Regija
ODLUKA KOJA JE IZNENADILA RIBIČE

Zabranjen je ribolov na
području PP Kopački rit
Objavljeno 24. rujna, 2015.
Više od dva mjeseca Ministarstvo poljoprivrede ne otkriva tko ima ribolovno pravo

KOPAČKI RIT - Ribolov, odnosno sve ribolovne aktivnosti na zaštićenom području Parka prirode Kopački rit od prekjučer su zabranjene. Odlučio je tako viši inspektor za zaštitu prirode, jer do jučer nisu bili poznati rezultati natječaja za dobivanje ribolovnog prava koji je raspisala Uprava za ribolov Ministarstva poljoprivede, a koji je završio još 3. srpnja. U nezavidnom su položaju sada ribiči, te svi oni koji su se javili na natječaj. Među njima je i Javna ustanova Park prirode Kopački rit.

- Do prošle godine javna je ustanova na temelju zakona i akata sama tiskala ribolovnice i prodavala ih ribičima. No, budući da se sada i ribolov u zaštićenim područjima obavlja sukladno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, podnijeli smo zahtjev za ribolovnim pravom, odnosno koncesijom, Upravi za ribarstvo Ministartsva poljoprivrede - objašnjava Damir Opačić, ravnatelj JUPP Kopački rit. Napominje kako je Uprava tada raspisala i natječaj na koji su se, između ostalih, i oni javili. Ističe da u natječaju stoji kako javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjem imaju pravo prvenstva za dobivanje koncesije u odnosu na ostale sudionike natječaja. No, i nakon više od dva mjeseca od završetka natječaja, tvrdi Opačić, nadležni šute, što znači da nitko nema ribolovno pravo, pa ni JUPP ne smije tiskati ribolovnice i prodavati ih ribičima, a bez ribolovnice ribolov - nije dopušten. Upravo na temelju toga, nastavlja, inspektor je donio usmeno rješenje kojim nalaže totalnu zabranu ribolova, skroz do ishođenja ribolovnog prava i zadovoljenja svih formalno pravnih propisa.

- Zabrana ribolova vrijedi sve dok ne budu ispunjeni svi zakonski preduvjeti, pa molimo ribiče da se toga pridržavaju - kaže Opačić, upozoravajući kako zabranu na terenu provode čuvari prirode i policija. Osim što su takvim raspletom situacije nezadovoljni ribiči, negoduju i u JUPP-u.

- U zaštićenom području moglo se riboloviti samo uz našu ribolovnicu, čija je prodaja ustanovi predstavljala ne tako mali izvor prihoda. Tako smo financirali čuvanje područja, od tog prihoda ulagali smo u projekte vezane uz zaštitu prirode i slično - tvrdi Opačić, ističući kako im trenutačno stanje uopće ne odgovara. Žele i nadalje raditi prema Zakonu, dobiti ribolovno pravo i zadužiti ribolovnice kako bi ih počeli prodavati. Spremni su, podvlači, zadovoljiti sve preduvjete, među kojima i ranije planiranu izradu ribolovne osnove ili formiranje ribočuvarske službe, ali dok ne dobiju ribolovno pravo - ne mogu ništa.

Ivica GETTO
OMILJENE DESTINACIJE RIBIČA

Slavonsko-baranjski ribiči, njih ne tako mali broj, poprilično su često odlazili u ribolov u zaštićena područja PP Kopački rit, dakako u ona gdje je ribolov bio dopušten. Na njima je sada svaka ribolovna aktivnost zabranjena, a između ostalih, riječ je o 30-ak kilometara rijeke Dunav, od ušća do pristaništa Kazuk, podunavski kanali, Vemeljski dunavac kod crpnih stanica Tikveš i Zlatna Greda, dijelovi kanala kod Tikveša i Grabovca...

Damir opačić, ravnatelj:

Zabrana ribolova vrijedi sve dok ne budu ispunjeni svi zakonski preduvjeti pa molimo ribiče da se toga pridržavaju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike