Regija
SLAVONSKI BROD

Sveučilište pomaže gospodarskom
razvoju i ostanku mladih ljudi
Objavljeno 29. rujna, 2015.

SLAVONSKI BROD – “Postali smo sveučilišni grad. To je povijesni dan za Slavonski Brod i Županiju, zahvaljujem svima koji su u tome pomogli”, kazao je gradonačelnik Mirko Duspara, podsjećajući na nedavni posljednji dan zasjedanja Sabora i usvajanje Zakona o sveučilištu u Slavonskom Brodu, jedanaestom u RH. Pregovori oko osnivanja sveučilišta intenzivirani su potkraj prošle godine, kada je resorni ministar Vedran Mornar posjetio grad i s predstavnicima lokalne vlasti razgovarao o osnivanju sveučilišta i najprikladnijem modelu.

- Što to znači za Slavonski Brod govori činjenica da se sveučilišni gradovi razvijaju brže i da je to prostor za dolazak mladih. Nama je zanimljivo i tržište preko rijeke Save. To znači da će se i ovdašnje gospodarstvo buditi i brže razvijati - naglasio je Duspara.

- Nova visokoobrazovna institucija bit će integrirano sveučilište koje će objediniti već postojeće visokoobrazovne programe. Nakon donošenja Zakona, u pripremi je registracija Sveučilišta, u čiji će sastav ući Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, dislocirani učiteljski studij i studij bilinogojstva te Studentski centar. Činjenica je da u nekim sveučilištima postoje samo dva-tri smjera, fakulteta ili odjela, a da sada Zadar, Pula, Dubrovnik... imaju po 20-30 smjerova. U Brodu trenutno ima oko 2400 studenata, a cilj bi bio da dođemo do pet ili šest tisuća. To bi zadovoljilo naše potrebe. Vjerujem da će ljudi na Sveučilištu znati što treba našem gradu, županiji i Hrvatskoj - veli Duspara.

Sveučilište je, navodi, rezultat desetogodišnjeg truda u kojemu je Grad kroz razne mjere u visoko obrazovanje uložio više od 50 milijuna kuna.

- Ubuduće će sredstva koja su išla visokoobrazovanim ustanovama iz državnog proračuna dolaziti izravno u Brod, a ne preko Osijeka. Jedan od važnih ciljeva osnivanja sveučilišta je da sa sadašnjih 15 posto visokoobrazovanih u županiji dostignemo 26 posto, koliko je trenutačno u ostatku Hrvatske, te da Sveučilište ponudi odjele sukladno potrebama gospodarstva pa da završeni studenti budu traženi na tržištu rada - zaključuje Duspara.

U sljedećih mjesec dana očekuje se da će ministar imenovati privremenog rektora, a Sveučilište će zaživjeti čim se obavi registracija na Trgovačkom sudu. Marija Radošević

U Brodu je trenutačno oko

2400

studenata, a cilj je doći do pet ili šest tisuća

Duspara odlučio “preskočiti” izbore

Duspara ne osporava ni činjenicu da je sveučilište rezultat dobre suradnje sa SDP-om, koji je koalicijski partner u gradskoj vlasti, ali i dobrih odnosa s ministrom Tihomirom Jakovinom, koji je lobirao za sveučilište u svom gradu, te doprinosa svih ostalih aktera na lokalnoj razini. Gradonačelnik, pak, ističe kako je to bila prva točka koalicijskog sporazuma. No to ipak nije dovoljno da ide na izbornu listu koalicijskog partnera. “Izabrao sam preskočiti izbore jer smatram da je puno važnije pridonijeti razvoju grada nego biti na nekoj listi”, odgovorio je na novinarsko pitanje gradonačelnik.

Najčitanije iz rubrike