Osijek
IN MEMORIAM: PROF. DR. SC. ANTUN PINTARIĆ 1954. - 2015.

Vrstan znanstvenik i sveučilišni nastavnik, uporni promicatelj kulture življenja, dobrih ideja i još boljih ljudi
Objavljeno 24. rujna, 2015.

Preminuo je prof. dr. sc. Antun Pintarić, ugledni sveučilišni profesor, Osječanin koji je svojem gradu i sugrađanima uvijek nastojao, i u tome uspijevao, dati najviše od sebe.

Antun Pintarić rođen je 14. srpnja 1954. u Osijeku. Nakon završetka gimnazije u Osijeku upisao je 1973. Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, na kojem je diplomirao 1978. Akademski je stupanj magistra tehničkih znanosti iz područja strojarstva stekao 1986. na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a doktorirao je 4. srpnja 2002. na istom fakultetu i stekao zvanje doktora tehničkih znanosti iz znanstvenog polja strojarstva. Na Elektrotehničkom fakultetu biran je u zvanje znanstvenog asistenta 1987. i 1991. godine. U znanstveno-nastavno zvanje docenta biran je 2003. godine, u zvanje izvanrednog profesora 2007. godine, a redovitog profesora 2013. Od 2005. do 2012. godine bio je prvi dekan Veleučilišta “Lavoslav Ružička” u Vukovaru. Znanstveno i stručno djelovao je u području recikliranja tehničkih proizvoda, tribologije te primjene materijala i tehnologija. Aktivno je sudjelovao u realizaciji šest nacionalnih znanstvenih projekata odobrenih od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Autor je ili suautor više od 50 znanstvenih i stručnih radova na domaćim i međunarodnim skupovima te autor ili suautor triju sveučilišnih udžbenika. U istraživačkom radu, struci i nastavi bavio se aplikacijom računala. Koautor je nekoliko programskih paketa, potaknuo je izradu nekoliko kompjutorskih programa za potrebe laboratorijskih vježbi. Bio je urednik web-stranica Inženjerski materijali u elektrotehnici i Recikliranje. Od 1998. do 2005. bio je član Odbora za zaštitu okoliša pri Poglavarstvu grada Osijeka. Od 2002. godine bio je voditelj Centra za rashladne sustave u Osijeku u sklopu međunarodnog projekta Refrigerant Management Plan. Bio je aktivan u radu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. U razdoblju od 1998. do 2005. bio je predsjednik Regionalnog vijeća Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Bio je član Savjeta za financiranje znanstvene djelatnosti i visokog obrazovanja pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u razdoblju od 2006. do 2012. godine.

Tijekom 1991. i 1992. sudjelovao je u obrani Hrvatske u postrojbama 106. brigade i 130. brigade HV-a (Osijek). Nositelj je spomenice Domovinskog rata 1991. godine. Odlukom Predsjednika RH 1993. promaknut je u pričuvni čin poručnika. Bio je član Rotary kluba Osijek, Družbe Braće Hrvatskog Zmaja i Matice hrvatske.

Osijek je siromašniji za još jednu dobru dušu s kojom odlazi radost zajedništva u Susretima ugode, organiziranim tijekom 19 godina postojanja Uljudbene udruge Žuri polako – Festina lente, čiji je prof. Antun Pintarić, kojega su mnogi prijatelji zvali Tuna, utemeljitelj i zborovođa koji je promicao vrednote kulture življenja, dobra, dobrih ideja, umjetnosti i još boljih ljudi. Radovao se svojoj obitelji, kćerima, sinu i supruzi, vedrinu pronosio svijetom, radovao se ljudima i s ljudima, svojim studentima, svakom čovjeku i svi su se radovali njemu. U nesebičnom darivanju, za mjerenje životnoga vijeka, preskočio je moto “žuri polako” i požurio na novo susretište, gdje će nas zacijelo čekati nasmijan kao uvijek.

Pogreb Antuna Pintarića bit će u subotu (26. rujna) u 12.20 sati na Aninom groblju.

Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana