Regija
NA CRVENOM POPISU VODOZEMACA I GMAZOVA RH

Zmija ribarica nalazi
staništa na istoku RH
Objavljeno 3. rujna, 2015.

ŽUPANJA - U RH živi petnaest vrsta zmija, od kojih su tri otrovnice i nemaju stanište u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Jedna od neotrovnih vrsta koja se može vidjeti na prostoru najistočnije županije jest ribarica, vrsta koja je ime dobila po plijenu kojim se hrani. Nastanjuje vodena staništa kao što su rijeke, prirodna i umjetna jezera te ribnjaci, gdje se hrani isključivo ribom. Vrlo je vješt lovac u vodi, koji se služi raznolikim razvijenim tehnikama za brzo i precizno hvatanje ribe.

Zbog uništavanja postojećih staništa zagađenjem vode, paljenjem vegetacije i košnjom, kanaliziranjem i betoniranjem obala vodotoka, ribarica je uvrštena na crveni popis vodozemaca i gmazova RH. Zaštićena je po odredbi Zakona o zaštiti prirode te je prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom utvrđena kazna za usmrćivanje ove vrste u visini od 2.000 kuna.

Ribarica je ipak zabilježena na većini pogodnih staništa u VSŽ, što govori o zadovoljavajućim ekološkim uvjetima koji vladaju u prirodnom okruženju, gdje su je fotografirali Marko Križanac i Mario Raguž, djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima VSŽ. (M.L.O.)

Kazna za usmrćivanje ribarice je

2 000

kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike