Kultura
MEĐUNARODNI FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA

Prvi put projekcije i u Iloku
Objavljeno 24. rujna, 2015.

ILOK – 3. Srem film fest – Međunarodni festival dokumentarnog filma (kratki i srednji), natjecateljskog karaktera, s dvije kategorije: ekologija (priroda, ljudi, održivi razvoj) i turizam, prvi put održat će se i u Iloku, 25. i 26. rujna u Kuriji Brnjaković.

Kako se navodi, Udruga Cuccium i TZ grada Iloka, uz podršku Grada Iloka, uključili su Ilok u festival, s ciljevima nove ponude kulturnog programa, utjecaja na svijest o važnosti okoliša, prirode i održivog razvoja, boljeg međunarodnog promoviranja povijesno-geografske regije Srijem, promoviranja Iloka, te mogućeg otvaranja buduće regionalne suradnje kroz EU projekte. Festival je jedinstven i po tome što se istovremeno održava u devet gradova/općina regije Srijem/Srem u dvije zemlje, Hrvatskoj i Srbiji.

– Unatoč teškim problemima koje svi zajedno trenutačno imamo s granicama u ovom dijelu Europe, pa i u samoj tehničkoj organizaciji, mi nismo odustali. Prilika je pokazati da kultura, turizam i regionalna suradnja mogu i moraju funkcionirati. Festival je podržan od International Tourfilm Festivals Commite (ITCO) – naveli su iz TZ Ilok.

U RH projekcije će biti u Nijemcima, Iloku i Vukovaru, a prikazuje se ukupno 60 filmova, 58 u konkurenciji iz 35 zemalja s pet kontinenata. Među filmovima je i jedan iz Hrvatske – “Autofokus”, Borisa Poljaka, iz 2013. godine.

Tijekom festivalskih dana predviđeno je i niz popratnih aktivnosti u svrhu promocije turističkog potencijala regije Srijem, poput posjeta Muzeju vučedolske kulture u Vukovaru i iločkoj tvrđavi. S.Butigan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike