Osijek
U POVODU EUROPSKOG DANA JEZIKA

Žele otići trbuhom za kruhom, pa bi “začas” htjeli svladati engleski ili njemački jezik
Objavljeno 26. rujna, 2015.
Građani nekad poznaju strani jezik bolje no što misle, no imaju kočnice, kaže Mioković

U povodu Europskog dana jezika raspitali smo se koliko građani uopće poznaju strane jezike i kakva je njihova motivacija za njihovo usvajanje.

Tatjana Mioković, voditeljica Škole stranih jezika Pučkog otvorenog učilišta Osijek, kaže da građani nekad znaju i više nego što misle.

- Kada polaznici prođu određeno razdoblje u našoj školi, proizlazi da imaju veliko razumijevanje stranog jezika, ali imaju one kočnice, pogotovo odrasli, da mogu sve saslušati i razumjeti. Međutim, kada treba nešto reći, onda ne znaju, odnosno ne umiju. Radimo većinom na komunikacijskim vještinama, kada ljudi zapravo i progovore strani jezik. Za samu primjenu stranog jezika moraju zaboraviti na hrvatski i početi razmišljati na tom jeziku koji koriste. Često imamo odraslu osobu koja kaže da je učila jezik, ali da ne zna ništa i učila bi ga ispočetka. Onda je uvjerimo testiranjem da ipak nešto zna - kaže Tatjana Mioković.

Mioković ističe kako su građani u posljednje vrijeme nestrpljivi i žele što brže naučiti jezik, primjerice da odu u Njemačku ili Irsku zbog posla.

- Kažu nam kako moraju za godinu dana doći do razine znanja stranog jezika B2, što neće ići - dodaje Mioković.

Nives Poljak, voditeljica osječke škole stranih jezika “Lanico”, također ističe kako mnogi građani misle da mogu u kratkom roku naučiti puno, što, dakako, nije moguće.

- Zabluda je kod velike većine da mogu naučiti strani jezik začas, kroz mjesec dana, jer ga uče prema potrebi, kada žele otići raditi u inozemstvo. Imali smo upita da se svlada strani jezik do razine C kroz dva mjeseca. Pustili smo takve kandidate da provjere koliko doista znaju i vrlo brzo se sami uvjere kako ne mogu za mjesec dana doći na fakultetsku razinu znanja stranog jezika - kaže Poljak.

Valja istaknuti kako se u prvom stupnju nauči osnovno, ali to nije dovoljno, kažu u školama stranih jezika, za veliku većinu radnih mjesta, ni za funkiconiranje u društvu u stranoj zemlji.

- Nažalost, mnogi polaznici nakon toga odmah odlaze. S druge strane, sretna sam što i dalje roditelji daju djecu da se obrazuju, od predškolske dobi pa sve do kraja srednje škole, i taj se broj učenika nije smanjio - istaknula je voditeljica osječke škole stranih jezika “Lanico”.

Sandra LACIĆ
NAJSTARIJI POLAZNIK 85-GODIŠNJAK

U Školi stranih jezika Pučkog otvorenog učilišta Osijek prije nekoliko godina učio je i 85-godišnjak, a u jednoj od posljednjih umirovljeničkih grupa i 77-godišnjak.

- Zanimljivo je da oni imaju veću motivaciju od srednjoškolaca, a umirovljenici uče od početničkih do naprednih tečajeva. Kod nas uče djeca od pet do 18 godina koja izlaze iz škole s razinom znanja stranog jezika C1 - dodala je Tatjana Mioković, voditeljica Škole stranih jezika Pučkog otvorenog učilišta Osijek.

Svake godine 26. rujna

Europski dan jezika proglasilo je Vijeće Europe , koje predstavlja 800 milijuna Europljana iz 47 zemalja. U događanjima sudjeluju mnogi jezični i kulturni instituti, udruge, sveučilišta i osobito škole. Dan jezika prvi je put održan 2001., u Europskoj godini jezika, i otada se obilježava svake godine.

Najčitanije iz rubrike