Regija
INICIJATIVA GRADSKE KNJIŽNICE I ČITAONICE POŽEGA

Knjižnice dobivaju Jakšić, Velika i Kaptol
Objavljeno 10. rujna, 2015.

POŽEGA – Želeći poticati čitanje na području županije, a poticati se može samo ako se osigura dostupnost knjige i knjižne građe svima, Gradska knjižnica i čitaonica Požega pokrenula je projekt otvaranja stacionara knjižnice u općinama Jakšić, Velika i Kaptol. Projekt je pri kraju i knjižnični stacionari otvorit će se u idućim tjednima, rečeno je na konferenciji za novinare kojoj su nazočili načelnici triju općina Ivica Kovačević, Vlado Boban i Mile Pavičić. Oni su inicijativu knjižnice prihvatili, osigurali prostor, police i računalo te izrazili zahvalnost djelatnicima požeške knjižnice na pokretanju te akcije.

- Inicijativu je pokrenula naša matična služba, a načelnici su sve prihvatili. U kratkom vremenu pripremili smo sve i došlo je do realizacije te u drugoj polovini rujna otvaramo sva tri stacionara. To je velika stvar za nas jer na taj način širimo mrežu knjižnica, što je i naša misija, a velika stvar i za općine koje time osiguravaju stanovnicima knjižnu uslugu kakvu do sada nisu imali. Projektom se osiguravaju tri male knjižnice u općinama. Pozitivno je što će u stacionarima raditi volonteri – kaže ravnateljica Gradske knjižnice Aleksandra Pavlović, te dodaje da su u planu, osim posuđivanja knjižne građe, i ostale aktivnosti, za početak one za djecu. Stacionari će imati na raspolaganju do 700 jedinica knjižne građe - od slikovnica, školske lektire, lijepe književnosti do stručne literature.

– Na projekt nas je potaknula činjenica da se u županiji malo čita, da se knjižnice nedovoljno koriste kao riznice znanja i informacija. Kako ni jedna od pet općina nije imala nikakav oblik knjižnične usluge, proizišla je ova naša inicijativa koja na racionalan način rješava knjižničnu uslugu. Zainteresiranost i spremnost načelnika općina i uz potporu osnivača GKP-a i Grada Požege, za šest mjeseci počelo je rješavanje i tog problema – istaknula je voditeljica matične službe GKP-a Mirjana Franculić. Ona je najavila tijekom sljedeće godine organizaciju stacionara i u općinama Brestovac i Čaglin. Godišnja članarina za nove članove je 70 kuna, a učlanjenjem dobivaju i pravo korištenja usluga i u GKP-u.(AGM Kruna)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana