Regija
ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP UZ DANE SLAVONSKE ŠUME U NAŠICAMA

Biomasa – potencijal
za nova radna mjesta
Objavljeno 12. rujna, 2015.
Iskustva su iznijeli i predavači iz Austrije i Bavarske

NAŠICE – U dvorani franjevačkog samostana Emaus u Našicama Hrvatska udruga za biomasu i Hrvatske šume u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Našicama, Svjetskom udrugom za biomasu, Europskom udrugom za biomasu, Austrijskom udrugom za biomasu, Bavarskim kompetencijskim centrom za obnovljive izvore, Europskim centrom za obnovljive izvore, Hrvatskom komorom inženjera šumarstva i drvne tehnologije i NEXE Grupom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, jučer, u sklopu festivala Dani slavonske šume organizirali su znanstveno-stručni skup o temi “Regionalno stvaranje novih radnih mjesta i dodane vrijednosti iz biomase”. Težište ovogodišnjeg skupa bilo je na bioenergiji status quo 2020. – 2030. – 2050., stvaranju dodane vrijednosti energetskim korištenjem biomase te na novim tehnologijama i inovacijama.

Neiskorištene mogućnosti

Skup je otvorio pomoćnik ministra za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Domagoj Križaj, a prisutne su pozdravili fra Zoran Bibić, gvardijan franjevačkog samostana, gradonačelnik Krešimir Žagar i predsjednik Hrvatske udruge za biomasu Josip Dundović. U programu su sudjelovali hrvatski, bavarski i austrijski stručnjaci iz područja energetike i obnovljivih izvora, ali i poljoprivrede i šumarstva, koje čine sirovinsku osnovu za biomasu, bioplin i biogorivo.

U uvodnom dijelu skupa, pozdravljajući sudionike u ime organizatora, predsjednik Hrvatske udruge za biomasu Josip Dundović, uz ostalo, istaknuo je kako se nada da će se razmjenom iskustava s Austrijskom udrugom za biomasu, Europskim centrom za obnovljive izvore te Bavarskim kompetencijskim centrom za obnovljive izvore stvoriti pretpostavke za izlazak Hrvatske iz nezavidne gospodarske situacije stvaranjem novih radnih mjesta i dodane vrijednosti korištenjem biomase u hrvatskom gospodarstvu.

- Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju omogućava se korištenje kohezijskih i strukturnih fondova za razna ulaganja u čistu energiju i energetsku učinkovitost – rekao je Dundović.

Naglasivši da je energetsko korištenje biomase za toplinsku i električnu energiju u Hrvatskoj skromno u odnosu na raspoložive količine, Dundović smatra da Vlada, lokalna zajednica, drvna industrija i Hrvatske šume trebaju odgovornije poticati korištenje obnovljivih izvora energije.

Pomoćnik ministra za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Domagoj Križaj, koji je i otvorio skup, pohvalio je organizatore, koji su za jubilarne, 10. Hrvatske dane biomase u Našicama odabrali da ideja vodilja skupa bude stvaranje novih radnih mjesta.

Pozitivna iskustva

- Svaka ideja koja omogućava ljudima da rade nadasve je dobrodošla. Moje je mišljenje da je biomasa stvarno potencijal za nova radna mjesta i da je to realno očekivati i izvedivo - rekao je pomoćnik ministra za šumarstvo Domagoj Križaj.

Skup je bio podijeljen na tri tematske cjeline, a prvu je otvorila Kristina Čelić iz Ministarstva gospodarstva, koja je naglasila da je odgovornost svih članica Europske unije, pa i Hrvatske, da se održi planet zelenim te da je u energetskom sektoru jako bitno promicanje učinkovitog gospodarstva. Naglasila je važnost biomase u implementaciji nove europske energetske politike, koja je do 2030. predvidjela dodatno povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora energije.

Nadalje, na skupu je bilo riječi i o EU fondovima za šumarski sektor, uporabi slame u rasplinjavanju i proizvodnji toplinske i električne energije te razvoju obnovljivih izvora energije na osječkom sveučilištu.

Od brojnih predavanja, valjalo bi izdvojiti prikaz kogeneracijskog postrojenja na drvni ostatak u tvrtki Spin Valis u Požegi, bioplinskog postrojenja Osilovac u Feričancima te razvoj projekta kogeneracijskog postrojenja na šumsku biomasu u Osijeku i Sisku, jer su prezentirani ostvareni pozitivni učinci biomase/bioplina u smanjenju troškova proizvodnog procesa.

Posebno zanimljiva bila su predavanja Christiana Metschina, Reinholda Erlbecka, Gerharda Mannsbergera, Franza Jandrasitsa i Richarda Zweilera, predavača iz Austrije i Bavarske. Gosti su prezentirali razvijene austrijske i bavarske modele korištenja topline i električne energije iz šume i poljoprivrede.

Snježana FRIDL
Put do sedmerostruko više zaposlenih

- Sretna je okolnost što je u izradi nova Šumsko-gospodarska osnova u kojoj bi uređivači trebali značajno unijeti jednake mogućnosti proizvodnje energetskog drva i smanjiti postupno šumski otpad te ga pretvoriti u obnovljivu energiju. Naše šume su 71 posto na nagibu terena do 30 posto, a udaljenost izvlačenja panja do šumske ceste je samo 400 metara. Znači, nije istina da nam se nešto ne isplati, a kada to pretvorite u energiju, onda je to znatno veća dodana vrijednost, i to je sedam puta više radnih mjesta nego ako se grijemo na plin ili na lož-ulje, i uz čistu tehnologiju. Nadam se da hrvatsko šumarstvo ima velike kadrovske i financijske potencijale za stvaranje mogućnosti proizvodnje drva za bioenergiju i da će hrvatski šumari biti hrabriji i uspješniji u korištenju europskih fondova – zaključio je Dundović.

Povijest hrvatskog i našičkog šumarstva

U prigodi održavanja festivala Dani slavonske šume, u Domu kulture u Našicama održano je predavanje “Povijest šumarstva u Hrvatskoj i povijest našičkog šumarstva” u organizaciji Ogranka Šumarskog društva i Uprave šuma podružnica Našice. Okupljene je pozdravio predsjednik našičkog Ogranka Šumarskog društva Darko Mikičić, rekavši kako Hrvatsko šumarsko društvo postoji 170 godina i da djeluje 10 ogranaka s približno 3.000 članova. Nazočne su pozdravili i gradonačelnik Krešimir Žagar te predsjednik Uprave šuma podružnica Našice Vlatko Podnar.

Predavači su bili akademik Igor Anić i dr. sc. Dijana Vuletić, ravnateljica Hrvatskog šumarskog instituta. Akademik Anić održao je predavanje o povijesti šumarstva osvrnuvši se na 250 godina gospodarenja šumskim resursima u Hrvatskoj, opisujući pritom kako su stvarane šume i šumski ekosustavi kakve imamo danas naglasivši ulogu šumara u cijelom tom procesu.

Povijest našičkog šumarstva prezentirali su Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, i Domagoj Waller iz Uprave šuma podružnica Našice.

Možda ste propustili...

OD 2. DO 10. LISTOPADA, U ŠEST REGIJA ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Caritasovi seminari za djelatnike i volontere

U BELOM MANASTIRU NOVI SUPERMARKET

Plodine su donirale 2600 eura ŠNK-u Baranja-Belje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GORAN ALADIĆ GRADONAČELNIK DONJEG MIHOLJCA

Interes ulagača pojačan je, uskoro nova radna mjesta

2

NAKON IZGRADNJE NOVOG DOMA ZA UMIROVLJENE SVEĆENIKE

Bivši Svećenički prenamijenjen je - postao je Kuća duhovnih susreta

3

ODLUKA VUKOVARSKE VLASTI

Kruzeri će iduće godine pristojbu plaćati 200 eura