Regija
PRVI PODUZETNIČKI INKUBATOR NA SELU

U Drenovcima dvije linije za tradicionalne proizvode od brašna, voća i povrća
Objavljeno 11. rujna, 2015.

DRENOVCI – Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku uključit će se u oporavak i razvoj poplavljenog područja županjske Posavine, koje je i prije lanjske katastrofe bilo među najnerazvijenijima u Hrvatskoj. Dogovorena je konkretna suradnja s Općinom Drenovci, koja ulaže maksimalne napore u pronalazak modela kako kroz europske fondove potaknuti razvoj poduzetništva. Prije četiri godine osnovala je lokalnu razvojnu agenciju Vjeverica d.o.o., koja se vrlo brzo profilirala u jednu od najaktivnijih u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Uspješni projekti koji su prošli na natječaju, kao što je Poljoprivredni poduzetnički inkubator Drenovci, pokazuje da se može uspjeti. Projekt se provodi u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost, Shema dodjele nepovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu. Ukupna vrijednost projekta je 12,464.719 kuna, od čega je 99 posto sufinancirano EU novcem. Nositelj projekta je Općina Drenovci, a partneri Vukovarsko-srijemska županija, Poduzetnički inkubator BIOS i Lokalna agencija za razvoj Vjeverica. Građevinski radovi na gradnji Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora Drenovci su u tijeku, a planirani završetak predviđen je do kraja veljače sljedeće godine.

A do tada će se obaviti sve pripreme za kvalitetan rad i edukacija korisnika Inkubatora koji će im otvoriti niz mogućnosti. U ponedjeljak, 14. rujna, bit će potpisan Ugovor o institucionalnoj izgradnji Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora Drenovci između Općine Drenovci i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

- Ovim ugovorom omogućit će se izravan prijenos znanja i iskustva s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku na poljoprivredne proizvođače i prerađivače kroz infrastrukturu koja je sastavni dio Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora - pojašnjavaju u Općini Drenovci.

Naime, Ugovorom o institucionalnoj izgradnji projektirat će se linije za preradu voća i povrća te za proizvodnju proizvoda od brašna koje će se koristiti kao podloga za opremanje PPI Drenovci, neposredno nakon izgradnje. Također, u okviru izvršenja Ugovora uvest će se i dva HACCP sustava, i to za: pilot edukacijsko-proizvodno postrojenje za preradu voća i povrća i pilot edukacijsko-proizvodno postrojenje za proizvodnju proizvoda od brašna. Identificirat će se i standardizirati recepture tradicionalnih proizvoda od žitarica te voća i povrća, čime će se omogućiti proizvodnja tradicionalnih proizvoda sukladno aktualnim prehrambeno-proizvodnim standardima. Ugovor će u ime Općine Drenovci potpisati načelnik Jakša Šestić, prof., a u ime Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku dekan prof. dr. sc. Drago Šubarić.

Svi lokalni poduzetnici u sektoru poljoprivrede i mali poljoprivrednici imat će na raspolaganju dva potpuno opremljena edukacijsko-proizvodna postrojenja s kompletnom opremom, s edukacijskom i logističkom podrškom i poslovnom infrastrukturom. I to ne samo kako proizvod proizvesti, nego i kako ga plasirati na tržište i naplatiti. Dobit će i upute o tome kako otvoriti novo tržište i nova radna mjesta, a sve u cilju da se zadrže ljudi i stvori svjetlija budućnost za stanovnike istočnog dijela županjske Posavine. Zainteresiranima poduzetnicima i poljoprivrednicima prostor će biti ponuđen u najam po satu i moći će ga koristiti za vlastite potrebe.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Novi poduzetnici i nova radna mjesta

Inače, riječ je o prvom poduzetničkom inkubatoru u Hrvatskoj koji se gradi u ruralnoj sredini, a najvažnije je da ondje i zaživi. Nakon završetka projekta kao indikator uspješnosti njegove provedbe treba biti 14 novootvorenih radnih mjesta i četiri nova subjekta malog i srednjeg poduzetništva te jedno interesno udruženje, što će biti snažan zamašnjak gospodarstvu nerazvijene Cvelferije.

Vrijednost projekta je

12,464.719

kuna, od čega je 99 posto sufinancirano EU novcem

Poduzetnicima

će prostor biti ponuđen u najam po satu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana