Osijek
UČENICI S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Projekt OSIgurajmo im JEdnaKost 2 među najboljima u Hrvatskoj
Objavljeno 4. rujna, 2015.
Grad Osijek je visoko senzibiliziran upravo za one najranjivije skupine u našem društvu, rekao je Vrkić

Osječki učenici s teškoćama u razvoju i školske godine 2015./2016., koja počinje za nekoliko dana, imat će pomoćnike u nastavi.

Potvrdio je to gradonačelnik Ivan Vrkić sa suradnicima na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj se govorilo o uspješnom projektu Grada Osijeka koji osigurava pomoćnike u nastavi za učenike s ADHD-om (poremećajem hiperaktivnosti i deficita pažnje).

- Grad Osijek je visoko senzibiliziran upravo za one najranjivije skupine u našem društvu, a to se posebno odnosi na potrebe djece s teškoćama u razvoju i nezaposlene osobe - istaknuo je gradonačelnik Vrkić. Dodao je da upravo kreće u Zagreb, gdje je pozvan na potpisivanje ugovora za financiranje rada pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u školskoj godini 2015./2016.

Zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham podsjetio je da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i ove godine raspisalo natječaj za prikupljanje prijedloga za projekt osiguravanja pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama.

- Na natječaj se prijavio Grad Osijek, a naš projekt je među najbolje ocijenjenima u Hrvatskoj. Ujedno, Grad Osijek jedini je veliki grad u Hrvatskoj koji će i ove, kao i prošle školske godine, pokrivati sve potrebe za asistentima djeci s teškoćama u razvoju - naglasio je Ham.

Dodao je da je Grad svake godine nastojao obuhvatiti što veći broj učenika s teškoćama, pa je tako 2014./15. školske godine pomoćnika u nastavi imalo 107 učenika s teškoćama, a bila su zaposlena ukupno 104 pomoćnika u nastavi.

Dražen Alerić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, pojasnio je da je riječ o projektu OSIgurajmo im JEdnaKost 2, koji je nastavak prošlogodišnje dobre prakse, kada je zaposleno 48 osoba koje su prethodno bile registrirane kao nezaposlene na Zavodu za zapošljavanje.

- Ove smo školske godine ponosni jer se taj broj povećava na 61 otvoreno novo radno mjesto. Projekt Grada Osijeka i ove je godine odabran za financiranje, uz još 21 grad i 18 županija RH”, kaže Alerić.

Grad Osijek uspješno je aplicirao svoj projektni prijedlog na natječaj s 19 partnera, od kojih su 18 osnovne škole kojima je Grad osnivač, a jedna je odgojno-obrazovna ustanova, Centar za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”.

- Projekt sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda, a provodi se u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2014. - 2020. godine. Ukupan iznos odobrenih sredstava je 2,3 milijuna kuna, od kojih nepovratna sredstva iznose 2,1 milijun kuna - pojasnio je Alerić.

Pomoćnici u nastavi danas predstavljaju jednu od ključnih komponenti inkluzivnog modela školovanja, a visoka ocjena osječkog projekta dokazuje sposobnost projektnog tima gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, koji je predano radio te potvrdio višegodišnje iskustvo u radu s djecom s teškoćama u razvoju - zaključeno je na konferenciji za novinare.

Vesna LATINOVIĆ
TRI IZVORA FINANCIRANJA ASISTENATA

Grad Osijek uspješno provodi projekt Asistenti u nastavi još od 2008. godine i jedan je od prvih gradova u RH koji je krenuo s tim projektom, u koji je do sada uloženo pet milijuna kuna. Uz sredstva EU-a, kojima će se financirati rad 61 asistenta, koji će skrbiti o 72 djece, i ove je godine Grad iz svog proračuna izdvojio 650.000 kuna za tu namjenu, dok se dio sredstava, kao i prošle godine, očekuje od natječaja koji ide preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Tako će se osječki asistenti financirati iz triju izvora, pa je realno očekivati, kažu naši sugovornici, da će na taj način asistente dobiti više od stotinu osječke djece s teškoćama.

2,1

milijun kuna nepovratnih sredstava EU-a dobio je Grad Osijek za asistente u nastavi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike