Sport
DONNA VEKIĆ OTVORENO O SKANDALU

Dok su me vrijeđali, Kokkinakis je šutio i glumio frajera
Objavljeno 24. rujna, 2015.
Bila je ovo teška godina, ali pregurat ću i to, poručuje Donna

Donna Vekić kratko je navratila do Osijeka, a onda preko Zagreba krenula put Taškenta, gdje je sljedeći tjedan očekuje nastup na WTA turniru.

Tamo je kao 16-godišnjakinja 2012. godine igala svoje prvo seniorsko WTA finale. Taškent je mjesto sreće, bio bi idealan scenarij kad bi bio i mjesto povratka. Donni ove godine ne ide najbolje, bilo je bljeskova kao što su 3. kolo Roland Garrosa ili pobjeda nad Francescom Schiavone u Bakuu, ostalo je uglavnom za zaborav.

No, optimizam je tu jer, kako kaže “da nema optimizma i vjere, sve bi ovo bilo gotovo”.

- Nadam se da ću u Taškentu ponoviti 2012., možda biti i bolja - kaže osječka tenisačica koja nas je u termin za razgovor ugurala kod - pedikera.

Neuobičajeno mjesto za intervju. Postavljati pitanje dok se sređuju žuljevi i zanoktice, ali Donni, kad navrati u rodni grad, najviše nedostaje - vremena. A kod pedikera je, unatoč temama o kojima ne voli govoriti, bilo i ugodno i opušteno.

Mentalno umorna

- Nekoliko dana u Osijeku je premalo. Sređivala sam školske obveze, trenirala s Davorom Grgićem i Dariom Novakom, pričala je 19-godišnja Osječanka, koja je prije dvije-tri godine bila prava svjetska teniska senzacija.

Bila je klinka koja je velikim koracima grabila naprijed. Finale Taškenta i Birminghama, pa onda osvajanje WTA naslova u Kuala Lumpuru, lansirali su je na naslovnice. Tinejdžerici se nije bilo lako nositi s pritiskom i očekivanjima, a još je teže nositi se s “neteniskim” stvarima koje su je pratile posljednjih mjeseci.

- Umorna sam, mentalno umorna. U ovoj godini bilo je svega i svačega, idem odigrati još Taškent, onda Linz i Moskvu, i mislim da je to sve u ovoj sezoni. Cilj je godinu završiti u TOP 100 (trenutačno je 131. tenisačica svijeta), onda se dobro odmoriti, započeti pripreme i krenuti pravim putem u 2016. godinu.

Donna je ove sezone upisala 16 pobjeda i 22 poraza. Dobra vijest je što do kraja sezone ne brani bodove pa bi mogla napredovati u poretku najboljih tenisačica svijeta. Naravno, ako bude pobjeđivala.

- Ponavljam, teška je ova godina, dobro iskustvo za kasnije. Da više nikada ne dođem u ovakvu situaciju.

U nekim mečevima igra nije bila loša, ali nedostaje samopouzdanja.

- Definitivno treba samopouzdanja. Igra je tu, gubila sam toliko mečeva u tri seta. Baš zbog poljuljanog samopouzdanja.

Jedna prava, velika pobjeda, sve bi promijenila?

- Nadam se da ću je ostvariti. Kad je krenulo prema gore, strahovala sam kako će izgledati ako dođe vrijeme pada. I došlo je, nadam se samo da se neće odužiti. Treba mi dobar rezultat, treba mi taj neki “klik”, evo u Roland Garrosu sam došla do 3. kola i to je pomoglo.

A onda je slijedio Wimbledon, Donna nije prošla kvalifikacije i došlo je novo potonuće.

- To mi je teško palo. Moj najdraži turnir, moje najdraže mjesto, a nisam ušla u glavni ždrijeb. Inače sam takva, kad god nešto dobro napravim, onda želim još više, tjeram se na bolje, ali pritisak učini svoje.

Nije se bilo lako fokusirati na tenis

Nakon Wimbledona uslijedilo je još teže razdoblje. Dogodio se skandal o kojem je brujao cijeli teniski svijet, a u njega je ni kriva ni dužna bila uvučena Donna. Australski tenisač Nick Kyrgios tijekom meča sa Stanom Wawrinkom nekulturno je i sramotno Švicarcu kazao: “Kokkinakis ti je poš.... curu”. A ta cura je Donna. Na spomen švicarskog tenisača mlada Osječanka se samo smiješi. No, zato je prvi put zaista otvoreno pričala o skandalu u koji je bila uvučena.

- To je neprihvatljivo u našem sportu, bio je to kaos u kojem se teško bilo fokusirati na tenis - rekla je osječka tenisačica.

Dobila je tih dana mnogo podrške od kolegica i kolega s Toura. Od Ane Ivanović do Rogera Federera. Kolege su osuđivale Kyrgiosa, dobio je i kaznu od ATP-a.

- Bilo je podrške, ali i negativnih komentara i pogleda s kojima nije lako izići nakraj. Posebice negativnih komentara na društvenim mrežama, forumima. A s tim se doista teško nositi.

Premda se Kyrgios ponio sramotno, Donna je ostala dostojanstvena. Nije ga prozivala niti uzvraćala na sličan način.

- Pa što reći o takvom čovjeku, sam je pokazao kakav je. Ovo je prvi put da na ovaj način pričam o tome, iako je jedan kanadski novinar tijekom turnira u Vancouveru napisao da sam otvorila dušu i progovorila o aferi. Nisam, nešto me čovjek pitao i ja sam odgovorila, a ono što je napisao bilo je izvučeno iz konteksa.

Isprika od nekulturnog Australca je stigla, ali...

- Preko Facebooka se ispričao i to tek kad ga je Wawrinka prozvao. Potom je Kyrgios u New Yorku kazao da mi se nema što ispričavati. Eto kakav je čovjek. Nije lako, ponavljam, teško je nositi se s prozivanjima i komentarima, ružnim komentarima koji nemaju veze s pameću. No i to sam izdržala i izdržavam - hrabra je Donna.

U cijeloj priči iznevjerio ju je i čovjek kojega je smatrala prijateljem - australski tenisač Thanasi Kokkinakis.

- Mi smo bili u dobrim odnosima, prijatelji, igrali smo u mix parovima, moj se otac tijekom turnira često druži s njegovim trenerom, ali ponio se ružno. Molila sam ga da nešto kaže o izjavama svog sunarodnjaka, da se oglasi s istinom, ali nije htio. Odgovorio mi je da mu je menadžer savjetovao da šuti. Dok su mene vrijeđali i komentirali, on je šutio i glumio dobrog dečka, nekog frajera. Ma proći će i to, važno je da ja napokon počnem pobjeđivati - sa smiješkom je zaključila Donna.

Ivana LIOVIĆ
Kraj s Majoli i Evertom
 

Iako Donna nije htjela decidirano potvrditi, povratak na pobjedničke staze u sljedećoj će godini tražiti s promjenama u stručnom (trenerskom) stožeru. Nakon jedne godine prekinuta je suradnja s Johnom Evertom, bratom legendarne Christ Evert. U stožeru više nije ni Iva Majoli jer “...ne može pratiti ovaj ritam turnira i treninga”.

O novim imenima oko sebe nije željela. Neslužbeno doznajemo da će ponovno biti uključen trener s kojima je tijekom karijere već surađivala.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike