Regija
ANALE PRAVOSUĐA

Valpovčanin dobio prekršajnu prijavu zbog pjevanja - slavonskog bećarca!
Objavljeno 28. rujna, 2015.
Prijeti mu novčana kazna od 5000 kuna zbog povrede Zakona o ravnopravnosti spolova

VALPOVO - Kada je 28. lipnja od kuće kretao na manifestaciju Ljeto valpovačko, 24-godišnji Branimir Čolaković iz Valpova, član HKUD-a Valpovo 1905., ni sanjati nije mogao da će mu za nekoliko dana stići prekršajna prijava zbog - pjevanja bećarca. Osumnjičen je, naime, da je počinio prekršaj sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova, a prijedlog optužnice ''težak'' je 5000 kuna. Prijavila ga je djelatnica policije koja je osiguravala skup.

- Kao i uvijek, zajedno s članovima HKUD-a Valpovo 1905. kretao sam se u povorci folklornih skupina, šokačkih zaprega i jahača na Ljetu valpovačkom. Tradicionalno, u povorci su se pjevali bećarci, a ja sam zapjevao: 'Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi... Što j' u pjesmi, to se pjevat smije, lud bi bio 'ko bi zamjerio' - prepričava Čolaković, naglašavajući kako ga je pratio cijeli HKUD. Ni na kraj pameti mu, kaže, nije bilo da će riječi bećarca nekoga povrijediti, što se, očito je, dogodilo.

- Što da vam kažem. Kada sam pročitao optužni prijedlog, zavladali su šok i nevjerica. Slično su reagirali i moji prijatelji s kojima sam o svemu razgovarao - kaže, dodajući kako se bećarci pjevaju od pamtivjeka, te kako nikada nije čuo da se bilo tko na bećarac naljutio. Stoga je, ističe, njegov slučaj optužnog prijedloga možda prvi i jedini na svijetu.

Podsjeća kako je UNESCO-ov Odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine slavonski bećarac 2011. godine uvrstio na popis, te se kao takav našao u ''društvu'' još otprije na popis uvrštenih hrvatskih kulturnih dobara, među kojima su, primjerice, kastavski zvončari, festa svetoga Vlaha, Sinjska alka..., ali i meksički marijači, sviranje na balafonu (afrički ksilofon), kraljevsko jahanje na jugoistoku Češke, obred sađenja riže u Mibuu, u Japanu, hodočašće u svetište Qoyllorit'i u Peruu...

- Sve skupa sam odlučio podijeliti s javnošću, stoga što ne želim da se ikada ikomu takvo što dogodi, te da to bude prvi i zadnji slučaj jer mislim da ovo nema smisla - zaključuje. Ishod sudskog postupka, koji će danas biti održan u Valpovu, nije htio prejudicirati.

Ivica GETTO
MUP BEZ KOMENTARA

Zamolbu za komentar cijelog događaja uputili smo u petak glasnogovornici Ministarstva unutarnjih poslova. No, odgovor do nedjelje poslijepodne nismo dobili.

UNESCO-ov

Odbor za očuvanje nematerijalne baštine je bećarac uvrstio na popis

Možda ste propustili...

U PODRUČJU KULTURE I SPORTA OPĆINE MARIJANCI

Udrugama podijeljeno 80.783 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana