Osijek
PRIJETI NAM NAJEZDA GLODAVACA

Sikora: Štakora ima puno
zbog zakasnjele deratizacije
ali i nekulturnih građana
Objavljeno 29. rujna, 2015.
Prva je deratizacija trebala biti do svibnja, a obavljena je tek krajem srpnja

U dvorištu iza zgrade sinoć sam našla golemog uginulog štakora. Dan kasnije, u blizini garaža u našoj ulici, prolomio se dječji vrisak. Kako i ne bi kad je mališanima pred očima projurio štakor, kaže naša čitateljica s Juga 2.

Unatoč deratizaciji koja je obavljena relativno nedavno, krajem srpnja, u svim se dijelovima grada, sudeći prema pozivima naših čitatelja i objavama na društvenim mrežama, pojava je štakora svakodnevna.

Čini se da je uzrok tomu upravo kašnjenje deratizacije koja je ove godine provedena gotovo četiri mjeseca kasnije nego inače.

- Imamo prijava građana! Pojava većeg broja štakora posljedica je zakasnjele deratizacije. Štoviše, glodavci su viđeni i danju, što nije slučaj kada se postupak deratizacije provede na vrijeme. Primjerice, prošle je godine ona obavljena u rokovima i problem sa štakorima nije bio izražen. Inače, prema pravilima struke i programu mjera koji je dostavljen Gradu Osijeku, preporučuje se minimalno dvije deratizacije godišnje, s tim da se prva treba obaviti u razdoblju od ožujka do svibnja - pojašnjava Magdalena Sikora, voditeljica Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju osječkog Zavoda za javno zdravstvo.

No, nije samo kašnjenje krivo za to što se u svim dijelovima grada štakori viđaju čak i danju, nego su krivi i neki građani koji ne vode računa o kulturi ponašanja i življenja. Naime, unatoč edukaciji koju su provele mjerodavne službe, još uvijek ima onih koji ostavljaju otvorene kante za smeće, odnosno bacaju hranu oko kanti ili ekootoka, a što bez sumnje privlači glodavce. Sikora upozorava da je nužno apelirati na građane koji se ne drže propisa o odlaganju hrane, odnosno kućnog otpada, kako bi se broj glodavaca, uz odgovarajuće mjere deratizacije, sveo na uobičajenu razinu. Srećom, trenutačno je stanje na biološki prihvatljivoj razini, a prema Sikorinu pojašnjenju, to znači da nema ni ekonomskih ni zdravstvenih posljedica.

Ipak, građani su uznemireni.

Marija MIHELIĆ
UPUTE GRAĐANIMA

Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Osijeka, potvrdio je da će se u listopadu provesti jesenska deratizacija, a kaže kako je povećan broj glodavaca izazvan neodržavanjem prostorija za smeće i prostora oko stambenih jedinica.

- Deratizacija se provodi u zajedničkim prostorima stanovanja, a valja apelirati na građane da ne ostavljaju otvorene kante i da prostor oko zgrade drže urednim - poručio je Kristić.

Dodajmo tomu da u uputama ZZJZ-a stoji i da se hrana za kućne ljubimce ne treba ostavljati na javnim površinama, a treba spriječiti i zadržavanje vode na javnim površinama. Valja voditi računa i o ispravnim sifonima u kanalizacijskom sustavu te ugraditi zaštitne mreže na otvore na objektima.

stanari SAMI KUPUJU OTROVE

Kad su zapazili veći broj štakora u podrumskim prostorijama, stanari jednog ulaza na Jugu 2 uzeli su stvar u svoje ruke i već duže vrijeme sami kupuju otrov za štakore.

- Ne reagiraju na 'kocke', već samo na neke kuglice koje sami kupujemo. Žalosno je da mi sami moramo kupovati otrov, no druge nema. Da to ne činimo, mislim da bismo ih nalazili u kupaonicama - rekla nam je stanarka toga ulaza.

OPREZ!

Štakori prenose brojne bolesti i građani ih ne bi trebali sami uklanjati

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike