Regija
MIGRANTI DIGNULI NA NOGE SVE GRADSKE TVRTKE U PRIPREMI I ČIŠĆENJU BELOG MANASTIRA

Baranjska čistoća vojarnu uredila
u tri dana, Vodovod osigurao pitku
vodu, pojačani su i javni radovi
Objavljeno 21. rujna, 2015.
Nisu zakazale ni institucije, ni građani

BELI MANASTIR - Zahvalio bih svim gradskim tvrtkama, GD-u Crvenog križa, JPVP-u, nevladinim udrugama te brojnim volonterima i građanima koji su u suradnji s nadležnim institucijama i ustanovama proteklih dana odradili velik posao, rekao nam je jučer gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, rezimiravši sve što je učinjeno od četvrtka, kada je počela “opsada” jedinog baranjskog grada, pa do jučer, kada oni neobaviješteni ni posumnjati nisu mogli da je prije samo 48 sati Beli Manastir udvostručio broj stanovnika. Odmah nakon što je stigla dojava o dolasku većeg broja migranata, prema belomanastirskoj su vojarni krenuli djelatnici Baranjske čistoće.

- Počeli smo s uređenjem zapuštenog kruga vojarne pune korova i smeća. Tijekom tri dana doveli smo ju u solidno stanje, ali nastavljamo i dalje - kaže direktor Baranjske čistoće Branko Migles, naglašavajući kako su istovremeno angažirani ljudi na prikupljanju otpada, posebice na mjestima gdje je boravilo najviše izbjeglica. Već u petak prijepodne, dodaje Migles, velik dio posla odrađen je do te mjere da se nije moglo primijetiti gdje su migranti s Bliskog istoka boravili. Uvela je Baranjska čistoća i dežurstva, pojačan je odvoz kontejnera, a daljnje aktivnosti dogovaraju s Koordinacijom i Kriznim stožerom. Jedan od djelatnika, obavljajući redoviti posao, našao se čak između dvije vatre u trenutku velikog sukoba imigranata na autobusnom kolodvoru.

Ništa manje vrijedni nisu bili ni djelatnici Baranjskog vodovoda.

- Napravili smo privremeni priključak pitke vode za vojarnu kako bismo rasteretili cisterne, a potom i priključak za mobilne tuševe - kaže Mario Kovač, direktor Baranjskog vodovoda, napominjući kako je priključak napravljen i za kolodvor te da su u međuvremenu obavljali i redoviti posao, pa čak i “krpanje” cjevovoda koji je puknuo na mjestu gdje je boravila masa migranata. Specijalna dežurstva nisu uvodili budući da u tvrtki postoje službe koje i u “normalna” vremena dežuraju. Na zamolbu MUP-a RH, na sredini Batinskog mosta postavili su rovokopač, kao barijeru rijeci migranata koja je dolazila iz smjera Bačkog Bezdana. Rovokopač je, prema nalogu MUP-a, jučer oko 11 sati maknut s mosta.

Cijelo vrijeme na poslovima uređenja grada angažirano je bilo i stotinjak sudionika javnih radova. Na upit tko će platiti poprilično velik angažman radne snage, strojeva i materijala, gradonačelnik Doboš rekao je kako mu je premijer Zoran Milanović prilikom subotnjeg posjeta belomanastirskoj vojarni rekao da se svi radovi evidentiraju, a evidencija dostavi nadležnim službama.

Ivica GETTO
“Prekovremeno” radili Crveni križ, liječnici, vatrogasci, udruge...

Nikako ne treba zaboraviti ni na GD Crvenog križa Beli Manastir, ali ni na djelatnike i volontere CK-a iz Darde, Osijeka i Đakovo, kao ni na županijski Crveni križ. “Radili smo na dijeljenju hrane i organiziranju smještaja. Primali smo i skladištili doniranu hranu i higijenske potrepštine te višak odvozili u Opatovac”, kaže Jovan Bulajić iz GD-a CK-a Beli Manastir, ističući kako su bili u stalnom kontaktu s brojnim migrantima, posebice onima koji su nešto duže ostali u vojarni gdje su čekali članove svoje obitelji ili vijesti o njima. “Prekovremeno” su radile i liječničke ekipe, djelatnici Zavoda za javno zdravsto, te pripadnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe grada Belog Manastira i gradski DVD. Svim snagama angažirale su se i udruge poput Oaze, P.G.D.I.-ja i ostalih. U vojarni je stalno i stožer Civilne zaštite, odnosno DUZS-a, otvoren je punkt za psihološku pomoć, u njoj borave i predstavnici UNHCR-a...

Donacije hrane

Hrana je u belomanastirsku vojarnu najvećim dijelom dovožena iz državnih Robnih zaliha, velikom donacijom ABC krem sireva priskočilo je Belje. Iz OPG-a Boras pristigle su jabuke, tvrtka Modicus donirala je sokove, tvrtka Lepus dijelila je pitku vodu, punkt za osvježenje otvorili su LAG Baranja i TZ Baranje, kruh je pristizao iz Osijeka... Hranu i ostale potrepštine donosili su brojni Belomanastirci i Baranjci.

Tko će platiti - premijer Milanović poručio je da se svi radovi evidentiraju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike