Kultura
MEĐUNARODNI ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP

Dvodnevni skup o životu i radu prof. dr. sc. Stjepana Sršana ovog tjedna u Osijeku
Objavljeno 15. rujna, 2015.

OSIJEK - Međunarodni znanstveno-stručni skup “Život i djelo prof. dr. sc. Stjepana Sršana” održat će se 16. i 17. rujna 2015. u dvorani Područnog centra Osijek Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” (Šamačka 9/II), rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Osijeku.

Organizator dvodnevnog skupa o tom istaknutom osječkom znanstveniku iz područja arhivistike i historiografije su Državni arhiv u Osijeku, Područni centar Osijek Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”, osječki ogranak Matice hrvatske i Društvo za hrvatsku povjesnicu u Osijeku. Skup se održava pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i i Grada Osijeka.

Voditelj osječkog centra Instituta “Ivo Pilar”, prof. dr. Miljenko Brekalo, koji je domaćin skupa, pohvalio je dobru suradnju svih institucija u organiziranju tog značajnog skupa, a prof. dr. Zlata Živaković-Kerže podsjetila je da je u osječkim znanstvenim krugovima dugo bilo govora kako bi bilo dobro organizirati znanstvene skupove o Osječanima koji su ostavili dubok trag u radu Državnog arhiva Osijek. Prvi je, podsjetila je, bio o prof. dr. Ivi Mažuranu, a niz se sada nastavlja onim o prof. dr. Sršanu. Izlagači na skupu bit će iz Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda, Đakova..., a međunarodnu važnost skupu dat će gosti iz Mađarske, BiH i Srbije. Tijekom skupa bit će promovirana i Književna revija u izdanju MH Osijek kao zbornik radova s posljednjeg znanstvenog skupa o dr. Mažuranu.

Dr. Siniša Bjedov, ravnatelj Državnog arhiva Osijek, podsjetio je da je dr. Sršan ostavio značajan trag u osječkom Arhivu, u kojem je radio 40, a bio ravnatelj 20 godina i za to vrijeme objavio stotinjak knjiga. Tajnik osječkog ogranka MH Josip Cvenić napomenuo je da je dr. Sršan, koji je bio aktivan član MH, u toj instituciji objavljivao od 1990. godine. Prof. Vinko Ivić, predsjednik Društva za hrvatsku povjesnicu u Osijeku, podsjetio se na tridesetogodišnju suradnju s dr. Sršanom, koji je bio osnivač i potpredsjednik tog društva.

Dr. Brekalo najavio je još jedan veliki znanstveni skup. Početkom prosinca u Osijeku održat će se Međunarodni znanstveni skup o Domovinskom ratu u organizaciji Područnog centra Osijek Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”, Državnog arhiva u Osijeku, osječkog ogranka Matice hrvatske te sveučilišta u Osijeku i Mostaru. D.Kovačević

Skup će se održati 16. i 17. rujna u Šamačkoj ulici 9/II

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike