Magazin
PREKO KAOSA DO POBJEDE ILI PORAZA

Kapitaliziranje izbjegličke krize: SDP i HDZ bez političkog takta i operativne mudrosti
Objavljeno 26. rujna, 2015.

Izbjeglička kriza koja se prelila u Hrvatsku obilježava predizbornu kampanju i na njoj SDP i HDZ mogu dobiti ili izgubiti parlamentarne izbore. Tako migranti sa svakim danom sve više postaju i važan dio političkih prepucavanja te se na tuđoj tragediji lome i stranačka koplja.

Doduše, vladajućima je rješavanje izbjegličke krize dio posla, ali ima i onih koji su pokušali dizati paniku i profitirati na izbjeglicama. Riječ je i o HDZ-u, kojem dobrim dijelom pomaže i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, sa svojim nabrijanim povjerenikom za izbjeglice Andrijom Hebrangom. Nema veze o kojoj se temi ili problemu radilo, Hebrang uvijek ima što reći, pa makar i nesuvislo, kao što se, primjerice, iznenadio da izbjeglice govore engleski jezik i to mu je naravno postalo sumnjivo. Njegov šef, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, na to se nije zgrozio jer zna da vrijediš koliko jezika znaš, pa je u starije dane, prije nego što možebitno postane premijer, i on sjeo u školske klupe kako bi naučio taj jezik. Iznenadila se pak i predsjednica Kolinda, koja je na tjedan dana preselila svoj ured u Istru i tamo tko zna koji put raspravljala o ribama i sličnome. Kada se vratila u Zagreb, valjda je zaključila da baš nije shvatila o kakvom je sigurnosnom problemu riječ te u čemu i ona može i treba imati važnu ulogu. Iako je i sama kasnila, to je nije omelo pa je napala vladu premijera Zorana Milanovića za nespremnost, počela nešto galamiti, čak i napadati njemačku kancelarku Angelu Merkel, što je zgrozilo ne samo domaću nego i inozemnu javnost.

Uglavnom, vlast i opozicija suprotno se izjašnjavaju o izbjegličkoj krizi. Ide to na ruku svim suprotstavljenim koalicija i strankama, jer ionako im gospodarstvo nije baš omiljeno područje gdje bi mogli prikupljati političke bodove.

Kome ta situacija ide više u prilog, kako se ponaša premijer, a kako onaj tko bi to želio postati, hoće li izbjeglice biti glavna tema predizborne kampanje, pitanja su na koja su pokušala odgovoriti gotovo svi mediji i politički analitičari.

Pretužna je to priča za prikupljanje političkih bodova, ali, ipak, to je i tema koja pokazuje kako se snalazi Vlada, a što poručuje oporba. Nakon početnog nesnalaženja predsjednik Vlade Milanović zauzeo je državnički stav i poručio - nećemo biti europski sabirni centar! Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pak koristi svaku priliku da kritizira nespremnost Vlade. “Ako neorganiziranost i ad hoc rješenja ove vlade zaboravimo, mi ćemo tako i tako pobijediti, nama ovo nije potrebno”, tvrdi Karamarko. Tvrdio je prvo da treba zatvoriti granične prijelaze, a kada je Milanović to i učinio, iznenada je izjavio da nije mislio tako, nego na ilegalne prijelaze.

KOPIRANJE ORBANA

No, ako se pozitivno završi, kriza bi mogla ići na ruku vladajućoj garnituri, ocijenila je profesorica Fakulteta političkih znanosti Smiljana Leinert Novosel. Napominje da, nažalost, dolazi do političkih obračuna, a da bi ključne poruke trebale biti stabilnost i jedinstvo. To nije tema na kojoj bi se trebali prikupljati politički poeni, ali neki to pokušavaju, kaže i politički analitičar Berto Šalaj.

- Ni jedna strana neće od toga previše profitirati, naravno pod pretpostavkom da se neće dogoditi daljnja eskalacija ili radikalni razvoj situacije koji bi doveo do još veće katastrofe - ocijenio je Šalaj.

Milanović želi stvoriti dojam da vlada situacijom, kaže Šalaj. “S druge strane, gospodin Karamarko nije se potrudio i nije bio dovoljno maštovit, HDZ u znatnoj mjeri kopira politiku Viktora Orbana iz Mađarske. Mislim da su kritiku premijera i vlasti mogli bolje artikulirati od onoga što trenutno rade”, zaključio je profesor.

Uglavnom, ne može se reći da Vladu izbjeglička kriza nije iznenadila, iako u kabinetu premijera tvrde suprotno. Jer prvoga dana sve je izgledalo nepripremljeno. Kao da se nije pretpostavljalo da će se izbjeglice pojaviti i u Hrvatskoj. Ipak, Vlada je već u prvih 24 sata izbjegličke krize promijenila poziciju - najmanje jednom. Ono što je opozicija predlagala jedan dan, sutradan je napola prihvaćeno, pa je i HDZ-ov repertoar kritika napola ispražnjen.

A nije prošao ni jedan dan otkako su migranti počeli pristizati u Hrvatsku a na političkoj sceni već je zavladala retorika koju smo do jučer čuli samo iz usta mađarskog premijera Viktora Orbana. A Orbanovo ponašanje najbolje je prije nekoliko dana opisao austrijski kancelar Werner Faymann, kad ga je javno usporedio s nacističkim razdobljem.

I u Hrvatskoj pak, ako se nastavi onako kako je krenulo, desnici će izbjeglice poslužiti kao glavna tema u predizbornoj kampanji jer nema ni jednu drugu na kojoj bi u tolikoj mjeri mogla pridobiti birače. Budući da gospodarski program koji HDZ već godinu dana obećava pokazati javnost još nije imala priliku vidjeti, nakon što je HDZ treći put okrenuo ploču u pitanju duga u švicarcima i na kraju reterirao dajući podršku rješenju koje nudi Vlada Zorana Milanovića, nakon što se pokazalo da ustaše, partizani, udbaši i braniteljska prava ljudima već idu na živce, Karamarko je ostao bez kvalitetnih predizbornih tema i strategije. I onda su stigle izbjeglice...

BEZ ARGUMENATA

Stoga je prva rečenica koju je šef HDZ-a izgovorio nakon što se izbjeglički val prelio u Hrvatsku sadržavala poruku da su ljudi kojima je Hrvatska tranzit, jer se u pravilu žele dokopati Njemačke, prijetnja našim radnim mjestima! U istom tonu nastavila je predsjednica Grabar Kitarović, koja je izbjeglice iz Sirije također ocijenila sigurnosnom prijetnjom hrvatskim građanima i stabilnosti države. No nedostatak činjenica koje bi bar dijelom potkrijepile tezu predsjednicu ipak ne sprječava da i dalje daje katastrofične izjave. Njezino ponašanje istodobno pokazuje da vjerojatno ni sama ne vjeruje u to što govori, a možda je netko i krivo savjetuje. Bilo kako god, ispada da se predsjednica države opet uključila u kampanju na strani HDZ-a. Zato je važna bila Milanovićeva izjava da smo spremni prihvatiti te ljude, bez obzira na vjeru i na boju kože.

- Nećemo podizati žice, ali i u Hrvatskoj ima onih koji bi najradije rekli da se podignu žice. Izbjeglicama ćemo dati piti, jesti i pustiti ih da idu. Da ih stavimo u žicu? To neki u Hrvatskoj samo što nisu rekli - reagirao je Milanović.

Sve u svemu, SDP će igrati na humanitarnu komponentu izbjegličke krize, sve dok njegova vlada bude uspijevala obuzdati jači priljev migranata, odnosno izbjegavati dramu širih razmjera na domaćem terenu. SDP-u odgovara da se izbjeglička kriza riješi brzo, efikasno i principijelno. Manipulirat će i nacionalnim osjećajima, pa će izbjegličku krizu iskoristiti kako bi pokazali da efikasnije štite nacionalne interese od HDZ-a. Jer Milanović se ne mora boriti samo s valom izbjeglica nego i s udruženim pritiskom Kolinde i Karamarka.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

NOVA SAVEZNIŠTVA
Gotovina stao na stranu SDP-a

Treba primijetiti da su već u prvim danima krize stvorene neke - za dosadašnje hrvatske prilike - neuobičajene “koalicije”. Ovo novo pitanje u hrvatskoj politici stvara nova savezništva, pa su se tako na istoj strani našli Ante Gotovina, Iustitia et Pax, Centar za mirovne studije i Zoran Milanović, a na drugoj Kolinda Grabar Kitarović, Damir Kajin, Tomislav Karamarko i dio javnosti, koji je inače odlučio glasati protiv HDZ-a, ali se protivi većem broju migranata (ne toliko izbjeglica), navodi politički analitičar Dejan Jović.

KATASTROFIČARI
Cilj je orbanizacija Hrvatske

Član predsjedničina Vijeća za domovinsku sigurnost, admiral Davor Domazet-Lošo upozorava, primjerice, na “monstruozni plan” koji su smislile Velika Britanija i SAD da bi uništile kršćansku Europu, a potom i da je to “novi oblik srbijanske agresije na Hrvatsku”. Domazet-Lošo savjetuje da se u obrani od tog novog oblika agresije Hrvatska poveže s Mađarskom Viktora Orbana i da se u nju ugleda, jer Orban vodi trenutno najbolju politiku u Europi. Orban, koji bi u Hrvatskoj bio mnogo popularniji da nema afere INA-MOL, postaje uzor i dijelu hrvatske desnice. Orbanizacija Hrvatske, međutim, teško da je izvodiva, jer Hrvatska ima 1300 kilometara kopnene granice i jednostavno je - kao što je ovih dana naglasio premijer Milanović - ne može u cijelosti čuvati, čak i kad bismo se svi pretvorili u granične policajce.

ANDRIJA HEBRANG:
Stanje je gore nego u vrijeme rata

HDZ dramatičnu situaciju s izbjeglicama sve češće koristi u predizbornoj kampanji. Dok Vlada tvrdi da je plan B (a ima i neki plan C!?) o transferu izbjeglica kroz Hrvatsku uspio, predsjednica Kitarović i oporbeni HDZ tvrde da se Hrvatska blamirala i da se situacija neće srediti bez angažmana vojske. Novoimenovani posebni savjetnik za izbjegličku krizu predsjednice, HDZ-ovac Andrija Hebrang je, nakon posjeta Tovarniku, dijelom zbog situacije na terenu, ali većim dijelom u predizborne svrhe, upozorio da je stanje gore nego u vrijeme rata u Hrvatskoj, i to zbog nesposobnosti Milanovićeve vlade.

Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike