Osijek
KAKO OLAKŠATI SNALAŽENJE MEĐU “PORAZBACANIM” KUĆNIM BROJEVIMA

Balić: Vijenac I. Meštrovića
moglo bi se podijeliti na šest
ulica s imenima planeta
Objavljeno 3. rujna, 2015.
Svi bi nazivi bili povezani istim pojmom - Sunčev sustav, kaže Balić

Zahvaljujući inicijativi Grada Osijeka i dobro sklopljenom poslu s Državnom geodetskom upravom, četiri će velika gradska naselja biti (napokon) evidentirana u katastru i zemljišnim knjigama.

Jedno je od njih, u kojemu upravo počinje geodetska izmjera, Vijenac Ivana Meštrovića. To se naselje počelo graditi nakon Drugog svjetskog rata i u načelu je imalo dvije faze gradnje. Prva je realizirana 60-ih godina prošlog stoljeća i tada su kuće obilježene kućnim brojevima, s tim što su se kreatori određivanja brojeva vodili kriterijem da je naselje – sagrađeno. No slijedila je i druga faza gradnje naselja, tzv. interpolacija, dakle umetanje objekta između već postojećih zgrada. Novi su kućni brojevi tada odrađivani bez kriterija i tako je nastao problem neriješen do danas - “porazbacani” kućni brojevi, dodijeljeni bez logike.

Đorđe Balić, stanovnik tog naselja, ali i poznavatelj građevinske struke, predložio je kako srediti stanje s kućnim brojevima.

- Sada je važan trenutak, jer Grad Osijek obavlja katastarsko sređivanje naselja, pa može u okviru toga obaviti i postupak preobilježavanja kućnim brojevima - kaže Balić.

Cjelovito rješenje podrazumijeva da se naselje podijeli po ulicama i preinače brojevi. On zato predlaže da se naselje podijeli na šest ulica. Naselje bi kao takvo i dalje nosilo svoje prepoznatljivo ime, Vijenac Ivana Meštrovića, a prijedlog je da sve ulice nose imena - planeta Sunčeva sustava. Predlagatelj objašnjava zašto baš tako.

- Svi su nazivi povezani istim pojmom - Sunčev sustav, kao što slična naselja nose imena jezera, rijeka, gora i slično. Nije mi poznato da je negdje realizirana ideja s ovakvim imenima, što povlači niz pozitivnih asocijacija koje bi stanovnici mogli iskoristiti. Naposljetku, nazivi su rangirani po sistemu “veći planet - veća ulica”.

Balić predlaže ulice Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Merkur i Venera. Primjerice, najviša osječka zgrada, četverolist - umjesto na sadašnjem broju 102 bila bi u Ulici Jupiter s kućnim brojem 9; škola i dječji vrtić i cijela “glavna” ulica činili bi Ulicu Saturn, sjedište Gradske četvrti bilo bi u Ulici Merkur, dio iza benzinske postaje bila bi Ulica Venera...

S tim se prijedlogom otišlo prema gradskoj upravi, no za sada nema odgovora.

Svjestan je Balić kako promjena kućnog broja povlači i neke druge probleme, primjerice, promjenu adrese na osobnim dokumentima ili za dostavu računa.

- Pitanje promjene adresa u registrima komunalnih službi, evidenciji mirovinskog i zdravstvenog osiguranja i sličnim evidencijama, uz pomoć i suradnju gradske informatičke službe i nadležnih službi, prema mom mišljenju, može se riješiti centralizirano. A mogla bi se i, uz pomoć Grada, tolerirati promjena osobnih dokumenata sve do njihova isteka - predlaže Balić.

U svakom slučaju, budući da je nesređeno stanje s kućnim brojevima u ovom naselju većini stanara već godinama problem, Balić očekuje da i troškovi stanara budu riješeni bez njihova posebnog financijskog opterećivanja.

Dario KUŠTRO
BEZ MARSOVACA I ZEMLJANA

Balić u popis imena nije uvrstio sve planete, dijelom i zato što ih je više od ulica. “Izostavljen je Mars, zbog neugodnih asocijacija (Marsovci), Zemlja, da netko ne bude 'domaći', a Sunce da se ne brka sa Sunčanom ulicom, koja postoji u Osijeku”, kaže Balić.

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike