Ekonomija
ZBOG PROBLEMA S NEKRETNINAMA

Marinko Zadro odustaje od Dalmacijavina?!
Objavljeno 2. rujna, 2015.

Nakon što je Državno odvjetništvo povuklo žalbu, tvrtki Oštrc d.o.o., čiji je jedini osnivač Marinko Zadro, najveći dioničar virovitičke Viro grupe, otvoren je put za preuzimanje imovine Dalmacijavina u stečaju.

Tvrtka je prodana u veljači ove godine, na 11. javnoj dražbi na splitskom Trgovačkom sudu, za 70,5 milijuna kuna. Na kupnju posrnulog proizvođača pića hrvatski „kralj šećera“ odlučio se zbog komplementarnosti s njegovom proizvodnjom, svjestan toga da mora jako puno uložiti u modernizaciju proizvodnje. U vlasništvu Dalmacijavina je i 67.000 četvornih metara skladišno-proizvodnog prostora u Sjevernoj luci, vinarija u Jelsi i Starom Gradu te zemljište u Vrbanju na Hvaru, a kao dio ponude bila je i drniška tvornica kvasine, vinogradi i poslovni prostor i skladište u Velikoj Gorici, Vukovaru, Rijeci i Zadru. Tu je i zaštićeni brend Pipi te ostali brendovi, čija je vrijednost procijenjena na osam milijuna kuna.

DORH je, naime, uložio žalbu protiv Zadrina stjecanja imovine jer je spornim smatrao prodaju parcela na Hvaru i u Vukovaru za koje se tvrdilo da su u vlasništvu države. Nakon službenog uručenja rješenja o povlačenju žalbe, što se prema medijskim najavama trebalo dogoditi do kraja prošlog tjedna, Zadri počinje teći rok od 60 dana za uplatu preostalih 70-ak milijuna kuna. To bi značilo da će do kraja listopada Dalmacijavino dobiti novog vlasnika i u dogledno vrijeme konačno stati na noge, no nad akvizicijom se ipak nadvio veliki upitnik. Riječ je velikoj i rizičnoj investiciji u tvrtku na koljenima koja je godinama u stečaju i u velikim problemima i koja u dosadašnjih 10 pokušaja prodaje nije uspjela pronaći kupca. Mnogi upozoravaju da je za Dalmacijavino ovo posljednja šansa za opstanak. No, i Zadro je vrlo oprezan i nakon detaljnog češljanja dokumentacije i uvida u stvarno stanje više nije siguran želi li povući ovaj poslovni potez.

Prema raspoloživim informacijama, odluku o kupnji Dalmacijavina u pitanje su doveli neriješeni imovinskopravni odnosi koji su isplivali na površinu, a koji, kako doznajemo, datiraju još iz vremena bivše države. Na naš upit hoće li odustati od planirane akvizicije, u tvrtki Oštrc d.o.o. ističu da još uvijek nisu zaprimili rješenje o povlačenju žalbe Državnog odvjetništva, tako da nisu u mogućnosti komentirati daljnje korake. No, jasno su stavili do znanja da su sve opcije otvorene.

- Želimo istaknuti da je pitanje žalbe Državnog odvjetništva tek dio cjelokupne problematike vezane uz nekretnine Dalmacijavina. U pogledu imovine Dalmacijavina postoji još niz neriješenih vlasničkopravnih odnosa te problemi u pogledu prostorne cjelovitosti pogona Dalmacijavina na određenim lokacijama, što sve zajedno može utjecati, kako na način, tako i na samu realizaciju investicije. Daljnje razdoblje do krajnjeg roka za uplatu iskoristit ćemo za nastavak provođenja due diligence postupka te pravnu i financijsku analizu cjelokupne investicije u imovinu Dalmacijavina - pojasnili su.

Stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović rekao nam je da nema nikakvih informacija o odustajanju tvrtke Oštrc od preuzimanja splitskog proizvođača pića, podsjetivši na to da je rok za uplatu kupoprodajne cijene 60 dana i tek će nakon njegova isteka, ustvrdio je, moći bilo što komentirati.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Na površinu su isplivali neriješeni imovinskopravni odnosi koji datiraju još iz vremena bivše države

PERICA MITROVIĆ

stečajni upravitelj Dalmacijavina

Nemam nikakvih informacija o odustajanju tvrtke Oštrc od preuzimanja splitskog proizvođača pića. Rok za uplatu kupoprodajne cijene je 60 dana i tek ću nakon njegova isteka moći bilo što komentirati

Možda ste propustili...

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

Najčitanije iz rubrike