Kultura
VELIKO OPERNO POJAČANJE U OSJEČKOM KAZALIŠTU

Sjajni tenor Domagoj Dorotić potpisao četverogodišnji ugovor s HNK-om Osijek
Objavljeno 17. rujna, 2015.

OSIJEK – Protekloga tjedna intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Božidar Šnajder najavio je kako će uskoro, unatoč financijskoj neimaštini, imati neka značajna umjetnička pojačanja u ansamblu, i nije dugo trebalo da se to obistini.

Naime, ovoga tjedna svoj potpis na četverogodišnji ugovor s osječkim HNK-om stavio je Domagoj Dorotić, sjajni mladi, 36-godišnji, tenor, koji je od svojeg angažmana 2003. godine u zagrebačkom HNK-u ostvario niz zapaženih uloga te osvojio mnogo nagrada i priznanja za svoju kvalitetu. Posljednja od njih bila je prošlogodišnja Nagrada “Vladimir Ruždjak” za ulogu Maria Cavaradossija u operi Tosca Giacoma Puccinija pod ravnanjem Srboljuba Dinića i u režiji Lorenza Marijanija. Upravo u toj ulozi osječka publika moći će ga vidjeti 30. listopada na premijeri osječkog uprizorenja slavne Puccinijeve opere, ujedno i prve glazbene premijere u novoj, 109. kazališnoj sezoni. Intendant Šnajder jučer je sjao od zadovoljstva. “Dakle, ponosno mogu potvrditi kako smo uspjeli angažirati jednog od trenutno najboljih hrvatskih tenora. Podsjećam da ga je osječka kazališna publika imala do sada prilike slušati u dva navrata – na Lipanjskoj opernoj noći 2013. godine te prošle godine u ulozi Juranića u operi 'Nikola Šubić Zrinjski'. Vjerujem kako je ovo početak duge i uspješne suradnje, koja će našoj vjernoj publici pružiti mnogo zadovoljstva u umjetničkom smislu. Zahvaljujem našim osnivačima i vlasnicima, Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, odnosno Kazališnom vijeću, što i u ovoj teškoj financijskoj situaciji razumiju da trebamo unaprjeđivati HNK i podizati kvalitetu. Nadam se kako ćemo uskoro imati još lijepih vijesti u ovom smislu”, istaknuo je Šnajder, dodavši kako Dorotić, naravno, dolazi u status prvaka opere. T. Levak

Dorotića će osječka publika moći vidjeti 30. listopada na premijeri Tosce

Ovacije gdje god nastupi

Uz ovacije koje je dobio na svakom nastupu u Osijeku, Dorotić je posebice oduševio na Osječkoj opernoj noći 8. srpnja 2013. u sklopu OLJK-a. U glazbenoj kritici o njegovu nastupu Branka Ban tada je napisala: “Vrhunac umjetničke kvalitete ove osječke Operne noći ipak je ostvario sjajni tenor (gost iz Zagreba) Domagoj Dorotić. Suptilno je izveo s mnogo emocija ariju Cavaradossia G. Puccinija ('Recondita...' iz Tosce) te ariju 'Dein ist...' iz Leharove 'Zemlje smiješka'. Dorotić je, naime, neprekidno potvrđivao koliko je velik i maestrozan umjetnik te da biti tenor znači imati savršene vokalne dispozicije (krasan raspon glasa, odlično izvedene visine, ujednačene registre te razvijen muzikalitet i legato fraziranje). Stječe se dojam da je Dorotić stalno potvrđivao: Tenori mog kalibra – su ipak tako rijetki.”

Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike