Regija
UDRUGA VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA FERIČANCI ODRŽALA SKUPŠTINU

Predsjednik udruge opet Damir Završki
Objavljeno 19. rujna, 2015.

FERIČANCI – Članovi feričanačke Udruge vinogradara, vinara i voćara održali su izbornu skupštinu. Za predsjednika je ponovno izabran Damir Završki, koji je 16 godina u Udruzi, a ovo mu je treći predsjednički mandat. Za dopredsjednika je ponovno izabran Josip Jurčević. U Upravni odbor izabrani su i Vladimir Jukić, Željko Kapelac, Branko Kočaj, Amalija Liović, Vinko Krajpl, Tihomir Kolembus i Dragutin Domiter. Izabran je i Nadzorni odbor u sastavu Ivica Tomić, Dušan Alebić i Antun Jukić.

Izvješće o radu podnio je Završki, koji je podsjetio da je Udruga organizirala tri edukativna predavanja, ocjenjivanje vina, sudjelovanje na manifestacijama i izložbama drugih udruga, posjet Udruzi vinogradara i vinara u Popovači te proslavu Martinja kao krunu vinogradarske sezone. Inače, udruga je prepoznatljiva, između ostalog, i po sudjelovanju na manifestaciji Feričanačko vince i tradicionalnom ocjenjivanju vina koje organizira zajedno s vinarijom Feravino.

- To je bilo 21. ocjenjivanje vina, a bilo je prijavljeno 46 uzoraka vina. Šest vina dobilo je zlatno, 27 srebrno, a 7 vina brončano priznanje. Pet uzoraka vina nije ocijenjeno - podsjetio je Završki.

Skupština je usvojila i novi Statut, usklađen s novim Zakonom o udrugama, program rada te financijski plan koji su jednoglasno usvojeni. Završki je pozvao članove na veću suradnju te da se u većem broju uključe u aktivnosti koje udruga organizira.

- Okupljanja i druženja su se prorijedila. Članovi su se opustili. Ne znam zbog kojeg razloga više nisu zainteresirani za aktivnosti. To nije dobro i potrebno je više se angažirati - napomenuo je Završki. Najavio je pokretanje inicijative na izradi projekta uređenja prostorija udruge koji će biti apliciran na natječaj za sredstva iz EU fondova. Završki je istaknuo da cjelogodišnji rad udruge svesrdno podržava i Općina Feričanci i načelnik Antun Glavaš.S.Fridl

Grožđe prodaju na tržnicama

U Feričancima za sada nije organiziran otkup grožđa ni vina, a zbog toga su vinogradari i vinari na mukama. Kažu kako bez udruživanje izlaza nema. Udruživanje osigurava i olakšava bolji nastup i pristup tržištu. Zna to i predsjednik Damir Završki, ali je skeptičan. “Bili smo proizvođači grožđa, a silom prilika postali smo proizvođači vina. No, ne uspijevamo prodati ni grožđe ni vino. Većina nas grožđe prodaje na tržnicama i snalazi se sama kako najbolje zna. Mislim da bi udruga trebala razmišljati o zajedničkom nastupu na tržištu, o nekakvom obliku udruživanja. No, to nije tako jednostavno i veliki je problem”, rekao je Završki.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike