Zdravlje
BRANKO OGNJENOVIĆ ODUŠEVIO PUBLIKU FOOD FILM FESTIVALA

Zdravo i ukusno kuhanje na pari
Objavljeno 21. rujna, 2015.
Sous vide kuhanjem hrana se tretira na vrlo niskim temperaturama

Poznati chef Branko Ognjenović na kulinarskoj radionici „Electrolux & Majstor Kuhar akademija“, održanoj na Food Film Festivalu na Zrinjevcu, otkrio je neke od svojih najdražih recepata pripremljenih tehnikom zdravog i ukusnog kuhanja na pari.

Sous vide kuhanjem hrana se tretira na vrlo niskim temperaturama, od 40 do 96 stupnjeva, ovisno o receptu, u vakuumski zatvorenim vrećicama, čime se zadržavaju svi važni vitamini i minerali budući da se namirnice kuhaju u svom vlastitom soku. Branko je uz pomoć kuhara Darija Lide, Electrolux kuhinjskih aparata te CombiSteam Sous Vide parne pećnice, okupljenima pokazao kako se pripremaju vrhunske gastronomske delicije, inače rezervirane isključivo za vrhunske restorane. Brojna publika mogla je tako degustirati pikantnu bundevu serviranu s kozjim sirom i medom te ukusnu brusketu s teletinom na kraljevski.

Kulinarska radionica „Electrolux & Majstor Kuhar akademija“ Food Film Festivala održala se i u subotu, 19. runja s početkom, a osim u radionici, posjetitelji su do 20. rujna svakog dana na Zrinjevcu mogli iskusiti i ponudu najboljih zagrebačkih restorana, bistroa, slastičarnica i vinoteka. Uz gastronomiju tu su bile i besplatne večernje filmske projekcije foodie filmova.

Posjetiteljima je zagrebački Food Film Festival i radionica “Electrolux & Majstor Kuhar akademije” bila nezaboravno gastronomsko iskustvo kombinirano s filmskom umjetnošću.

Bilo je uzbudljivo i uz radionice bivšeg finalista Masterchefa i vlasnika Wok by Matija restorana, Matije Nikolića te majstore u pravljenu tripica - Kristijana Krasnića iz Hole In One Gastro Puba i Lucije Bilandžić, gastro savjetnice iz Dva srca i kuhača. Matija Nikolić otvorio je „Šator šefa kuhinje“ s doista neobičnom, ali iznimno ukusnom marmeladom od špeka te pripremom mesa od krokodila s kojim se gotovo nitko od posjetitelja nikada nije susreo. Matija je jednu od najvjernijih posjetiteljica kulinarskih radionica koja iz dana u dan zapisuje sve recepte pozvao u šator šefa kuhinje gdje je pripremila grah koji je također nestao u trenu.

Njegovo su mjesto zatim zauzeli majstori u pravljenu tripica, Kristijan Krasnić iz Hole In One Gastro Puba i Lucija Bilandžić, gastro savjetnica iz Dva srca i kuhača te direktorica hrane i pića FFFZ, inače organizatori sad već slavnog kulinarskog događanja „Triper i tri pice kuhaju tripice“ gdje se poznati zagrebački restorani nadmeću u pravljenju ovog zagrebačkog jela. „Eat Drink Man Woman“ iz 1994. godine nominiran za Oscara za najbolji strani film, je ispunio livadu ispred filmskog platna. Gastro kućice pripremile su prigodne filmske menije uz koje je generalni partner festivala Coca-Cola svakom posjetitelju uz filmski menu poklonio i gratis Coca-Colu 0,5 l. Tako ste naprimjer mogli naručiti Gyozu u kućici Umami, Crocodile Dandy Wok (Noodles) u Wok by Matija te Spring Rollse u Bistrou Pauza. Kuhar Alan Košćak (Binimoto i restoran Time) pokazao je čari sushija, a slavni vinar Mladen Rožanić (Roxanich vina) dokazao je kako i vinari znaju vrhunski kuhati.(M.R.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike