Regija
BOMBA U KOMBAJNU

Jozo Pek: Bomba je sigurno podmetnuta, žele me ubiti!
Objavljeno 21. rujna, 2015.
Policiji sam rekao i na koga sumnjam - kaže Pek

BUDIMCI – Nevjerojatnu sreću imao je 54-godišnji poljoprivrednik Jozo Pek iz Razbojišta, kod Podgorača. On je u subotu oko podneva na njivi između naselja Podgorača i Budimaca, uz županijsku cestu, nastavio žetvu soje koju je počeo nekoliko dana prije. Napravio je nekoliko otkosa i u jednom trenutku u kombajnu je eksplodirala bomba! Prednji i središnji dio kombajna oštećeni su, a njegov je vlasnik, srećom, prošao bez ozljeda. Iznenađeni poljoprivrednik nije mogao vjerovati što se dogodilo. Odmah je zaustavio kombajn i pozvao policiju koja je izišla na mjesto događaja.

- To je njiva površine 20 jutara na kojoj imam soju. Zemlju sam prije tri godine uzeo u zakup od Općine Podgorač. Prije nekoliko dana ovršio sam dva-tri jutra te sam u subotu nastavio. Čuo sam da je nešto lupilo u prednjem dijelu kombajna, između bubnja i korpe, i vrlo brzo došlo je do eksplozije na sredini kombajna. Srećom, ništa mi se nije dogodilo – ispričao nam je Jozo Pek.

Uplašen je jer smatra da je bomba podmetnuta i da je u pitanju ponovni pokušaj ubojstva. Naime, u srpnju prošle godine eksplodirala je bomba u kombajnu u kojem je Jozo Pek bio sa sinom, ali na drugoj njivi. Obojica su imali veliku sreću da u eksploziji nisu ozlijeđeni.

- Ni u prošlom, a ni u ovom slučaju, ne radi se o zaostalim minama. Siguran sam da se radi o podmetnutoj bombi u oba slučaja. Eksplozivna naprava nije mogla biti na zemlji jer se vršenje obavlja na visini od nekih 17 centimetara od tla i kombajn ju ne bi mogao pokupiti. Očito je bila privezana za neku travu ili je postavljena na neki držač. Prošla je kroz uvlačno grlo, odnosno kroz bubanj i korpu. Ovo je drugi put da sam ovako prošao. Prije 13 mjeseci također je eksplodirala bomba u kombajnu dok sam vršio žito. I tada je ušla u bubanj i da je eksplodirala 20 centimetara bliže, dignula bi cijelu kabinu, a u njoj smo bili sin i ja. Sada se isti scenarij dogodio, znači netko to radi s namjerom da me ubije. Imam opravdane sumnje tko bi to mogao učiniti. Policiji sam to jasno dao do znanja - kaže zabrinuti poljoprivrednik, koji je pretrpio i materijalnu štetu, ali njezin točan opseg još nije utvrdio.

- Kombajn nije u potpunosti uništen, ali je napravljena velika šteta. Nisam ga detaljno pregledao da bih vidio što je sve uništeno. No osim štete na kombajnu, mene brine krije li njiva još eksplozivnih naprava. Iskreno, bojim se – zaključio je Pek.

Snježana FRIDL

Brine me

krije li njiva još eksplozivnih naprava, kaže Pek

Lani u srpnju eksplodirala je bomba u kombajnu u kojem je Jozo Pek bio sa sinom

Jozo Pek

poljoprivrednik

Eksplozivna naprava nije mogla biti na zemlji jer je kombajn ne bi mogao pokupiti

Zatvor od šest mjeseci do pet godina

Našička policija na njivi je napravila očevid i zasad nema informacija o tom događaju. Neslužbeno smo doznali da je u tijeku kriminalistička istraga kojom bi se trebale utvrditi okolnosti ovog događaja koji je uplašio obitelj Pek i, ono najvažnije, tko je postavio eksplozivnu napravu u njivu. Za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, zakon predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike