Autoglas
OTVOREN IAA 2015

Spektakl u Frankfurtu: Čak 219 premijera novih automobila
Objavljeno 22. rujna, 2015.

U Frankfurtu se od 17. do 27. rujna održava 66. Međunarodni sajam automobila IAA Pkw, u organizaciji saveznog Udruženja automobilske industrije.

Na izložbenoj površini od oko 230.000 m² prezentiraju se brojni međunarodni izlagači automobila, prikolica i opreme za automobilske radionice. Ove godine težište Sajma su rezervni dijelovi i oprema, kao i telematika. Najave i popis noviteta govore kako to neće biti samo najveći automobilski događaj ove, već posljednjih nekoliko godina. Spomenimo samo 1103 izlagača iz 39 zemalja, te 219 svjetskih premijera. Samo su proizvođači vozila upisali 83 svjetske premijere, dobavljači 98 te ostali izlagači 38 premijera. Da dodamo još malo brojki, tu je i 27 europskih i 33 njemačke premijere.

Kao i uvijek, sajam je za novinare i profesionalce iz automobilske grane bio otvoren prva dva dana, utorak i srijedu, 15. i 16., dok za posjetitelje svoja vrata drži otvorenima od 17. do 27. rujna. Ova bijenalna sajamska manifestacija privlači sve više posjetitelja i izlagača pa su samo za dva novinarska dana održane 93 press-konferencije. Od toga 52 već prvi dan.

Kao što se očekuje, njemački su proizvođači najzastupljeniji, zauzevši najatraktivnije izložbene prostore, jer se upravu tu osjećaju kao kod kuće.

Osim toga, vidljivo je kako je nakon nekoliko godina recesije autoindustrija Starog kontinenta ponovno stala na noge, što se izravno reflektiralo kako na ponudu novih modela tako i na broj tehnoloških inovacija. Tržišni analitičari tako vjeruju kako je došlo vrijeme da Europa pokaže svoje pune kapacitete u ovom segmentu. Iako su posljednjih godina svima puna usta održive mobilnosti, elektromobila, hibrida i štednje goriva, ovogodišnjim IAA-om ipak dominiraju automobili s konvencionalnim pogonom, a kojima idu u prilog sve niže cijene nafte. Noviteta ima u svim klasama, najviše u kompaktnoj, višoj srednjoj i luksuznoj. Također, ne nedostaje ni luksuznih terenaca i superbrzih sportaša.

Sajam ujedno pruža i prigodu studentima tehničkih zanimanja da izravno stupe u kontakt s mogućim budućim poslodavcima na posebnom tematskom dijelu “job and career at IAA”.

Prije dvije godine sajam je posjetilo više od 880.000 posjetitelja koji su imali priliku vidjeti 159 svjetskih premijera (60 manje nego ove godine). Ove godine očekuje se još veći posjet sajmu jer ne samo što obiluje premijerama kao nikad ranije, nego je registriran i veći broj izlagača i akreditiranih novinara.

Prvog novinarskog dana u Frapart Areni okupilo se približno pet tisuća vodećih VW-ovih managera i specijaliziranih novinara iz cijelog svijeta. Demonstracija moći čak devet brandova okupljenih u taj koncern – uz sami VW tu su još bili Seat, Škoda, Audi, Porsche, Bentley, Bugatti, Lamborghini te motocikli Ducati – pokazala je da je danas ta korporacija s više od 600 tisuća zaposlenih jedna od najjačih ekonomskih sila na svijetu. VW je naprosto financijski moćniji od mnogih država, poput Hrvatske primjerice, tako da se njegov generalni direktor, prof. dr Martin Winterkon, s pravom u prigodnom govoru mogao posvetiti planovima za budućnost, posebno prihvaćanju rukavice bačene od strane Tesle u proizvodnji potpuno električnih automobila.

Mato PAVLIČEVIĆ
Sudar civilizacija

Sudar civilizacija! Kako drugačije nazvati činjenicu da je dolazak novinara s jugoistoka Europe na najznačajniji ovogodišnji salon automobila, IAA u Frankfurtu, čija je izrazita težnja globalno povezivanje ljudi, kultura i država jer na njemu izlažu automobilske kuće s nekoliko kontinenata, bio jedva omogućen. Točnije, u dugom nizu godina koliko pratimo ovaj događaj do Frankfurta automobilom nikad nije bilo teže stići. Konkretno – Njemačka je zbog sirijskog izbjegličkog vala zatvorila granice prema Austriji, tako da se na izlasku iz te zemlje, nedaleko od Salzburga, stvorila kolona dugačka 25 kilometara, te se na ulazak u Njemačku čekalo u prosjeku – tri sata! U simboličkom su se smislu sudarila stoljeća: s jedne strane bitka za golo preživljavanje izbjeglica, s druge SF tehnološki iskoraci najznačajnijih proizvođača automobila.

Ženska je ljepota, ako je suditi prema viđenom u Frapart Areni, izgleda prestala stanovati na automobilskim sajmovima

Agilni Francuzi

Osim Nijemaca, za Frankfurt su se dobro pripremili i Francuzi. Peugeot se tako hvalio svojim sportskim linijama, Citroen mladenačkom otkačenošću, dok je Renault pripremio dvije poslastice – svjetske premijere nove generacije Meganea i limuzine Talisman. Od zanimljivih noviteta ističemo i novu Opel Astru, Mercedes S cabrio, jedan od najluksuznijih automobila bez krova svih vremena, potom ultraluksuzni BMW serije 7, ili pak Rols Royce Dawn, čija je »nabavna« cijena 280 tisuća eura. Jako su se dobro predstavili i korejski proizvođači, posebice KIA, koja zajedno s Hyundaijem nastavlja pokazivati kako proizvodi jedne od najisplativijih automobila današnjice.