Regija
BELIŠĆANSKA ZLATNA JESEN

Predstavili se brojni obrtnici, jezikoslovci i čuvari tradicije
Objavljeno 28. rujna, 2015.
Posebna atrakcija bila je revija tradicijskog ruha, koje su predstavili mladi ljubitelji folklorne baštine

BELIŠĆE – Belišće i njegova okolica posljednjih dana intenzivno žive u znaku svoje najveće manifestacije, Belišćanske zlatne jeseni - kulturne, turističke i gospodarske manifestacije pokrenute prije dvije godine za potrebe jače i aktivnije promidžbe grada Belišća, ali i za poticanje njegovih kulturnih sadržaja.

Dio turističke ponude

Manifestacija je to koja okuplja brojne sudionike iz kulturnog i gospodarskog života, ali i koja je prilika za prezentaciju umjetničkog izričaja brojnih umjetnika, koji tom prigodom organiziraju različite izložbe. Prigoda je to i da se održe izložbe dječjih radova, večeri poezije te razne druge prezentacije, poput one gastroponude, gospodarski sajam, nekoliko koncerata rock i tamburaške glazbe i, naravno, smotra folklora, na kojoj sudjeluju brojne kulturno-umjetničke skupine i društva iz zemlje i inozemstva. Kako naglašavaju organizatori, manifestacija Belišćanska zlatna jesen potiče čuvanje i njegovanje tradicije i običaja, potiče razvoj gospodarstva i kulturnog izričaja te je iznimno značajna u turističkoj ponudi grada Belišća i prigradskih naselja, gdje se također održavaju neki od događaja.

Subota ovogodišnje Belišćanske zlatne jeseni tako je počela u novouređenom Centru za kulturu “Sigmund Romberg” svečanim obilježavanjem Europskog dana jezika, gdje su pred punom dvoranom program izveli učenici Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće te Područne škole Veliškovci. Vrlo zanimljiv program rezultat je zajedničkog rada i priprema učenika, učitelja, nastavnika, ali i roditelja. Na početku programa u ime organizatora nazočne je pozdravio ravnatelj Osnovne škole Ivana Kukuljevića Darko Kovač, a poseban pozdrav upućen je i rumunjskom veleposlaniku, koji je nazočio priredbi. Pjesma, ples, recitacije, igrokaz i videoradovi učenika od prvog do osmog razreda samo su neki od oblika prezentacije raznolikosti europskih jezika i kulture kojima se nastojalo upozoriti na ogromno značenje znanja nekoliko jezika zbog konkurentnosti na europskom tržištu rada, a doprinos obilježavanju dali su i Dječji vrtić Maslačak te Udruga Zvono. Program je dalje nastavljen u osnovnoj školi, gdje su u nekoliko tematskih učionica prikazana obilježja te gastrospecijaliteti nekoliko europskih zemalja.

U isto vrijeme na kišicom okupanom Trgu Ante Starčevića počeo je Sajam gospodarstva, na kojem su svoj proizvodni program prikazali poduzetnici, obrtnici, poljoprivrednici, turistički djelatnici, OPG-ovi i drugi.

Nažalost, hladno i kišno vrijeme ispriječilo se planovima organizatora o okupljanju većeg broja izlagača. Unatoč tome u ime organizatora okupljenim se posjetiteljima obratio zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić naglasivši važnost održavanja manifestacije za grad Belišće, prezentacije njegove raznovrsne ponude i otvaranja Belišća novim idejama, planovima i projektima svima koji žele pridonijeti ljepšem belišćanskom sutra.

Prikazi običaja

Svečanost otvaranja uveličale su svojim nastupom male belišćanske mažoretkinje, a izlagali su OPG Kokić, Obrt Perošević, Domaća radinost – Nada Poljak Osijek, OPG Vinković, Blaženka Bučanac, OPG Draženović, Udruga mladih „Ne zaboravi“ Tiborjanci, Udruga Zvono, Miroslav Abramović, Bizovac plet, Ljiljana Eberl, Čipka d.o.o. Ruža Prelčec, Arios, Marija Kušić i Obrt Galena.

O događajima u večernjim satima u subotu te reviji tamburaša „Tamburaški hit do hita“ i reviji tradicijskog ruha, koja je zbog lošeg vremena s Trga Ante Starčevića preseljena u školsku sportsku dvoranu, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Belišća Janja Čeliković kazala je kako je ovaj događaj odlična prilika za promociju mladih tamburaških sastava, koji su se u velikom broju odazvali pozivu Belišćana, ali i prilika da se prikaže bogatstvo narodnog tradicijskog ruha.

Posebna atrakcija bila je revija tradicijskog ruha, koje su predstavili mladi ljubitelji folklorne baštine iz krajeva iz kojih dolaze. Tako su nošnju iz Sarvaša predstavili Loreta Suhić i Bojan Amanović, nošnju iz Bocanjevaca Vanesa Mandić i Davor Vuksanić, a nošnju iz Veliškovaca, Gata i Tiborjanaca Marko Kuhar i Antonija Galinović. Mirna Pavlović i Josip Bognar publici su predstavili svečanu nošnju Baranjskog Petrovog Sela, Josipa Hanulak i David Ferić nošnju iz Piškorevaca, a Eva Barišin i Marko Nikolić nošnju iz Gajića. Za prezentaciju habjanovačke nošnje bili su zaduženi Andrea Bošnjak i Tomislav Kramarić, Cret Bizovački predstavljali su Marina Kenfelja i Milan Ladišić, a Donji Miholjac Barbara Vrban i Boris Štruglin. Nošnju Vionice iz Bosne i Hercegovine nosili su Martina Soldo i Leo Sušić, a posebna atrakcija bila je prikaz običaja „zameračine cura“, odnosno običaja kako su nekad momci dolazili curama na sijelo, češljanje vune, nizanja duhana te se pritom udvarali i „zamirali“ si djevojke.

Lidija ANIČIĆ
NASTUPILI BROJNI SASTAVI

U zanimljivom programu, koji je vodio Branko Uvodić, nastupili su tamburaški sastavi „Kadenca“ Đakovo, „Fera“ Našice, „Sanjari“ Marijanci, „Andante“ Osijek, „Kvinta“ Osijek, „Tamburaši slavonske krvi“ Osijek, „Arpeggio“ Semeljci, „Srce Slavonije“ Slavonski Šamac, „Ladovina“ Beli Manastir te „Slavonski suton“ Požega. Manifestaciju su svojim nastupom obogatili i Muška pjevačka družina „Pajdaši“ Bocanjevci, Udruga za promicanje narodne kulture „Kirjales“ Sveti Križ Začretje te Pjevačka skupina KUD-a Bocanjevci.

Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike