Regija
PROJEKT “VRATA SPAČVANSKOG BAZENA”

Dovesti turiste na otočke
Virove i bošnjačke Vjerove
Objavljeno 10. rujna, 2015.
Adut su autohtone vrste ptica, ribom bogate vode, Suvara...

BOŠNJACI – Grad Otok i Općina Bošnjaci, koji godinama njeguju dobrosusjedske odnose, pokrenuli su zanimljivu i originalnu turističku priču, s ciljem promocije i razvoja kontinentalnog turizma, koji postaje sve važniji dio turističke ponude RH. Puno je dodirnih točaka tih dvaju naselja i upravo su one potaknule zajedničke projekte, čijom bi realizacijom Vukovarsko-srijemska županija dobila novi turistički brend i postala nezaobilazno odredište na turističkoj karti Hrvatske. O svemu tome lokalni čelnici razgovarali su na bošnjačkim Vjerovima, na radnom sastanku, kojem su nazočili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te predstavnici lokalnih razvojnih agencija i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima VSŽ-a. Ključna poveznica za razvoj turizma su otočki Virovi i bošnjački Vjerovi, prirodni fenomen i zaštićeni krajolik, koji su više od 70 posto omeđeni šumom hrasta lužnjaka. Ondje obitavaju i autohtone vrste ptica, koje ornitolozi nalaze samo u predjelu tog neobičnog vodotoka. Kombinacija vodene površine bogate ribom i slavonske šume daje poseban ugođaj boravku u prirodi i odmora, teško zamjenjivog bilo kojim parkom u središtu mjesta.

- Radi se o zajedničkom projektu u koji namjeravamo uključiti i Grad Županju, jer Virovi su u jednom dijelu i županjski. To prirodno bogatstvo do sada, nažalost, nismo dovoljno ni pametno koristili, uglavnom je to bilo pojedinačno kao nekakav izletišni turizam. Sada smo pokrenuli veliki projekt radnog naziva “Vrata Spačvanskog bazena”, u okviru kojega bi na neki način bio tretiran kompletan Spačvanski bazen, a ta se priča od Otoka i Bošnjaka širi dalje do Županje, Drenovaca, Vrbanje…, svih nas koje obuhvaća Spačvanski bazen - kaže gradonačelnik Otoka Josip Šarić. Što se tiče Virova, na otočkom dijelu već su napravljena dva projekta poučnih staza, i to u dijelu zaštićenog prirodnog rezervata Lože te na potezu od betonskog do drvenog mosta. Drugi dio projekta bit će gradnja bioekološkog centra, a planira se istražiti i izgraditi svojevrsna replika starog grada Virgrada, za koji postoji veliko zanimanje.

Načelnik općine Bošnjaci Andrija Juzbašić ističe da su Virovi i Vjerovi ozbiljan turistički potencijal koji treba znati iskoristiti i ponuditi turistima.

- Puno je toga što možemo uvezati u zajednički projekt i našu turističku priču, Šumarski muzej u Bošnjacima, otočku Suvaru – mlin na konjski pogon i jedini obnovljen i očuvani objekt te vrste u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, tradicijske kuće, gastronomska ponuda… Trebamo konačno iskoristiti i Virove, Vjerove i Spačvanski bazen, ali i mogućnost korištenja europskih fondova i novca koji se vrlo izdašno nudi u smislu zaštite prirode i razvoja turizma - napominje Juzbašić.

- A ono što je svakako izuzetno važno da bi ova priča dobila svoje prave obrise i da bi turistički potencijali svima postali bliži i pristupačniji asfalitiranje je ceste Bošnjaci - Otok koja je dobila status županijske ceste. S ravnateljem ŽUC-a dogovorili smo se da će se krenuti u projektiranje, a nakon toga ćemo zajednički tražiti izvore financiranja, jer nam je cilj što prije riješiti tu cestu, da svim našim sugrađanima omogućimo korištenje naših Virova i Vjerova onako kako bi to trebalo biti - ističe Šarić. U planu je i izgradnja biciklističke staze.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
PUNO JE MOGUĆNOSTI

Na značenje povezivanja i suradnje na zajedničkim projektima od kojih bi višestruke koristi trebala imati cijela zajednica, upozorio je i ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima VSŽ-a Nikola Križanac. Poručio je da ideje treba katalizirati i pretočiti ih u djelo, potaknuti OPG-ove, poduzetnike i građane da se uključe, pokrenu i koriste postojeće potencijele. Uvjeren je da je mogućnosti puno, samo ih treba htjeti i znati iskoristiti, posložiti stvari i uz malo volje i truda pokrenuti posao, a ne samo razmišljati o odlasku iz Hrvatske i traženju kruha sa sedam kora, što nije rješenje.

Možda ste propustili...

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

U STRUKOVNOJ ŠKOLI, STRUKA UPOZORAVA:

Pronašle zmiju u učionici, rano ljeto poremetilo i njih

Najčitanije iz rubrike