Osijek
NEMILOSRDNE POREZNE ŠKARE

Poduzetnici pozivani u Poreznu da “objasne zašto su imali manje prihode”
Objavljeno 24. rujna, 2015.
Da znam razlog, potrudio bih se da mi prihod bude veći, a ne manji - kaže pozvani

Ljetos smo svjedočili i izvještavali o situaciji u kojoj su dalmatinski ugostitelji bili na meti poreznih inspektora jer su, unatoč većem broju gostiju, prijavljivali manje prihode ostvarene fiskalizacijom. To je u akciju natjeralo i samog Borisa Lalovca, ministra financija.

Nedavno je pak u medijima osvanula informacija da je na obilježavanju Dana domovinske zahvalnosti koji je u Knin doveo 100 tisuća posjetitelja fiskalizirano samo - 45 tisuća kuna. Odnosno, kako su to komentatori zaključili, da je svatko od njih potrošio bar jednu kunu, to bi bio iznos od sto tisuća kuna. Dakako, može se pretpostaviti kako je potrošeno mnogo više.

Fiskalizacija je u Hrvatskoj uvedena prije tri godine da se uvede veći nadzor u poslovanju gotovinom. To je pak dovelo do toga da su ustanovljeni rezultatski parametri.

Sada su se na udaru našli i osječki obveznici fiskalizacije. Proteklih deset dana, kako su nam javili neki od poduzetnika, osječki je ured Porezne bio pun poduzetnika koji su bili pozvani kako bi objasnili zašto su imali manje prihode nego mjesec dana ranije.

- Sramota, zar moram objašnjavati iznos koji je u usporedbi s mjesec dana ranije manji za 500 kuna?! Pa da znam razlog tome, ja bih se itekako potrudio da moj prihod bude ne manji, nego bar 500 kuna veći - negodovao je jedan od p(r)ozvanih, koji je inzistirao da mu ne otkrijemo ime.

Među pozvanima bilo je i ugostitelja, koji su najavili kako će reagirati preko svog ceha. No ondje su u međuvremenu bili interni izbori pa je “službena nota” za sada izostala.

No, za Poreznu, čini se, dvojba ne postoji, fiskalizacija za nju znači uvođenje reda, odnosno “skup mjera koje moraju provoditi svi obveznici fiskalizacije kako bi se osigurao efikasan nadzor evidentiranja ostvarenog prometa u gotovini.”

- Ovakvim je načinom rada Porezna uprava u mogućnosti nadzirati promet gotovinom svakog poreznog obveznika. Kako je posve izvjesno da nije moguće predvidjeti sve mogućnosti koje se mogu dogoditi u različitim djelatnostima, svako odstupanje prometa gotovinom od uobičajenoga zahtijeva adekvatno obrazloženje - objašnjavaju iz središnjeg ureda Porezne uprave.

No, za razliku od Dalmacije, gdje je bilo više turista a manji prometa, u nas je sve manje onih koji imaju novca, primjerice za piće ili ručak u ugostiteljskom objektu, pa zapravo ne čudi da se broj računa koje izdaju obveznici fiskalizacije smanjuje.

Dario KUŠTRO
ŠTO KAŽE ZAKON?

l Porezno tijelo na osnovi čl. 68. Općeg poreznog zakona može pozvati poreznog obveznika u službene prostorije radi pojašnjenja činjenica bitnih za oporezivanje.

l Na temelju čl. 69. OPZ-a porezni obveznik i druge osobe koje raspolažu podatcima bitnim za oporezivanje dužni su na zahtjev poreznog tijela dostaviti podatke potrebne za utvrđivanje porezne obveze.

Svako odstupanje prometa gotovinom od uobičajenoga zahtijeva adekvatno obrazloženje

Fiskalizacija

je u Hrvatskoj uvedena prije tri godine

Najčitanije iz rubrike