Kultura
PREDSTAVA “GOSPODIN MRAK I 3 BIJELA ŠEŠIRIĆA”

Nagrađena predstava koja plijeni pozornost svojom neposrednošću
Objavljeno 29. rujna, 2015.

Iako naše osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića više nego uspješno već godinama zadovoljava svoju zahtjevnu malu publiku, gostovanja u našem gradu uvijek posebno vesele. Tako je bilo i za ono Kazališta Virovitica, čija je predstava “Gospodin Mrak i 3 bijela šeširića” Silvije Šesto za osječke mališane (i njihove roditelje) organizirana u čak pet termina u nekoliko dana.

Režije se ovaj puta prihvatio poznati kazališni i televizijski glumac Draško Zidar, a priča je to o Gospodinu Mraku, kojega se djeca, na njegovu žalost - uglavnom boje. Upravo zbog tog straha, po prirodi osjećajan i nježan, Mrak pati misleći da ga baš nitko (osim njegove majke) ne voli. Djevojčica Žana, pak, tužna je zbog svojih izmišljenih problema pa su se ona i Mrak međusobno tješili...

Predstava je nagrađena Malim Marulićem, a nagradu su zaslužili članovi uigranog virovitičkog ansambla Antun Vrbenski, Ana Majhenić, Snježana Lančić Prpić, Blanka Bart i Mladen Kovačić.

Simpatičnoj i vrlo gledljivoj predstavi s čijim su se likovima lako mogli poistovjetiti gledatelji, a koja je održala pozornost i vrlo malih i onih nešto starijih gledatelja, mogla bi se naći i poneka zamjerka. Prva je tehničke naravi. Naime, kao što je balet ljepše gledati uz glazbu uživo, tako su i dječje predstave ugodnije ako songovi nisu na playback, te uz to znatno glasniji (i stoga ponešto nerazumljiviji) od ostatka predstave.

Uz to, čini se da dramaturški slijed i nije bio baš tako precizan i jasan, a i uvođenje lika Žanine bake nekoliko minuta prije kraja predstave bio je pomalo zbunjujuć. Ova zamjerka sigurno je promaknula malim gledateljima, a zasluga za to svakako ide glumačkom ansamblu koji se vidno zabavljao igrajući predstavu koja plijeni svojom neposrednošću, kakvom se ne mogu pohvaliti baš mnoge predstave.

Možda i nije naslov koji će mališani zapamtiti za čitav život, bila je to zasigurno poučna i zabavna zabava, a gledatelji zasigurno nisu kazališnu dvoranu napustili razočarani ili nezadovoljni.

Ovaj je repertoarni naslov 'malog' virovitičkog kazališta još jednom nedvojbeno potvrdio da ono s pravom zauzima važno mjesto u hrvatskom glumištu, iznjedrujući naslove koji plijene svojom estetikom.N.Vekić

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike