Regija
NOVA HALA U VUKOVARSKOJ GOSPODARSKOJ ZONI

“Stari grad” uvodi treću smjenu
i planira zaposliti još 6 osoba
Objavljeno 4. rujna, 2015.
Ostali smo bez novca EU-a jer nismo na vrijeme dobili građevinsku dozvolu, kaže Zvonko Francuzević

VUKOVAR - Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i Marijana Grubišić, pročelnica vukovarskog Upravnog odjela za gospodarstvo, obišli su novosagrađenu halu od 300 četvornih metara u Vukovarskoj gospodarskoj zoni, gdje će trgovački obrt “Stari grad” Vukovar, u vlasništvu Radinke i Zvonka Francuzevića, proširiti svoje kapacitete.

- U Šarengradu sam otvorio tvrtku 1998. i počeo proizvodnju plastičnih vrećica i plastičnih masa. Kako sam vidio da taj posao donosi plodove, nakon tri godine preselili smo se u Vukovar i proširili proizvodnju. Tim smo poslom napravili malu halu od 150 kvadrata u Zelenoj ulici 65, no to nam je bio premali prostor, a onda je došla Gospodarska zona. Prijašnja gradska vlast nije imala razumijevanja, a sadašnju bi vlast u Vukovaru pohvalio. Imamo dosta dobavljača i radimo samo na području Hrvatske. U ovoj novosagrađenoj hali planirani su skupljanje i uporaba neopasnog otpada - mi ga koristimo kao sirovinu koja bi dalje išla u proces u drugoj hali, gdje proizvodimo građevinske folije, folije za poljoprivredu i industriju. Najmanja je proizvodnja običnih vrećica, koja čini samo jedan posto naše ukupne proizvodnje. Kada govorimo o investicijama, nismo dobili sredstva od Europske unije jer nismo uspjeli na vrijeme dobiti građevinsku dozvolu. Onda smo morali krenuti sa svojim sredstvima, Grad Vukovar nam je pomogao s 30.000 kuna. U gradnju ove hale ukupno smo do sada uložili četiri milijuna kuna. Predali smo molbu Fondu za obnovu i razvoj Grada Vukovara, gdje smo prošli te nam je odobren iznos od 180.000 kuna - kazao je Zvonko Francuzević.

Tvrtka “Stari grad” trenutačno zapošljava 11 osoba. Zbog povećanja proizvodnje planiraju uvesti i treću smjenu te zaposliti još dvoje ljudi, a zbog proširenja djelatnosti na prikupljanju neopasnog otpada dodatno će uposliti još četiri osobe - doznajemo od Francuzevića.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kazao je da je otvaranje radnih mjesta poticaj za budućnost Vukovara.

- Ovo je svakako jedna lijepa priča. Kada znamo da je gospodarstvo u kolapsu i da je sve više onih koji zatvaraju pogone, primjer obitelji Francuzević ono je što budi nadu u razvoj grada Vukovara. Često sam govorio da u Vukovaru mnogo toga ne štima, zapravo da se nema sluha za pozitivne stvari kao što je obitelj Francuzević, koja stoji iza ovog poslovnog pothvata. Uz pomoć mlade ekipe unutar Grada Vukovara na čelu s pročelnicom Marijanom Grubišić i Upravnim odjelom za gospodarstvo, kroz niz razgovora osjetili smo potrebu poduzetnika da pomognemo kako preko Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara tako i preko gradskih sredstava da opstanu i da zadrže postojeća radna mjesta - istaknuo je Penava.

Govoreći o stanju u Gospodarskoj zoni, vukovarski gradonačelnik kazao je da su pomaci nabolje vidljivi.

- Kao što se može vidjeti, zatečeno stanje u Gospodarskoj zoni katastrofalno je, nisu se mogle ishodovati dozvole, mnogo je parcela bilo pod blokadom. Sada je mnogo bolje nego prije godinu dana, to se već osjeti. Skinuti su tereti s čestica, dozvole se izdaju, tako da Gospodarska zona polako postaje ono što bi trebala biti i počinje služiti svrsi. Ovo još nije puni zamah, još nije vrijeme da dovedemo investitore, ali je mnogo bolje nego što je bilo - zaključio je Penava.

Mario KOKAJ
Grubišić: Javljaju se poduzetnici

I pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Marijana Grubišić, osvrnula se na situaciju u Gospodarskoj zoni.

- U Gospodarskoj zoni ima još dosta praznih parcela, međutim, zadovoljna sam sve većom zainteresiranošću, time što imamo nove mjere u sklopu Grada i prezentiranjem pogodnosti koje naša Gospodarska zona ima. Neke su parcele već zakupljene, javljaju se novi poduzetnici, tako da je svakako mnogo bolje nego što je bilo. Svaka investicija nova je prilika za zapošljavanje, nadamo se da će sve planirano biti realizirano, a na nama je da odradimo ono što je u našoj mogućnosti, tj. da se realiziraju investicije i zaposle ljudi - istaknula je Grubišić.

Francuzevići proizvode folije za građevinu, poljoprivredu i industriju te vrećice

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike