Regija
POVEZIVANJE SAMOUPRAVE I PROIZVOĐAČA

Otvoren Pakirni centar Zadruge Kokoš hrvatica
Objavljeno 3. rujna, 2015.
To je rezultat projekta čija je realizacija počela 2010. godine osnivanjem udruge

SLATINA – U slatinskom prigradskom naselju Kozicama jučer je na prigodnoj svečanosti otvoren Pakirni centar – sortirnica i pakirnica jaja Zadruge Kokoš hrvatica. To je rezultat projekta čija je realizacija počela 2010. godine osnivanjem Udruge Koka hrvatica Virovitičko-podravske županije. Ona je utemeljena zajedničkom inicijativom Službe za gospodarstvo i razvoj grada Slatine, Savjetodavne službe Slatina i 12 zainteresiranih poljoprivrednika. Glavni cilj ove udruge jest promicanje uzgoja i držanja kokoši hrvatice kako bi se zaštitio jedinstveni genetski resurs u okviru svjetskog programa očuvanja biološke raznolikosti populacije, te radi ekonomskih i kulturnih interesa.

Viši koordinator za stočarstvo u Savjetodavnoj službi Dario Zagorac, pohvalio je osnivanje udruge, a posebice se pozitivno izrazio o modelu formiranja zadruga na temelju osnovanih udruga, što je važno radi jačanja statusa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, zajedničkog nastupa na tržištu i jačanja konkurentnosti.

– Matičnim jatima koja posjedujete, uzgojem kojim se bavite i proizvodnjom kojom ćete izlaziti na tržište, obogatili ste svoj ruralni prostor i to je jedini način da možete konkurirati na neumoljivom tržištu. Bitno je što imate podršku struke, znanosti, odnosno Agronomskog fakulteta, Savjetodavne službe u nastanku i razvoju ovog modela koji će biti uzor nastanku ovakvih modela i u ostalim područjima Hrvatske - rekao je Zagorac.

Značaj osnovane udruge prepoznao je Agronomski fakultet u Zagrebu, i zahvaljujući sudjelovanju udruge u istraživačkom projektu Alternativna proizvodnja jaja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nabavljena je početna infrastruktura – nastambe za kokoši, hranilice, pojilice, pilići i hrana za formiranje dva matična jata. Stručni voditelj projekta bio je Zlatko Janječić, profesor na Agronomskom fakultetu.

– Provedenim istraživanjima dokazali smo kvalitetu jaja kokoši hrvatica, iako nešto sitnijih nego jaja hibridnih kokoši, u sastavu, odnosu žumanjka i bjelanjka, te značajno veću količinu omega 3 masnih kiselina - rekao je prof. Janječić, i najavio mogućnost otvaranja miniklaonice s obradom pjetlića i brendiranje jaja kokoši hrvatice.

Zbog povećanja broja uzgajivača kokoši hrvatice diljem Hrvatske, nastala je potreba njihova povezivanja na državnoj razini pa je u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom 2012. godine osnovan Hrvatski savez uzgajivača kokoši hrvatice. Krajem 2013. godine osnovana je Zadruga kokoš hrvatica, a Virovitičko-podravska županija i Grad Slatina moralno su i financijski podržali projekt osnivanja i opremanja pakirnice u Kozicama.

– Ovo nije posebno vrijedan projekt u financijskom smislu, ali je najbolji i jedinstven primjer povezivanja jedinice lokalne i područne samouprave s proizvođačima, od proizvodnje do plasmana na tržište - rekao je gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš.

– Otvorenjem ovog pakirnog centra pruža se mogućnost za proširenje postojeće proizvodnje 25 OPG-a, kojima je ovo značajni izvor prihoda. Potencijalni kupci su osnovne škole na području županije i lanci zdrave hrane u Hrvatskoj - rekao je gradonačelnik Roštaš, i najavio projekt Alternativna proizvodnja jaja za samozapošljavanje žena i mladih, pripremljen u suradnji sa županijskom Razvojnom agencijom VIDRA.

Pakirni centar presijecanjem vrpce otvorili su gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš i prof. Agronomskog fakulteta Zlatko Janječić.

Petar ŽARKOVIĆ
OTVORENO NOVO POGLAVLJE

Viša stručna savjetnica za stočarstvo u Savjetodavnoj službi Tihana Bišćan, spomenula je i brojne prepreke i nedoumice, s obzirom na to da je to prvi takav projekt na području Hrvatske. One su rješavane „u hodu“, ali je vremensko razdoblje do realizacije pakirnog centra trajao dulje od predviđenoga. “Sada se otvara novo poglavlje, s kojim smo na početku, a to je tržište, marketing i brendiranje, i sve druge aktivnosti kako bismo naše proizvode što uspješnije plasirali na tržište na kome postoji zainteresiranost za konzumna jaja vrhunske kvalitete”, rekla je Bišćan.

Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike