Novosti
HRVATSKI NACIONALNI SU INTERESI NA PRVOM MJESTU

HDSSB pozvao Vladu da proglasi izvanredno stanje i hitno zatvori granice
Objavljeno 17. rujna, 2015.

- Stanje s izbjeglicama je alarmantno i pozivamo hrvatsku Vladu da proglasi izvanredno stanje, hitno podigne vojsku i zatvori granice – poručio je predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin na izvanrednoj konferenciji za novinare u Osijeku.

U 24 sata, dodao je, prema službenim podacima, u Hrvatsku je ušlo više od 7000 izbjeglica, a raspolaže se i realnim informacijama da ih je bar deset tisuća. Vulin je podsjetio da među migrantima ima više od 70 posto, moguće i 80 posto, radnog i vojno sposobnog muškog stanovništva te zbog kapaciteta koji su premaleni HDSSB poziva Vladu da zaustavi ovo neizdrživo stanje.

- Prijeti nam humanitarna katastrofa i ugroza sigurnosti naših sugrađana, a nacionalni interesi trebaju biti na prvome mjestu. Mi jesmo humanisti i treba pomoći onima u nevolji, no znamo da se u većini slučajeva kod migranata radi o ekonomskim izbjeglicama koje žele stići do Zapada u potrazi za boljim životom, a ne zbog ugroženosti njihova života. Zabrinjavaju i procjene koje je iznio premijer Milanović i pojedini ministri, koji kažu da će u sljedeća dva tjedna doći dodatnih 20.000 migranata. Moramo biti svjesni da ti ljudi neće izići iz Hrvatske, a Hrvatska kapacitete za njihovo zadržavanje nema. Migranti hodaju po selima bez ikakve pratnje i evidencije - kaže Vulin i dodaje kako je pitanje trenutka kad će doći do sukoba s policijom, pa i stanovništvom.

Dožupan Željko Kraljičak i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Osječko-baranjske županije istaknuo je da je velik broj upita uplašenih sugrađana koji strahuju za svoj život, imovinu i zdravlje.

- S pravom su zabrinuti, jer službe koje su uključene u stvaranje sigurnosti i dužne su provoditi naputke ministarstava imaju velik problem u koordinaciji - rekao je Kraljičak.M.Mihelić