Kultura
ZAJEDNIČKA PREDSTAVA VINKOVAČKOG I VIROVITIČKOG TEATRA

“Nećeš, razbojniče” oduševila brojne gledatelje u Virovitici
Objavljeno 11. rujna, 2015.
U glavnoj ulozi je vinkovački glumac Vladimir Andrić

Polako se slažu kockice za kazališnu jesen u vinkovačkom kazalištu “Joza Ivakić”, a već je u Virovitici odigrana premijera predstave “Nećeš, razbojniče!”. Ovaj kazališni komad ostvaren je u suradnji Kazališta Virovitica i Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci.

- Nastavljena je dobra suradnja Gradskog kazališta “Joza Ivakić” i Kazališta Virovitica sa zajedničkom predstavom “Nećeš, razbojniče!”, koju je režirao Dražen Ferenčina, a u glavnoj ulozi glumi naš glumac Vladimir Andrić, te virovitički glumci Goran Koši i Mladen Kovačić. Predstava je odigrana premijerno u do posljednjeg mjesta ispunjenom virovitičkom kazalištu. Publika je s oduševljenjem prihvatila predstavu i u više navrata prekidala burnim pljeskom. Ono što moram posebno istaknuti, a tiče se ove predstave, Vladimir Andrić je odlično odigrao svoju ulogu, kao da je tekst pisan za njega, istaknuo je Zdenko Rečić, ravnatelj vinkovačkog kazališta “Joza Ivakić”.

Kad govorimo o samoj predstavi gledatelji su mogli vidjeti što se to događa u nogometnoj sudačkoj svlačionici, gdje obično gledatelji nemaju pristup. Predstava oslikava tri različita života, koji se manifestiraju na njihov posao, odnosno suđenje, gdje oni sa svojim brigama dolaze na utakmicu i to prenesu na samo suđenje.

- Moram istaknuti da bi ova predstava trebala biti zanimljiva nogometnim navijačima, sudačkoj ekipi koja će se prepoznati u ovoj predstavi. Autor je mađarski suvremeni pisac Zoltan Egressy, koji se vjerojatno silno čudi prijevodnom naslovu svoje drame, budući da je u originalu povezan s omiljenim jelom jednog od likova. Komedija koja je zanimljiva i duhovita, te je uistinu dobra pozivnica za sve gledatelje da dođu pogledati ovu predstavu - istaknuo je Rečić, te dodao: “Moram istaknuti da mi je veliko zadovoljstvo što smo nastavili suradnju s Kazalištem Virovitica, a dogovorili smo i suradnju za sljedeću godinu koja je godina Williama Shakespearea. Sljedeće godine, u jesen, imali bismo predstavu prvo u Vinkovcima, a 2017. godine u Virovitici”, rekao je Rečić o budućim zajedničkim planovima.

U predstavi “Nećeš, razbojniče!” sudjeluje i poznati vinkovački strip-crtač Dubravko Mataković koji je napravio plakata za predstavu, programsku knjižnicu te scenografiju.

Predstava “Nećeš, razbojniče!” na rasporedu je vinkovačkog kazališta sredinom listopada.

Mario KOKAJ
Osvrt Ivana Remete

Kritički osvrt dao je Ivan Remeta nakon predstave odigrane u Virovitici na portalu virovitica.net. “Redatelj Dražen Ferenčina znalac je za povezivanje žanrova, pa iako bismo mogli općenito govoriti o komediji, svakako bismo morali dodati - gorka. Naime, trojica sudaca različitih su, ne samo profesionalnih statusa, nego i životnih uspjeha – od potencijalnog alkoholičara koji i dalje sanjari o ženi koja ga je napustila (spravljačica jela u originalnom naslovu vezanom uz krumpir i kiseljak, odnosno blitvu), da bi otišla uspješnijem glavnom sucu, središnjem liku sudačkog trojca, do gubitnika čije su namjere na granici kriminala. Scenografija poznatog vinkovačkog strip-crtača Dubravka Matakovića svedena je na naznake, što je posve dostatno za ovu situaciju, jer su i kostimi standardizirani. Budući da su trojica glumaca jedino bitni za cjelokupni dojam, sva spomenuta vizualizacija više je dekor, nego nužnost. Vinkovački glumac Vladimir Andrić igra uspješnog glavnog suca i predstavlja vrlo uvjerljivu razdjelnicu između uspjeha i neuspjeha – time što su preostala dvojica pomoćni suci i pritom svojevrsni životni gubitnici, stvara se prilično jasna slika današnjeg društva. Ukratko, priča se vezuje uz nogomet i suđenje, ali je zapravo analiza života i snalaženja u današnjim uvjetima.

No, valja dodati da profesionalni uspjeh nije uvijek dovoljan za zadovoljstvo, pa glavni sudac činjenicu da ga ostavlja djevojka pripisuje njezinoj prevrtljivosti, a ne svojoj neprivlačnosti. Spominjani gubitnici, naravno, samo u imaginarnoj svlačionici, virovitički su glumci Goran Koši i Mladen Kovačić, čija stišana gluma odlično funkcionira u sveukupnom dojmu”, navodi se u kazališnoj kritici.

REDATELJ

PREDSTAVE JE Dražen Ferenčina

Najčitanije iz rubrike