Osijek
GUŽVE U TIMOVIMA DOMA ZDRAVLJA

Iako se nije dogodio baby boom, Osijeku nedostaju dva pedijatrijska tima
Objavljeno 5. rujna, 2015.
Kada dr. Vouk ode u mirovinu, ostat će šest timova, a liječnica na specijalizaciji neće moći odmah početi raditi

Iako se u Osijeku nije dogodio nikakav baby boom, sedam pedijatrijskih ordinacija, koliko ih ima u sklopu Doma zdravlja, nije dovoljno za svu novorođenu te za ostalu djecu u dobi do sedam godina.

Pokazao je to primjer iz Donjeg grada gdje je obitelj željela upisati novorođenče kod pedijatra, no rečeno im je, kako su nam rekli u telefonskom razgovoru, da mjesta nema. Iako opovrgava da je ista situacija u svim pedijatrijskim ordinacijama, pedijatrica dr. Jadranka Petrović-Schneider naglašava kako u Osijeku nedostaju bar još dva pedijatrijska tima da bi situacija bila optimalna. Naime, sve ordinacije premašuju maksimalan broj pacijenata koji je određen standardom.

- U jednoj osječkoj pedijatrijskoj ordinaciji kolegica ima čak 240 upisane djece u dobi do godine dana. Računate li da dijete do godine dana treba sedam sistematskih pregleda i da svaki traje minimalno pola sata, lako je shvatiti u kakvoj smo situaciji. Konkretno, na 240 djece to znači 15 sistematskih pregleda dnevno, odnosno sedam i pol sati samo za preglede, ne računajući bolesnu djecu, pojasnila je dr. Petrović-Schneider. Ona smatra da je optimalan broj djece po jednome timu 800 pacijenata, a norma propisuje njih 1190. U praksi, kaže naša sugovornica, svaka pedijatrijska ordinacija premašuje i taj broj, a uz to riječ je samo o pacijentima u dobi do sedam godina, a ima ih i starijih.

No, čini se da prave poteškoće tek predstoje odlaskom pedijatrice dr. Marije Vouk u mirovinu. Naime, iako je trenutačno jedna specijalizantica na specijalizaciji iz pedijatrije, dr. Petrović-Schneider kaže kako je vrlo vjerojatno da će ona specijalizaciju završiti tek nakon umirovljenja dr. Vouk. Dakle, pacijenti dr. Vouk morat će prijeći kod drugih pedijatara, što će dodatno povećati gužve.

Ovaj problem, kaže dr. Petrović-Schneider, ipak ne dovodi u pitanje kvalitetu rada pedijatara, no svim bi njezinim kolegama i njoj itekako dobro došlo rasterećenje s dodatna dva tima, ili bar jednim za početak.

- Mi pedijatri ulaz smo u zdravstvenu zaštitu, stoga smatram da su dva dodatna tima dugoročno dobar ulog u zdravstvenu zaštitu i rasterećenje sustava. Pitanje broja pedijatara u Osijeku gorući je problem koji treba hitno riješiti - zaključila je dr. Petrović-Schneider.

Marija MIHELIĆ
LIJEČE I OSNOVNOŠKOLCE

Uz velik broj djece u dobi do do sedam godina, gužvu u pedijatrijskim ordinacijama stvaraju i starija djeca. Naime, iako pravila nalažu da se nakon navršene sedme godine života dijete prebacuje liječniku obiteljske medicine, u praksi to nije uvijek tako.

- Vi ne možete natjerati roditelje da ispišu djecu, nego se na njih samo apelira. Nema tu nikakvog mehanizma, no, srećom, nakon apela roditelji uglavnom bez ikakvih problema svoju djecu upisuju obiteljskom liječniku. Naravno, ima izuzetaka, kaže dr. Petrović-Schneider.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike