Sport
EUROBASKET 2015.

Neka bude kao u “deželi”
Objavljeno 5. rujna, 2015.
Na prošlom Eurobasketu, prije dvije godine, Hrvatska je svladala i Sloveniju i Grčku

Vikend nam donosi i prve utakmice na Eurobasketu. Igrat će se diljem kontinenta, ima super zanimljivih okršaja, ali nas, naravno, zanima kako će Hrvatska pred svojim navijačima krenuti u C skupini.

Odmah na startu igramo protiv najboljih. U subotu nas čekaju Slovenci, a dan poslije Grci. Iako Hrvatska poslije igra još tri utakmice, te dvije mogle bi pokazati jesmo li spremni na najbolji način iskoristiti domaće okruženje. Istina, na premijeri će ono biti takvo i za goste iz Dežele, na tribinama se očekuje velik broj slovenskih navijača.

Njih izabranici Velimira Perasovića žele rastužiti, svjesni su u našem taboru što znače bodovi na startu.

- Možda po imenima Slovenija na prvu ne izgleda kvalitetno, jer nedostaje velik broj igrača. No čeka nas iznimno težak protivnik. Igraju agresivno, disciplinirano, Zdovc rotira svih 12 igrača, u pripremama su se u prve strijelce promovirali Dragić i Omić, ali njihova homogenost najjači im je adut. Moramo odgovoriti na pravi način, biti agresivni i koncentrirani, jer puno napada rješavaju u samoj završnici, stoga svaki propust može biti kažnjen. Svjesni smo njihove kvalitete, ali uzdamo se prije svega u naše kapacitete - kaže izbornik Perasović, koji će u subotu imati izbornički debi na velikom natjecanju.

Dosada ne zna za poraz, u prijateljskim provjerama nanizao je devet pobjeda, stoga se nadamo da će serija biti nastavljena nakon vikenda, koji će pokazati ima li Hrvatska s pravom na ovom prvenstvu visoke aspiracije, koje se ne skrivaju.

Dvije pobjede na startu - bila bi to sjajna doza samopouzdanja za nedjeljni ogled, koji kao i premijerni, nudi atraktivnog i kvalitetnog suparnika. Grčka na ovaj EP dolazi s najvišim ambicijama, predvođena najboljim eurokošarkašem izvan NBA lige, Vasillisom Spanoulisem. No nije on jedina i najveća opasnost. Pogled na njihov roster, koji je pun sjajnih imena izaziva respekt, ali to je jedino što će dobiti od domaćina u nedjelju navečer..

- U dva dana igramo protiv dvije reprezentacije koje su poptuno drukčije. Slovenija sve bazira na obrani, kolektivu, nitko od igrača posebno ne odskače. S druge strane, u grčkim redovima je niz kvalitetnih pojedinaca, koji imaju mjesto u bilo kojoj selekciji. Jaki su na svim pozicijama, iskusni su i željni dobrog rezultata na velikim natjecanjima. Otvaranje prvenstva zaista je zahtjevno, ali za ovo smo se pripremali, jedva čekamo da počne - kaže kapetan hrvatskog broda, Roko Leni Ukić, kojem je ovo već peti nastup na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Inače, protiv Slovenije i Grčke bili smo uspješni na prethodnom Eurobasketu, dobili smo ih u tijesnim završnicama. Ne bismo imali ništa protiv reprize u paklu zagrebačke Arene.

Nino BENČINA
C skupina

SUBOTA Gruzija - Nizozemska (15) Makedonija - Grčka (18) Hrvatska - Slovenija (21)

NEDJELJA Nizozemska - Makedonija (15) Slovenija - Gruzija (18) Hrvatska - Grčka (21)

Možda ste propustili...

TRETMAN, TRENING, PONOVNO TRETMAN…

Mitrović razveselio Srbe

Najčitanije iz rubrike