Novosti
ULAGANJA 140,6 MIL. KUNA

Liječnicima pomoć u obnovi ordinacije i nabavi EKG-a, ultrazvuka, spirometra...
Objavljeno 2. rujna, 2015.
Podržat će se nabava opreme, edukacija i izvođenje manjih radova u domovima zdravlja

Ministarstvo zdravlja dodijelit će 140,6 milijuna kuna domovima zdravlja i koncesionarima primarne zdravstvene zaštite na nerazvijenim područjima za opremu i manje infrastrukturne radove.

Poziv za dostavu projektnih prijedloga za ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu objavljen je u ponedjeljak, a kako je priopćeno iz Ministarstva, prvi je to u nizu poziva koji se namjeravaju financirati u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, a koji ima za cilj povećati dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite na primarnoj razini u depriviranim područjima 15 manje razvijenih županija te na otocima.

Podržat će se projekti nabave opreme, edukacija i izvođenje manjih infrastrukturnih radova u domovima zdravlja te nabava opreme i edukacija u koncesionarskim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, čime će se, kako najavljuje Ministarstvo zdravlja, značajno poboljšati uvjeti pružanja usluga te se poboljšava kvaliteta, dostupnost i učinkovitost pružanja zdravstvene zaštite. Do kraja ove godine dio opreme poput ultrazvuka, EKG-a, spirometra, 24-satnog mjerača tlaka, dermatoskopa i drugog trebao bi biti isporučen ordinacijama obiteljske medicine, ginekologije, pedijatrije i stomatologije.

Za novčana sredstva imaju pravo konkurirati i domovi zdravlja u slavonskim županijama. Iz Osječko-baranjske na natječaj se mogu javiti domovi zdravlja Osijek, Đakovo, Beli Manastir, Našice, Valpovo i Donji Miholjac, a iz Požeško-slavonske Dom zdravlja Požega. Iz Brodsko-posavske konkurirati mogu dom zdravlja Slavonski Brod i Dom zdravlja Andrija Štampar Nova Gradiška, iz Vukovarsko-srijemske domovi zdravlja Vinkovci, Vukovar i Županja, a iz Virovitičko-podravske Dom zdravlja Virovitica.

Kako ističe Ministarstvo zdravlja, pacijenti će ovim ulaganjem dobiti dijagnostiku bliže svojim domovima, smanjit će se upućivanje u bolnice te liste čekanja.

Projekti će biti sufinancirani u iznosu od 85 posto, tj. vlastita sredstva korisnika iznosit će 15 posto investicije.

Natječajna dokumentacija koja sadrži sve podatke o uvjetima natječaja i načinu podnošenja prijave te obrasci potrebni za prijavu objavljeni su na web-stranicama Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

U prvoj polovini rujna održat će se informativne radionice za sve koji se planiraju prijaviti. Tako će se primjerice radionica 8. rujna održati u Osijeku, i to u hotelu Osijek, a namijenjena je zainteresiranima iz Osječke, Brodske, Požeške, Virovitičke i Vukovarske županije.

Dijana PAVLOVIĆ

MIROSLAV SIKORA

ravnatelj Doma zdravlja Osijek

Skupna nabava bit će jeftinija od pojedinačne

Dr. Miroslav Sikora, ravnatelj osječkog Doma zdravlja, kaže kako je riječ o hvalevrijednom projektu Ministarstva zdravlja kojim će se kvaliteta usluga svakako podići na višu razinu. “Tek nakon informativnih radionica, ako mogu tako reći, bit ćemo puno pametniji i znat ćemo više jer će se ondje zbrojiti sve želje i planovi domova zdravlja. Ideja je da se oprema nabavlja skupno, a što će biti jeftinija varijanta od pojedinačne nabave. Mi smo naše potrebe aplicirali i sve ćemo vidjeti nakon radionica”, rekao je dr. Sikora, dodajući da je maksimalan iznos za koji dom zdravlja može konkurirati četiri milijuna kuna.(Ma.M.)

Natječaj je otvoren za domove zdravlja iz 15 manje razvijenih županija te na otocima