Novosti
SUHOMESNATA DELICIJA IZ ISTOČNE HRVATSKE U BRUXELLESU

Baranjski kulen predstavljen europskoj javnosti u srcu EU-a
Objavljeno 2. rujna, 2015.

Udruga proizvođača kulena Baranjski kulen, u Bruxellesu je u srijedu predstavila Baranjski kulen, u suorganizaciji s uredom europarlamentarke Biljane Borzan. Kako je istaknuto, Baranjski kulen tradicionalna je vrhunska suhomesnata delicija koja već dvije godine ima oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla u Hrvatskoj, dok je dobivanje iste oznake na razini cijele EU u završnoj fazi. U zadanom roku, naime, nije stigao ni jedan prigovor pa praktički ne postoje prepreke za njeno dobivanje. Postupak dobivanja oznake zaštićenog europskog podrijetla pokrenula je sama udruga proizvođača kulena, a kako je istaknuo njezin predsjednik Miodrag Komlenić, oznaka će dati dodatni poticaj svim baranjskim proizvođačima.

- Prezentacijom u Europskom parlamentu želimo upoznati najširu europsku javnost ne samo s kvalitetom našeg kulena, nego i s našom tradicijom, jer Baranjski kulen nije samo prehrambeni proizvod, on je dio kulturnog naslijeđa i povijesne baštine Baranje - rekao je Komlenić.

Izvorni Baranjski kulen proizvodi se prema vrlo strogim specifikacijama i samo na području Baranje, od najboljih komada svinjskog mesa, začinjenog solju, mljevenom paprikom, bijelim lukom i paprom. Njegovo zrenje odvija se tijekom nekoliko mjeseci, nakon čega on dobiva svoj prepoznatljiv izgled i okus.

Predstavljanju Baranjskog kulena nazočna je bila i Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora, budući da je Belje član Udruge i važan čimbenik u pokretanju procesa.

- Ponosni smo jer smo kao dio svoje društvene odgovornosti smatrali potrebnim da proizvodnju kulena povežemo s malim proizvođačima iz Baranje, prepoznavši njihov potencijal – rekla je Puljić, dodavši kako svi očekuju dobar tržišni uspjeh.

Inače, ishođenje oznake na razini cijele EU počelo je prije gotovo sedam godina i sada je konačno pri kraju. Boje Baranjskog kulena u Bruxellesu branili su njegovi proizvođači - Belje, OPG Matijević iz Suze, te OPG Dobrovac iz Kneževih Vinograda.I.Getto

PROMOCIJA BARANJE U SVIJETU

Domaćica susreta bila je Biljana Borzan koja je istaknula kako se prodajom proizvoda s oznakom zemljopisng podrijetla na razini EU-a godišnje uprihodi 54,3 milijarde eura. “Posebno mi je drago da će Baranjski kulen biti dio te obitelji. Uvjerena sam da će to poboljšati njegovu prodaju, pojačati povjerenje potrošača u njegovu autentičnost i, naravno, pomoći promociji Baranje u svijetu”, rekla je Borzan. Predstavljanju Baranjskog kulena nazočni su bili brojni europarlamentarci i većina hrvatskih, a stigao je i ministar Gordan Maras.

MIODRAG KOMLENIĆ

predsjednik udruge proizvođača kulena

Baranjski kulen nije samo prehrambeni proizvod, on je dio kulturnog naslijeđa i povijesne baštine Baranje

Možda ste propustili...