Regija
ZATVARA SE MINIMLJEKARA “DRUŽBA”

Babogredske će sirove
proizvoditi u - Trilju!
Objavljeno 23. rujna, 2015.
Do 1. listopada stavit će ključ u bravu, radnici će ostati bez posla

BABINA GREDA – Minimljekara “Družba” u Babinoj Gredi odbrojava posljednje dane. Do 1. listopada stavit će ključ u bravu, radnici će ostati bez posla, kooperanti bez dugogodišnjeg otkupljivača mlijeka, a Babina Greda bez značajnog gospodarskog subjekta. Informaciju o zatvaranju mljekare potvrdio nam je razočarani vlasnik Pavo Barić, koji se prije 20 godina iz Njemačke vratio u svoje rodno selo i ušteđevinu uložio u obiteljski pogon za preradu mlijeka i proizvodnju polutvrdog i tvrdog sira prema tradicionalnoj recepturi tog slavonskog kraja. Sirovi kao što su Kladavčanka, Slavonac, Pini… te svježi sir postali su prepoznatljivi na policama trgovačkih lanaca diljem Hrvatske zbog svoje vrhunske kvalitete, okusa i mirisa na izvorno domaće, bez konzervansa i kemijskih dodataka. Godišnje se u Babinoj Gredi proizvodilo oko 300 tona sira. Unatoč svim teškoćama, nelojalnoj konkurenciji, prevelikom uvozu i dampinškim cijenama koje već godinama opterećuju domaće prerađivače mlijeka, “Družba” je radila i opstala. Otvorila je i nekoliko vlastitih prodavaonica, od kojih dvije u Splitu. Na svome poslovnom putu Barić je, kaže, nailazio na brojne probleme i prepreke, ali je uvijek pronalazio izlaz, no ne i ovaj put. Kao razlog zbog kojega je nakon dva desetljeća rada odlučio zatvoriti mljekaru, u koju je uložio sebe i svoju obitelj, ističe nerazumijevanje i opstrukciju lokalne vlasti, prije svega načelnika Josipa Krnića iz SDP-a.

- Postavljeni su nam uvjeti koje kao pogon za preradu mlijeka do kraja godine moramo ispuniti prema europskim standardima da bismo mogli dalje funkcionirati. Na lokaciji gdje je smještena mljekara prostor je maksimalno izgrađen u dubini od sto metara, dokle seže građevinska zona. Obratio sam se Općini sa zamolbom da se građevinska zona proširi i na susjednu parcelu, bar 50 metara u dubinu, da dobijem sto kvadrata za proširenje mljekare, više mi ne treba. Već tri godine uzaludno pregovaram s načelnikom koji tvrdi da je Babina Greda već toliko izgrađena da je nemoguće izaći mi u susret. Nisam imao drugog izbora i jednostavno sam odlučio zatvoriti mljekaru - pojašnjava.

“Družba” je u posljednje vrijeme otkupljivala oko 4000 litara mlijeka, imala je 60 većih kooperanata, koji će od sljedećeg mjeseca prijeći nekom drugom otkupljivaču, a u skorijoj budućnosti, uvjeren je Barić, najvjerojatnije i završiti s proizvodnjom mlijeka.

- Za gradnju elektrane Uni Viridasa, koja je zaposlila četiri Babogredca, Općina gradi cestu od dva kilometra, a meni koji u Babinoj Gredi radim već 20 godina i u prosjeku zapošljavam 20 ljudi nisu mogli riješiti proširenje građevinske zone. Ali su zato osobi koja je s njima u koaliciji poljoprivrednu tablu izvan sela prenamijenili u građevinsku parcelu. Ali, ja sam Barić, nisam u SDP-u i neću nikada biti, i zato je odbijen moj zahtjev i onemogućen moj daljnji rad. Da se ne bih, valjda, previše obogatio. I odlučio sam zatvoriti mljekaru - kazao je Barić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
PRODAO BRENDOVE

Pavo Barić naglašava da će se “Družbini” sirovi nastaviti i dalje proizvoditi, ali više ne u Babinoj Gredi, već u Trilju. Tamošnjoj je mljekari, naime, Barić prodao svoj brend Kladavčanka, Pini i Slavonac. “Tamošnji lokalni čelnici pokazali su više razumijevanja za svoje poduzetnike. Proširenjem proizvodnog asortimana povećat će se i broj zaposlenih, što im je prioritet. A očito su nova radna mjesta potrebnija Trilju nego Babinoj Gredi, koja je već ionako gospodarski previše razvijena i ima dosta uposlenih pa je desetak radnih mjesta nebitno”, ironičan je Barić.

Politička podobnost

presudna je u Babinoj Gredi, tvrdi Barić

Josip Krnić

načelnik Babine Grede:

Barić traži unosniji biznis

Babogredski načelnik Josip Krnić kategorički odbacuje optužbe Pave Barića o tome da općinska vlast snosi bilo kakvu odgovornost zbog zatvaranja mljekare. Takvu je odluku, smatra Krnić, donio iz osobnih razloga i procjene da je isplativije novac ulagati u unosnije poslove jer u mljekari očito više ne pronalazi svoj interes, posebice otkako su ukinute kojekakve subvencije, primjerice za otkup lošijeg mlijeka.

“Za proširenje građevinske parcele potrebna je odluka Općinskog vijeća o izmjenama i dopunama prostornog plana, a mi smo gospodinu Bariću u vezi s tim već izlazili u susret na farmi koju je ranije imao, a potom je prodao. U zahtjevu koji spominje traži proširenje građevinske parcele ne radi mljekare, nego radi izgradnje bioenergane koju subvencionira država”, pojašnjava Krnić. Dodaje da bi Općina Babina Greda, koja ima određen broj hektara, morala nekome uzeti građevinsko zemljište da bi ga dala Bariću jer po zakonu ima 4,85 posto na ukupnu površinu zemlje koju ima. “Treba pomoći svakom poduzetniku, ali mi nismo toliko financijski jaki da bi svako malo provodili izmjene i dopune prostornog plana kada to nekome preko noći padne na pamet”, kaže. Smatra da je Barić iskusan poduzetnik koji je maksimalno koristio sve povlastice i poticaje koji su bili na raspolaganju, i da se sada odlučio okrenuti drugim izazovima i unosnijim biznisima.

“Kao načelnik zahvaljujem mu što je kao poduzetnik kroz brend sira i drugim aktivnostima pronosio lijepo ime o Babinoj Gredi i to mu ne može nitko poreći. Ali on nije ništa radio badava, u svemu tome imao je i svoj interes. Izlazili smo u susret koliko smo mogli, a s odlukom o zatvaranju mljekare, koja mu je očito postala balast, doista nemamo ništa”, zaključuje Krnić.

“Družba” je otkupljivala oko

4000

litara mlijeka, imala je

60

većih kooperanata i u prosjeku zapošljavala

20

ljudi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike