Ekonomija
OBITELJ ROŽMARIĆ

Sav kulen, kobasicu, čvarke, mast i slaninu prodaju preko Facebooka i na kućnom pragu
Objavljeno 23. rujna, 2015.
OPG Rožmarić u ponudi ima rakije i pekmeze od gotovo svih vrsta voća

Prvih pedeset od ukupno planiranih 250 kulena, koje je proteklog vikenda sa sinom Darkom proizveo Alojz Rožmarić, završilo je u zrionici tog kulenara iz Tenje.

Budući da već godinama sudjeluju na brojnim natjecanjima u kvaliteti kulena gdje redovito osvajaju visoka priznanja, dobar glas daleko se pročuo te većinu proizvoda prodaju putem Facebooka, kontaktima preko telefona ali i na svom kućnom pragu.

Tako kuleni OPG-a Rožmarić ali i ostali suhomesnati proizvodi - šunke, kobasice, čvarci, mast i ostalo završavaju u Istri, Dalmaciji, Zagrebu i drugdje.

Alojz Rožmarić, umirovljenik koji je dio svog radnog vijeka proveo u osječkom Panturistu na mjestu šefa voznog parka, a bio je i poznati prvoligaški nogometni sudac, svoj je OPG registrirao prije pet godina i krenuo je u ozbiljnija ulaganja.

- U proizvodne pogone uložili smo oko 150.000 kuna, samo u hladnjaču oko 40.000 kuna. Tako da smo osigurali uvjete za proizvodnju kulena tijekom cijele godine, kako proizvedemo jednu turu kulena i prodamo, krećemo u novu proizvodnju. Moram istaći da u cijelom ovom poslu veliki doprinos daju moja supruga i sin Darko.

Rožmarić kaže da su za postizanje i održavanje stalne kvalitete njihovih proizvoda po čemu su, kako smo već naveli nadaleko poznati, zaslužni i kvalitetni dobavljači.

- Imamo jako dobre dobavljače koji imaju kvalitetne svinje pasmine jorkšir, landras i durok - kaže Rožmarić.

Jedan dio rashladnih prostora OPG-a Rožmarić već je pun rakije i pekmeza za prodaju od različitog voća koje Rožmarići proizvode na pola jutra voćnjaka i to sve bez konzervansa.

- OPG od same ove prozvodnje ne bi se mogao širiti i preživjeti. Moramo imati još jedan prihod. Tako imamo u planu kad sin ode u mirovinu povećati proizvodnju - kaže Rožmarić.

Zdenka RUPČIĆ
Za kvalitetu kulena važna je genetika i starost svinja

- Za dobar i kvalitetan kulen važno je imati dobrog dobavljača, odnosno onoga koji uzgaja svinje visokog genetskog potencijala, a važna je i kvalitetna ishrana te starost svinje. Za dobar kulen ona mora biti između jedne i dvije godine. Mi držimo ujednačenu kvalitetu na način da ne mijenajmo recepturu, tj, važno je kvalitetno meso i dobra paprika (mi uzimamo od proizvođača iz Kopačeva), sol i rum, jer je jako važno u prvih 48 sati od kada je kulen napravljen da krene fermentirati - kaže Alojz Rožmarić.

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike