Osijek
GRADSKO NATJECANJE U KUHANJU FIŠ PAPRIKAŠA

Marko Oršolić predstavljat će Osijek na Hrvatskom natjecanju u kuhanju fiša
Objavljeno 12. rujna, 2015.

Marko Oršolić pobjednik je Osječkog natjecanja u kuhanju fiš paprikaša, održanog u petak navečer na Trgu hrvatskih branitelja u Retfali, u organizaciji Turističke zajednice grada Osijeka, Gradske četvrti Retfala i Udruge majstora kotlića. Bio je to samo jedan u nizu zanimljivih događanja priređenih u sklopu obilježavanja Dana te gradske četvrti.
Drugo mjesto ovojio je Ivan Bakota, dok je trećeplasirani Ivica Dedić. Da su Osječani zainteresirani za kuhanje ovog tradicionalnog slavonskog jela i da žele drugima pokazati svoje umijeće svjedoči podatak od 31 prijavljenog natjecatelja. Među njima je bila samo jedna dama, Vesna Vorgić, koja je osvojila posebnu nagradu za sudjelovanje.


Da natjecanje funkcionira besprijekorno, uz zaposlenike gradske Turističke zajednice, pobrinuli su se suci, članovi Majstora kotlića i dugogodišnji uspješni natjecatelji u kuhanju fiša, na gradskoj, ali i na nacionalnoj razini: Dragan Deak, Ivan Grahovac i Ilonka Horvat.
Lagan posao nisu imali ni članovi Ocjenjivačkog suda: dr. Ljiljana Primorac, prof. na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, Jelica Černi, prof. Ugostiteljsko-turističke škole, Nikola Vukadinović, novinar Glasa Slavonije, od nedavno u mirovini, Renata Prusina, urednica u Agroglasu Glasa Slavonije i Davor Lončarić, novinar i urednik na Hrvatskom radiju Radio Osijeku. Oni su ocjenjivali boju i gustoću fiša, izgled ribe te okus fiš paprikaša. Upravo je okus najvažniji u donošenju odluke, jer natjecatelju donosi najveći broj bodova.


Kuhanje fiša pratili su članovi obitelji natjecatelja, njihovi prijatelji, ali i brojni Retfalčani, kao i Osječani iz drugih gradskih četvrti. Među posjetiteljima smo uočili jednog gosta iz Engleske, koji je sa zanimanjem pratio natjecanje. Robin Faux, pilot iz Engleske, vozi na relaciji London – Osijek i prvi je put u Osijeku. «Ovo je jako zanimljivo natjecanje, posebno jer se radi o pripremi vašeg gastronomskog specijaliteta», rekao nam je simpatični Englez.
Na kraju je Saša Uranjek, direktor gradske Turističke zajednice zahvalio svim natjecateljima na sudjelovanju te izrazio nadu da će se ova lijepa tradicija nastaviti. Predsjednica ocjenjivačkog suda prof. dr. Ljiljana Primorac istaknula je da su imali težak zadatak odabrati najbolje, jer je bilo jako mnogo dobrih fiš paprikaša.


Najsretniji bio Marko  Oršolić, kojemu je ovo bilo šesto osječko natjecanje. On će predstavljati Osijek na  jubilarnom Hrvatskom natjecanju u kuhanju fiš paprikaša, koje se odžava u listopadu također u gradu na Dravi. «Fiš kuham već 25 godina. Za pripremu ovog jela najvažniji je dobar omjer luka i paprike. Uz to, potreban je tajni sastojak, a to je u mom slučaju Boris Bukovac, naš Osječanin, pobjednik Hrvatskog natjecanja u kuhanju fiša», rekao je Oršolić. Bukovac nam je potvrdio da je Oršolić njegov učenik, na kojega je ponosan te otkrio još jednu tajnu za ljubitelje fiš paprikaša: «Ovaj fiš za natjecanje pravi se od šarana, no ako želite još bolji fiš, onda koristite sljedeći omjer ribe: 70 posto šarana, 20 posto soma i 10 posto štuke». V. Latinović

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

OKRUGLI STOL “BRENDIRANJE RIZNICOM”

Vrijednosti za zajednicu u riznici svojevrsne utopije

Najčitanije iz rubrike