinskoj školi bilo nastave, u nekim drugim školama, primjerice, Drugoj gimnaziji (jezičnoj) nije je bilo. U Prvoj gimnaziji (općoj) nastava je bila krnja, no na web-stranici bila je obavijest o rasporedu sati, tako da zabune nije bilo.

Šarolik odaziv učenika

A kako je bilo u Prirodoslovno-matematičkoj (Trećoj gimnaziji), opisala nam je ravnateljica Snježana Barabaš Seršić: “U petak nitko nije radio, a jučer su u štrajku bili svi profesori osim njih petero. Ti su profesori imali nastavu i obavijestili su učenike da će raditi. No odaziv učenika bio je šarolik, u nekim je razredima bilo pet učenika, u drugima 17.” Međutim, ni jedan učenik neće dobiti neopravdani sat, jer, ističe naša sugovornika, djeca nisu kriva za takvu situaciju.

- Vremena za nadoknađivanje nema mnogo. Školska godina rano završava, 10. lipnja, i dva dana daju se nadoknaditi bez radnih subota, međutim, ako štrajk potraje, morat ćemo naći neki algoritam kako nadoknaditi propušteno. Jasno je da mnoge stvari u školstvu nisu u redu, ali i da javnost uglavnom smatra da ovo nije pravi moment za štrajk. No kada je pravo vrijeme - pita se ravnateljica Barabaš-Seršić.

Premijer Zoran Milanović u ponedjeljak je ponovno kometirao štrajk, kazavši kako četiri posto povećanja za te ljude nije “mizerno”.

- To znam jer je moja majka bila učiteljica i ta je plaća uvijek bila skromna. Plaće nastavnika i učitelja i profesora u srednjim školama u punom radnom vremenu s 20-ak godina iskustva za mene su i dalje preniske, ali nisu onakve kao što govore - rekao je Milanović. Dodao je kako, nažalost, u ovom trenutku nema pravo povećati te plaće te kako s jedne strane postoji ustavno pravo djece na obrazovanje, a s druge strane na sindikalno organiziranje i štrajk.

- U svakom trenutku pitanje je političke pameti, razuma i pristojnosti kojem od ta dva prava dati prioritet. Ne možete oduzeti pravo ljudima da se sindikalno organiziraju i da traže ono što smatraju da je njihovo pravo, ali tu su i djeca, koja imaju pravo na obrazovanje. Tu su i roditelji, koji rade, koji tu djecu moraju zbrinuti, a nemaju guvernante i kuće od 500 kvadrata. Konfliktno društvo, što ne znači loše društvo, društvo je u kojem se mnogo interesa susreće i treba ih, na neki način, pomiriti - rekao je Milanović.

Vesna LATINOVIĆ
BIJELI ŠTRAJK

Udruga “Nastavnici organizirano” svim je školskim sindikatima koji sudjeluju u štrajku poslala prijedlog za promjenu modaliteta aktualnog štrajka i njegov prijelaz u novu fazu, koja bi mogla osigurati njegovu dugotrajniju provedbu. Riječ je o bijelom štrajku, što znači da bi se održavala nastava, kao najkorisnija od svih društveno-korisnih aktivnosti, prenosilo bi se znanje učenicima, a suspendirale bi se sve ostale aktivnosti: dokumentacija, administracija, izvješćivanje, ocjenjivanje i, posebno, čuvanje djece.

UČENICI ZBUNJENI, RODITELJI NE PODRŽAVAJU ŠTRAJK

Većina roditelja koji su se javili u našu redakciju ne podržava štrajk. Primjerice, otac Goran nam je rekao da nije pravo vrijeme za štrajk, jer je pozornost javnosti usmjerena na izbjegličku krizu. “Osim toga, prosječna plaća u prosvjeti je 6200 kuna, a mnogi od nas rade za upola manje plaće pa ne štrajkamo. Kakvu poruku prosvjetari šalju djeci čiji roditelji nemaju posla, dobili su otkaz ili imaju znatno manje plaće od njih”, kaže naš sugovornik. Dva srednjoškolca Frana i Luku sreli smo u ponedjeljak u autobusu. Rekli su nam da idu u školu jer ne žele dobiti neopravdane sate. Kolege iz razreda su ih kritizirali na Facebooku, nazvali ih štreberima, no oni se pribojavaju novog Pravilnika o pedagoškim mjerama.

IVANA MILAS KLARIĆ

pravobraniteljica za djecu

Ni jedno dijete ne smije ispaštati zbog štrajka

U povodu štrajka pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić pozvala je resorno ministarstvo i sindikate da vode računa o zaštiti interesa djece te apelirala da ne dopuste da ijedno dijete ispašta zbog štrajka. Podsjetila je kako Konvencijom o pravima djeteta prednost mora imati najbolji interes djeteta. “Na žalost, štrajk, naročito višednevni, stvara velike probleme učenicima i roditeljima. Zbunjujuće i kontradiktorne upute o dolasku i nedolasku u školu, opravdanim i neopravdanim satima, koje im upućuju ministar i predstavnici sindikata, pokazuju da nisu razrađeni ni usklađeni planovi postupanja u vrijeme štrajka i nakon njega. Roditelji i djeca nisu na vrijeme obaviješteni o pravima i obvezama učenika u vrijeme štrajka. To se naročito odnosi na prihvat učenika, ali i odrađivanje izgubljenih sati na što prihvatljiviji način za učenike i roditelje”, kaže pravobraniteljica te izražava nadu da će se spor između školskih sindikata i Vlade riješiti u što kraćem roku, kako bi se djeci omogućilo ustavno pravo na obrazovanje.

ŠTRAJK SE NASTAVLJA

Članstvo Preporoda, zajedno s članstvom drugih sindikata, ostaje u štrajku do ispunjenja zahtjeva upućenog Vladi ili do donošenja odluke o prekidu štrajka od strane ostalih triju sindikata, priopćio je u ponedjeljak Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izvijestilo je da je u ponedjeljak u 590 osnovnih škola u štrajk uključeno 42,98 posto radnika, a u 455 srednjih škola 38,63 posto radnika. S druge strane, Vertikala sindikata obrazovanja tvrdi da je odaziv u osnovnim školama iznosio oko 85 posto, a u srednjim 75 posto. Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja su priopćili kako se štrajk u sustavu obrazovanja i znanosti nastavlja.

Možda ste propustili...

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat