Crna kronika
NAJVIŠE PROVALJUJU U KUĆE I STANOVE

U sedam mjeseci policija u Osječko-baranjskoj županiji uhvatila 300 provalnika
Objavljeno 3. rujna, 2015.
Policiji ove godine nije prijavljen ni jedan džepar

OSIJEK - U prvih sedam mjeseci čak 301 lopov uhvaćen je zbog nedjela u Osječko-baranjskoj županiji. U istom razdoblju prošle godine zbog raznih vrsta krađa policija je prijavila 341 lopova, a cijele prošle godine uhvaćeno ih je 503.

Muškarci i žene svih životnih dobi prijavljivani su za razne vrste krađa, a osim novca i nakita krali su i bicikle, sladolede, sokove, alate... Ove je godine od 1. siječnja do 31. srpnja na području Policijske uprave osječko-baranjske zabilježeno 698 raznih vrsta krađa, što je ipak nešto manje nego prošle godine, kada ih je u istom vremenu evidentirano 752. U cijeloj 2014. godini evidentirano je ukupno 816 krađa. Inače, ove je godine evidentirano 459 klasičnih provala.

Prema klasifikaciji, policija razlikuje krađe i teške krađe. U prvih sedam mjeseci ove godine bile su 482 teške krađe od kojih je u 265 slučajeva lopov otkriven. Od ukupno 459 provala - 251 lopov je uhvaćen, a provaljeno je u 133 kuće ili stana i u 26 vozila. Provaljeno je i 40 trgovina, 31 kiosk te 21 ugostiteljski objekt. Lopovi su nasilno ulazili i u pet vrtića i škola te 203 druga objekta.

Od ukupno 216 krađa u ovoj godini, 124 su riješene. Njih 19 bilo je iz kuća i stanova, 11 iz ili s vozila, 13 iz trgovina, dvije iz ureda, šest iz ugostiteljskih objekata, jedna iz škola, pet krađa vozila, 33 krađe bicikla te 126 krađa iz ostalih objekata. Zanimljivo je da policiji nije prijavljena ni jedna krađa iz džepova ili iz torbica.

Sandra LACIĆ
KAKO SE ZAŠTITITI?

Mnogi su Osječani okradeni dok su bili u svom domu, no zaboravili su zaključati vrata. Zato iz policije upozoravaju da se noću zaključavaju ulazna vrata zgrade, stana ili kuće, čak i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata.

- Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci), a na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfonski uređaj. Lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Zapamtite da ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo - kaže Vesna Žnidarić Bolarić iz PU osječko-baranjske.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike