Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: HYSSOPUS OFFICINALIS L.

Miloduh čisti i jača krv
Objavljeno 28. rujna, 2015.
U mediteranskim zemljama grančica miloduha koristi se za škropljenje

Domovina miloduha je kameniti obalni pojas Sredozemlja. Ova biljka ima zapaženo mjesto u Bibliji, u Starom zavjetu, gdje se spominje u psalmu Davidove molbe "Oslobodi me grijeha putem isopa da budem čist". U mediteranskim zemljama grančica miloduha koristi se za škropljenje.

Sveta Hildegarda oko 1500. godine piše da čaj od miloduha čisti i jača krv, izlučuje sluz i otvara. Europom se proširio zahvaljujući benediktincima, koji su ga uzgajali u svojim samostanima. U Kapitularima Karla Velikoga i miloduh je bio biljka koja se obavezno morala uzgajati. Ime izop nastalo je od arapske riječi azzof. U Francuskoj ima naziv herba sacre, tj. sveta biljka.

Miloduh je višegodišnja grmovita biljka, koja naraste oko 20 - 70 cm u visinu, uspravnih i polegnutih stabljika - grančica. Goli, linearni listovi, na vrhu šiljati i kratko uvinuti, kožasti su i čvrsti, 1 - 3 cm dugi, s obje strane prekriveni žlijezdama u kojima je eterično ulje. Cvjetovi su gusto poredani u duge klasove, živoplave boje, često ružičasti ili sasvim bijeli. Cvate od lipnja do kolovoza. Ima jak miris po balzamu, a okus mu je pikantan, ljut i gorak. Raste na suhim i sunčanim, toplim kamenitim mjestima na Sredozemlju.

Za branje i preradu koriste se listovi i cvijet, i to dok je biljka u cvatu. Suši se na toplom i zračnom mjestu.

Ljekoviti sadržaj: oko 10 % eteričnog ulja, hesperidin, bjelančevine, jabučna kiselina, šećer, smola, guma, tanin, kalijevi nitrati, flavonski heterozidi, saponizid marubin, holin, pektin, sluzi.

Zapadna pučka medicina rabi miloduh u liječenju: angine, artritisa, angine pektoris, bronhitisa, bolesti respiratornog sustava, bolesti želuca i probavnih smetnja, crijevnog katara i crijevnih komplikacija, edema, epilepsije, kašlja i depresivnog kašlja, infekcije oka i konjunktivitisa, poremećaja mjesečnice, infekcije grla, gluhoće, gingivitisa, glandula, gihta, grčeva, krajnika, katara, noćnog znojenja, ogrebotina, prehlade, plućne sluzi - flegme, promuklosti, rana, tonzilitisa, bolesti urinarnog sustava, zubobolje, zimice, žutice; uzima se kao sredstvo za jačanje srca, za grgljanje, ispiranje, za otapanje i izbacivanje kamenaca, za znojenje, kao začin te u kozmetici i aromaterapiji.

Ivan LESINGER
LJEKOVITO DJELOVANJE

Miloduh je biljka koja čisti, otvara i jača te ta ljekovita djelovanja pomažu kod:

* kroničnog bronhitisa, kašlja i iskašljavanja, astme, upale pluća, a smanjuje i noćno znojenje karakteristično za tuberkulozu

* čišćenja krvi, a u puku postoji vjerovanje da pročišćava i dušu i tijelo

* tegoba s pražnjenjem crijeva i slabosti probavnih organa

* neredovitih i izostalih mjesečnica

* bolesti oka, i to od upalnih stanja do slabog vida, raznih nametnika na tijelu, bolesti uha, i to tako da po vrućoj ploči štednjaka posipamo suhi miloduh te dim koji nastaje s pomoću lijevka usmjerimo u uho, jer liječi bolove u uhu i otklanja zujanje u ušima.

Od miloduha se izrađuju ulja, tinkture, masti, kao i drugi ljekoviti pripravci, primjerice, rakija koja otvara apetit.

Miloduh sadržava eterična ulja koja se koriste za liječenje bolesti želuca i crijeva, bronhitis i drugih respiratornih tegoba i probavnih smetnji, infekcije grla, ogrebotina, prehlade, vjetrova, visokog tlaka, za izbacivanje katara općenito i za cirkulaciju.

IZ KULINARSTVA

Svježi, fino nasjeckani listovi izvrstan su začin raznim salatama, umacima, juhama, jelima od graha i mahunarki te jelima od sirovog povrća. U primorskim krajevima najčešće se koristi kao začin juhama od graha i krumpira. Može se miješati i s ostalim začinima, kao što su komorač i kim. U dijeti se najviše koristi svjež ili sušen za liječenje bolesti dišnih putova. A rakija od miloduha otvara apetit.

Kućna biljna ljekarna
Čaj

za dišne i probavne organe te za ispiranje očiju

Čajnu žlicu miloduha preliti s 2 dl kipuće vode, poklopiti i nakon pola sata procijediti. Uzimati 2-3 šalice na dan, a kod bolesti dišnih organa može i s medom. Ako se miloduh prokuha u ulju, taj se pripravak koristi za uklanjanje nametnika s tijela.

Prašak

Miloduh se usitni i samelje u mlincu za kavu i uzima tri puta na dan na vrh noža s jelom. Koristi se u dijetama za tegobe probavnih i dišnih organa. Također, prašak pomaže kod bolova i zujanja u ušima, i to tako da se pospe po vrućoj ploči štednjaka, a dim koji se pritom razvije s pomoću lijevka usmjeri u uho.

Tinktura

200 grama usitnjene biljke 30 dana moči se u litri 70-postotnog alkohol te se procijedi. Uzima se tri puta na dan 15 kapi s malo čaja ili vode.

Mast

za liječenje ozljeda na koži te za uklanjanje nametnika na koži

U 200 grama otopljene svinjske masti ili lanolina ulije se 100 grama tinkture miloduha te lagano miješa sve dok ne prestane isparavanje. Maknemo s vatre te vruće ulijemo u pripremljene posude. Mazati oboljela mjesta više puta na dan.

Ulje

za uklanjanje nametnika na koži, za katar bronha i astmu

20 grama listova i cvjetova miloduha prelijemo s 1 dl maslinova ulja i ostavimo na toplome 30 dana te procijedimo. Mažemo oboljela mjesta više puta na dan.

Kontraindikacije

Miloduh ne bi smjele uzimati trudnice i osobe koje boluju od epilepsije.

Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike