Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: PRUNUS DOMESTICA L.

Šljiva je najzdravija ujutro natašte
Objavljeno 21. rujna, 2015.
Čašica šljivovice potiče apetit i direktno djeluje na vrenje hrane

Domovina šljive je Azija, od Crnog mora do Armenije, a stigla je preko Grčke, odakle se širi Europom.

Za širenje šljive po Europi zaslužan je Karlo Veliki, koji je u svojim poznatim "Kapitularima" uveo obvezu sadnje šljiva. U našim krajevima sadnju je započeo Dioklecijan (Podravina, Posavina, Bosna).

Šljiva je stablo koje naraste od tri do deset metara. Vrijeme cvatnje je od travnja do svibnja. Miris joj je aromatičan, a okus kiselo-sladak. Raste u vrtovima i na plantažama. U prirodi se može naći poludivlja.

Listovi šljive beru se u proljeće, plod u jesen, kad sazrije, a smola stabla prikuplja se od svibnja do srpnja.

Šljiva je najstariji pučki lijek za regulaciju stolice, odnosno za pražnjenje crijeva. Kao prirodni laksativ od velikog je značenja jer, za razliku od drugih laksativa, pri uzimanju šljiva nema opasnosti od navikavanja te se s punim pravom kaže da je šljiva prirodni regulator cirkulacije crijeva i apetita. Šljive zbog svog pektina, koji u crijevima nabubri, stvaraju voluminoznu, obilnu meku stolicu, što je bitno u liječenju hemoroida ili crijevnih bolesti. Redovitim poticanjem crijeva na rad i pražnjenje preventivno se djeluje protiv nastanka raka debelog crijeva, a pektin snižava i kolesterol u krvi te raskužuje stolicu, smanjujući smrad. Ljekovitost šljive narod cijeni i zbog njezina okusa. Šljive s manjim sadržajem šećera bolje su za liječenje raznih tegoba te se stoga preporučuju kiselkaste vrste šljiva. Suha šljiva velik je lijek ako se uzima natašte ili jedan sat prije jela. Ljekovito djelovanje ploda šljive, kako u svježem tako i u suhom stanju, zahtijevalo bi podrobnije objašnjenje. Moram istaknuti da su suhe šljive najljekovitije ako se jedu ujutro natašte, i to one koje ne sadržavaju mnogo šećera.

Od šljiva se pripremaju ukusni pekmezi, džemovi i marmelade. Pekmez od šljiva hranjiva je namirnica, pogotovo preporučljiva djeci i starijim ljudima. Šljivovica je poznata rakija od šljiva, koja ima i ljekovita svojstva ako se pije u razumnim količinama. Čašica šljivovice potiče apetit i direktno djeluje na vrenje hrane, kao i na ukupan rad probavnog trakta.

U pučkoj medicini rabi se i smola iz stabla šljive, koja se rastopi ili kuha zajedno s listom u vinu i koristi protiv kamenca. Kompot od šljiva u večernjim satima, uz komadić prepečenca ili keksa, osigurava uredno pražnjenje crijeva, dobar san te jačanje imunosnog sustava.

Zapadna pučka medicina šljivu rabi protiv visoke temperature, tegoba želuca i crijeva, i to naročito poremećaja u pražnjenju crijeva, te kao zdravu namirnicu za prehranu, za jačanje i u dijetama.

Uživanje sirovih šljiva u većim količinama krije opasnost od proljeva, plinova i grčeva crijeva te stvaranja katara crijeva jer sirove šljive u crijevima vriju i stvaraju plinove. Te se opasnosti mogu izbjeći jedenjem razumne količine svježih ili suhih šljiva te kompota od šljiva.

Ivan LESINGER

Pekmez od šljiva hranjiva je namirnica, pogotovo preporučljiva djeci i starijim ljudima

LJEKOVITO DJELOVANJE

Šljivu rabimo u liječenju raznih tegoba:

- dobra je za bolesti jetre i detoksikaciju jetre, krvi i cijelog organizma

- u liječenju reumatizma, arterioskleroze, anemije, težeg izlučivanja mokraće

- kod bolova u grlu i kod angine

- u liječenju raznih kožnih osipa te u zacjeljivanju rana

- idealna je hrana u raznim dijetama, pogotovo za djecu s bolestima bubrega, protiv gihta, reumatizma, bolesti jetre, kod umora od intelektualnog i fizičkog rada te kod pomanjkanja apetita

Čaj od listova

Preliti s 2 dl vruće vode 1 jušnu žlicu usitnjenih listova, poklopiti da odstoji 15 minuta te procijediti. Piti 2-3 šalice čaja prema potrebi. Čaj od listova kuhanih u vinu služi za ispiranje i pripremu obloga.

Pučki recept za pražnjenje crijeva

70 g korijena slatke paprati i 70 g korijena sladića staviti u 6 litara vode i kuhati tako dugo dok ne ispari trećina vode, tj. da ostanu 4 litre vode. Procijediti i u toj tekućini kuhati 2 kg svježih šljiva i 1 kg šećera sve dok ne dobijemo gustu kašastu smjesu. Uzimati 2-3 žlice na dan.

Za detoksikaciju jetre i krvi

Navečer oprati od 8 do 22 svježe šljive, razrezati s jedne strane i izvaditi koštice te preliti vodom da odstoje preko noći. Ujutro baciti vodu i naliti novu, toliko da prekrije šljive. Kuhati na laganoj vatri 2-3 sata, a svakih sat vremena odlijevati vodu i dolijevati novu, toplu vodu.

Tako dobivene šljive, koje su bez šećera i kiseline, jesti tople, natašte, s malo vode. Svu količinu kuhanih šljiva treba pojesti odjednom.

Terapiju provoditi tjedan dana kod lakših bolesti jetre, a dva tjedna kod težih bolesti jetre.

Zanimljivosti

Ugljen od koštica šljive ima veliko svojstvo apsorpcije te se rabi u medicini i za punjenje plinskih maski. Suhom šljivom mogu se liječiti i kurje oči, i to tako da se šljiva stavi na kurje oko i zamota. To se ponavlja svaku večer prije spavanja do izlječenja.

Ekstrakt od suhih šljiva

Razrežite 5 suhih šljiva i 5 suhih smokava te ih stavite navečer močiti u vodu tako da ih voda prekrije. Poklopite. Ujutro malo zagrijte i natašte popijte vodu u kojoj su se močile šljive i smokve te potom pojedite voće. Prvoklasan lijek za zatvor.

Ljekoviti kolačići

Samljeti 100 g suhih šljiva i 50 g suhih smokava što sitnije. Umiješati 100 g sene. Po jednu čajnu žličicu te smjese rukama oblikovati u male kolačiće te ih pohraniti na hladnom mjestu.

Djeca uzimaju jedan, a odrasli dva kolačića na dan. Kolačiće valja jesti polagano, uz malo čaja od kima ili komorača.

Suhe šljive

UPUTA ZA SUŠENJE: Odabrati potpuno zrele i velike šljive te im, po želji, izvaditi koštice. Mogu se sušiti na suncu ili u pećnici, uz otvorena vrata, na temperaturi od 40 stupnjeva Celzijevih.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike