Novosti
KOVANICA KOJU NITKO NE ŽELI

Zadnja 1 lipa iz 2009., izrada tisuću komada 7,7 puta skuplja od vrijednosti
Objavljeno 7. rujna, 2015.
Kovanicu od jedne lipe građani prilično ignoriraju i ne traže u kusuru

Vezani članci

POTPUNO LEGALNO DO EKSTRADOBITI

Cijenom "na 99 lipa" trgovci zarade dva milijuna kuna

Tragom neslužbenih informacija da će iz platnog prometa biti povučene kovanice od jedne lipe, jer da za njih u plaćanju nema interesa, a da je državi njihovo “tiskanje” skupo, očitovanje smo zatražili od Hrvatske narodne banke.

Kovanicu od jedne lipe građani prilično ignoriraju i ne traže u kusuru pa trgovci formirajući cijene na famoznih 0,99 godišnje zarade i do dva milijuna kuna.

HNB, navodi šefica njegova Ureda za odnose s javnošću Dejana Rebernik, kontinuirano prateći potrebe za novčanicama i kovanim novcem u optjecaju u svrhu osiguravanja dovoljne količine za podmirivanje potreba optjecaja, ne razmišlja o ukidanju spomenute kovanice.

Hrvatskom kola 6,7 tisuća tona kovanog novca

- Kovanice od 1 i 2 lipe, kao i svi drugi važeći apoeni kovanica i novčanica kune i lipe, službeno su sredstvo plaćanja u našoj zemlji i njihovo se ukidanje ne razmatra - ističu u HNB-u.

Također, kovanica od 1 i 2 lipe ima dovoljno u optjecaju i za potrebe trgovačke mreže, a na trgovcima je da za potrebe poslovanja osiguraju dovoljne količine svih apoena novčanica i kovanica, pa tako i onih najmanjih - stav je središnje banke.

HNB na godišnjoj razini prosječno za podmirivanje potreba optjecaja izda 100 milijuna kovanica. Trenutno je u optjecaju 2,03 milijarde komada kovanog novca, u ukupnoj težini nešto većoj od 6,7 tisuća tona, od čega se na 2 lipe odnosi 84,1 milijun kovanica ili 4,1 posto, a na 1 lipu 125,8 milijuna komada ili 6,1 posto ukupne količine kovanog novca u optjecaju.

- Praksa je pokazala da apoeni kovanog novca od 1 i 2 lipe nisu imali široku primjenu u optjecaju, što znači da trgovačka mreža, iako formiranjem cijena iskazuje potrebu - efekt "shop signal price", gdje je cijena od 1,99 privlačnija od cijene 2,00 kn, ne koristi u očekivanoj mjeri navedene apoene u redovitom poslovanju. HNB je na temelju potražnje za kovanim novcem od 1 i 2 lipe te cijene izrade - koja je krajem 2008. za 1000 komada kovanog novca od 1 lipe bila 7,7 puta veća od nominalne vrijednosti, a cijena je izrade 1000 komada od 2 lipe bila 4,4 puta veća od nominalne vrijednosti - procijenio da količine koje su u optjecaju zadovoljavaju potrebe. Stoga je 2009. obustavljena daljnja izrada kovanica u apoenima od 1 i 2 lipe. S navedenim su upoznate banke, kao i Fina, kojima je preporučeno da se maksimalno koriste postojeće količine kovanog novca od 1 i 2 lipe u optjecaju, zaprimanjem, obradom i redistribucijom pologa - navodi Rebernik.

Na zalihi 61 milijun kovanica

Banke na zalihi imaju prosječno 61 milijun komada kovanog novca u svim apoenima, od čega po 500 tisuća kovanica u apoenima od 1 i 2 lipe. Na fenomen kovanice od 1 lipe (ne)izravno je u Europskom parlamentu upozorila i europarlamentarka Biljana Borzan (SDP), zamjenska članica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europarlamenta, kroz “zamke” cijena koje završavaju na 99 lipa, ustvrdivši da takve cijene donose ekstradobit trgovcima jer oni vrlo vješto iskorištavaju to što kupci u pravilu ignoriraju kovanicu od 1 lipe i ne čekaju takav “kusur”. Borzan je tada Europsku komisiju pitala kako namjerava spriječiti ostavljanje sitnih kovanica u rukama trgovaca.

– Uzevši u obzir da kroz prosječni trgovački centar u Hrvatskoj dnevno prođe približno pola milijuna kupaca, da oko 40 % plati robu gotovinom, da ih većina ne traži “kusur” u najsitnijim kovanicama te da trgovine prosječno rade šest dana u tjednu, dođemo do brojke od 1 - 2 milijuna kuna dodatne dobiti godišnje za trgovce na račun cijena koje završavaju sa "99" - ustvrdila je u travnju Borzan.

Đakovačka trgovkinja s dugogodišnjom praksom Katica Vuletić, vlasnica prodavaonice “Konac”, ima sasvim drugu, danas tako rijetku, praksu. Jer, ni jedan artikl u 13 godina “Konca” nije “završio” na 99 lipa.

– Kod nas su sve cijene izražene u “punim” kunama i to je naše pravilo, pa kusura od jedne lipe kod nas i nema. Prepoznaju to i kupci, pa zadovoljno kažu: A kod vas nema cijena na 99 lipa - kaže Vuletić.

Suzana ŽUPAN
TEŠKA 0,7 GRAMA, OD SLITINE ALUMINIJA I MAGNEZIJA

Kovanica od 1 lipe, na koju nacija nikako ne obraća pozornost, izrađena je od slitine aluminija i magnezija, promjera je 11 milimetara i teška 0,7 grama. Na licu joj je u središnjem dijelu brojčana oznaka i naziv novčane jedinice "1 LIPA", a u pozadini prikaz stilizirane grane lipe u cvatu. Kružno, uz rub, natpis "REPUBLIKA HRVATSKA". Uz donji rub prikaz grba RH. Na naličju joj je u središnjem dijelu prikaz vrha kukuruzne stabljike iz koje se otvaraju dva dozrela klipa. Iznad prikaza, kružno uz rub, natpis "KUKURUZ". Uz donji rub, u središnjem dijelu, godina je kovanja.

PROIZVODNJA 1 I 2 CENTA UZ GUBITAK OD 1,4 MILIJARDE EURA

I proizvodnja kovanica od 1 i 2 centa “skup je sport”. Europski parlament i Vijeće EU 2013. uputili su inicijativu Komisiji za ukidanje kovanica od 1 i 2 centa. Oli Rehn, tadašnji povjerenik za monetarnu politiku, ustvrdio je da njihova proizvodnja iziskuje gubitak koji je od njihova uvođenja iznosio 1,4 milijardu eura te da treba razmisliti o potpunom povlačenju tih kovanica. Predložena su četiri moguća rješenja - status quo, smanjenje troškova proizvodnje najsitnijih kovanica, brzo povlačenje kojim bi se odmah uvela obveza zaokruživanja cijena na najbliži višekratnik 5 centi ili pak postupno povlačenje, pri čemu bi se kovanice s vremenom prestale koristiti zbog uvođenja obveze zaokruživanja svih cijena.

HNB

GODIŠNJE IZDA 100 MILIJUNA KOVANICA