Svijet
MAĐARSKA POLICIJA IZBJEGLICAMA BRANI PRISTUP KOLODVORU U BUDIMPEŠTI

Mađari i Srbi sjeku ogradu na granici
Objavljeno 1. rujna, 2015.

Stotine emigranata jučer je prosvjedovalo ispred glavne željezničke postaje u Budimpešti nakon što je policija zatvorila terminal pokušavajući spriječiti izbjeglice da putuju dalje prema zapadu Europske unije. Nekoliko stotina ljudi, uglavnom s Bliskog istoka, uzvikivalo je “Njemačka, Njemačka!”, i mahala kupljenim kartama nakon što ih je policija natjerala da napuste kolodvor Keleti. Željeznička postaja je tijekom dana ponovno otvorena, ali izbjeglicama i dalje nije dopušten ulazak na perone. U međuvremenu je njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala na “fer raspodjelu” izbjeglica po svim europskim zemljama.

Austrijska policija jučer je izišla u javnost s brojkom od 3650 izbjeglica koji su stigli u Beč iz Mađarske, a većina ih je krenula u Njemačku. Do utorka ujutro 1400 ljudi stiglo je u München nakon što su prošli kroz Austriju, a očekuje se da će taj broj biti u stalnom porastu.

S druge strane, pokretači inicijative “No Fences in Europe” i “El Camino de Balkan” jučer su simbolično presjekli dio žičane ograde na granici Mađarske i Srbije. Milica Mančić Stojković, novinarka iz Beograda i pokretačica inicijative “No Fences in Europe”, kazala je da su zidovi između država simboli mržnje, podjela među ljudima i imaju antieuropsku poruku. “Tko se ovdje ograđuje? Je li Srbija u logoru, ili je Mađarska u logoru, jer čitava ograda podsjeća na logor? Nedavna smrt 71 izbjeglice posljedica je politike koja postavlja ograde”, kazala je. Gyorgy Kakuk, novinar i političar iz Budimpešte, autor projekta “El Camino de Balkan”, rekao je da ograda “mora nestati”. “Ako se prema izbjeglicama ponašamo kao da su životinje, onda zapravo mi postajemo životinje. Zaustavimo ludilo, pokažimo solidarnost!”, poručio je Kakuk. Policija je bila nazočna tijekom akcije, ali nije intervenirala. Akcija je održana na mjestu gde pruga Horgoš - Segedin izlazi iz Srbije i ulazi u Mađarsku.(V.T.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana